SHARE

Днес посолството на САЩ официално бе преместено от Тел Авив в Ерусалим – ход, който предизвика дипломатически скандал, но и похвали от страна на Израел към Доналд Тръмп.

Десетки убити и хиляди ранени палестинци по време на мащабни протести в ивицата Газа. Най-малко 37 палестинци са убити, а над 1300 са ранени в Газа от израелски военни части при кръвопролитни сблъсъци днес, докато израелски официални лица величаеха САЩ и ликуваха в компанията на Иванка Тръмп, съпруга й и съветник на президента Джаред Къшнър и американския министър на финансите Стивън Мнучин, дошли в Ерусалим за официалното откриване на преместеното американско посолство.

Моментът, избран и за откриването на посолството, има символично значение – 70-годишнината от създаването на Израел, докато палестинските протести отбелязват годишнината от “катастрофата”, когато хиляди палестинци бягат, прокудени от войната през 1948 г.

У нас държавата е готова да организира конкурс за АЕЦ “Белене” до края на годината. 

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене” може да започне до края на годината. Това каза пред журналисти в руския град Сочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова (това откъде е обявена новината мислим е достатъчно).

 

Държавата може да стане акционер в дружеството, което ще експлоатира АЕЦ “Белене”, чрез апортна вноска – закупеното до момента оборудване. Това е един от вариантите.

Другият вариант е китайският инвеститор, който обяви, че се интересува от проекта, да купи вече доставеното оборудване. Подробности. 

Интуициата ни е, че накрая “Росатом” ще си построи централа на българска земя, но нека видим.

Търсенето на Боян Петров продължава, но надеждите са все по-малко. 

Спасителите и шерпите, издирващи българския алпинист Боян Петров в подножието на хималайския осемхилядник Шиша Пангма, откриха негови вещи, съобщиха във Фейсбук от екипа, организиращ акцията. На 11-ия ден, откакто той за последно бе забелязан от други алпинисти в опит да атакува върха, шансовете да бъде намерен жив са нищожни.

След като предните дни бяха открити ампули с инсулин и инсулинова помпа, за които се предполага, че са на Боян Петров, в понеделник са били намерени и други вещи, сред които материали, вероятно от неговата екипировка. Още по темата. 

В Италия се задава кошмарният сценарий на популисти и евроскептици,  които са близо до сделка за коалиционно правителство. Процесът ще завърши с решаващи разговори с президента Серджо Матарела по-късно днес.

В опит да сложат край на политическия блокаж в страната двете партии се срещнаха през уикенда, за да съставят политическа програма и да изберат приемлив и за двете страни премиер. Името му още не е ясно, но от “5 звезди” коментираха, че са много близо до “историческо споразумение”.

Превозвачите излизат на протест заради новите европейски правила в транспорта

След срещата между премиера Борисов, транспортния министър Московски, еврокомисаря по транспорта Виолета Булц и представители на българския бранш на превозвачите няма конкретни добри новини за компаниите за товарни превози и те обявиха, че ще излязат на планирания протест утре и вдругиден срещу новите европейски правила, които предвиждат ограничения за тежкотоварните камиони. Комисар Булц все пак обясни, че Брюксел е все още отворен за диалог по темата, и призова българското председателство да изготви бързо предложения по четирите конфликтни точки, които да могат да бъдат обсъдени в идните месеци и евентуално да бъдат приети до средата на идната година. Пакетът “Мобилност”, който залага ограничения за превозвачите от Източна Европа по инициатива на Франция, ще бъде обсъден и в транспортната комисия на евопарламента утре.

Дълбоко разделеният каталунски парламент избра само с един глас повеченов регионален премиер – Ким Тора, предложен за поста от бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. Изборът му слага край на 7-месечното пряко управление от Мадрид.

Министерството на здравеопазването задвижва мащабен инвестиционен европроект на стойност 163 млн. лв. за модернизация на спешната помощ в цялата страна, който включва модернизация на 237 спешни отделения и центрове, нова техника и нови санитарни автомобили.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.