SHARE

Хаотичното излизане на Великобритания от Европейския съюз струва на икономиката около 600 млн. паунда на седмица след референдума през 2016 г., съобщи Goldman Sachs в доклад, в който изследва как несигурността на Brexit се е отразила на инвестициите.

Докладът установява, че Brexit е струвал на петата по големина икономика в света близо 2,5% от БВП до края на миналата година в сравнение с растежа преди референдума за излизане от ЕС в средата на 2016 г.

Това се отразява и на другите развити икономики.

„Политиците в Обединеното кралство все още се борят с резултатите от този вот“, пише икономист от Goldman Sachs в бележка до клиентите.

“Несигурността относно бъдещите политически и икономически отношения с ЕС носи реални загуби на икономиката на Обединеното кралство, които се прехвърлят и върху други икономики.”

Оценките на банката се базират на данни, които показват, че фабриките във Великобритания се запасяват заради Brexit с взривоопасен темп през изминалия месец, за разлика от когато и да било в тази голяма богата икономика и се подготвят за вероятно остър инвестиционен недостиг.

„Несигурността удари тежко върху растежа на инвестициите непосредствено след гласуването на Brexit, същото се случва и сега на фона на подновяването на несигурността на Brexit”, казват икономистите.

В случай на Brexit без сделка Goldman вижда 15% шанс БВП на Великобритания да падне с 5,5% и ще има “значителен” шок на глобалното доверие в лирата, която ще се обезцени със 17%.

Европейските държави биха били най-потърпевши от този сценарий според икономистите и биха могли да преживеят загуби от около 1% от реалното си БВП.

Brexit със сделка би обърнал отчасти хода на забавяне на британската икономика и ще ограничи ефекта върху чуждите икономики, казват икономистите, като оценката им е, че БВП на Великобритания ще нарасне с кумулативен 1,75%, а лирата ще поскъпне с 6%.

При сценарий, при който Великобритания ще остане в ЕС, ще видим пълното възстановяване на свързаните с Brexit производствени разходи и възстановяване на бизнес доверието, докато лирата ще се повиши с 10%.

Като цяло ефекта от по-слабия растеж в Обединеното кралство се усеща най-силно в страни с по-голяма експозиция към Великобритания като Германия и Франция, казват икономистите.

„Brexit със сделка ”със сигурност е положително за икономиката на Обединеното кралство, докато Brexit без сделка би предизвикал значителни странични ефекти, като европейските страни са най-изложени на риск“, добавят те.

Източник: Reuters

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.