Великобритания напуска ЕС днес

Великобритания напуска ЕС днес

SHARE

Днес Великобритания напуска Европейския съюз след 47 години членство. През юни 2016 г. британците решиха да излязат от ЕС. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа българско време).

Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения.

По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения. Емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период.

По-късно днес се очаква речта на Борис Джонсън, който ще приветства днес настъпването на “зората на нова ера. Речта на Борис Джонсън е насрочена за 22 часа по Гринуич или полунощ българско време – един час преди официалното излизане на страната от Евросъюза. Той ще подчертае, че „Брекзит не е краят, а началото“ и че прекъсването на връзките с останалите 27 страни-членки представлява „момент на истинско национално възраждане и промяна“. От канцеларията на премиера заявиха, че той ще се опита тонът в речта му да е оптимистичен, а не триумфален.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.