SHARE

Зимата дойде. С нея и възможността за нов правителствен Франкенщайн, излъчен от настоящия парламент.

Това стана ясно от провелия се днес Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. На него бе поканен и следващият президент Румен Радев, но той вчера отказа да присъства. На съвета е било постигнато принципно съгласие евентуалните предсрочни избори да се проведат в края на март – началото на април, но конкретна дата ще насрочи Румен Радев, след като всъпи в длъжност в края на януари.

От КСНС също така стана ясно, че Плевнелиев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в петък. Първите два мандата по право отиват при ГЕРБ и БСП, които вече заявиха, че няма да опитват да съставят кабинет. По думите на президента третият мандат, който той е свободен да връчи на парламентарна група по свой избор, ще отиде към групата, която “най-много гарантира и по най-ясен начин поема ангажимент, че ще направи искрен опит” за това.

Третият мандат ще бъде връчен след много размисъл, допълнителни консултации, разговори с тези, които имат най-големия шанс да направят опит за съставяне на правителство“, заяви Плевнелиев, който на няколко пъти заяви, че вярва, че настоящият парламент не е изчерпал потенциала си за съставяне на кабинет.

По този повод Борисов не отрече възможността да подкрепи ново правителство в настоящия парламент.

“Аз не мога да предопределям какво ще предложат колегите от другите партии. Оставям ги те да си поемат цялата отговорност. Ние преди две години предложихме коалиция на Реформаторския блок, предложихме и на Патриотичния фронт. Те казаха тогава: “Ние няма да влизаме, не искаме да участваме във властта, само ще подкрепяме дадени решения. Това им го дължа и аз, ако речат те да направят правителство. Да излъчат премиер, министри и всички останали”, заяви премиерът в оставка, с което остави отворена възможността ГЕРБ да подкрепи кабинет с мандата на друга партия в настоящия парламент.

Миналата седмица след консултациите при държавния глава Патриотичният фронт изяви готовност да направи правителство.

И докато в КСНС се създава Франкенщайн, то парламентът реши да сътвори Квазимодо.  Бюджетната комисия прие на второ четене само половината от разпоредбите на бюджета на НОИ за 2017 г. Така те спретнаха правен абсурд или по думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова – “бюджетен Квазимодо”.

Комисията не одобри приходите за бюджета, но прие увеличението на разходната част. “Браво, значи няма да има приходи, ще я караме само на разходи”, възкликна г-жа Стоянова. От комисията не одобриха дори текста, че законът ще влезе в сила през 1 януари 2017 г. До абсурда се стигна, след като потенциалните ни следващи управници от НФСБ, ВМРО, “Атака” и АБВ искаха в бюджета да залегнат по-големи пенсии.

При тази опозиция не е ясно как бюджетът ще бъде приет от Народното събрание и в каква форма. Една от възможностите е депутатите от БСП и ДПС да не присъстват в пълен състав при гласуването на бюджета, така че да се свали прагът за неговото приемане от ГЕРБ, реформаторите и БДЦ.

Днес в парламента бе обсъждан и референдума на Станислав Трифонов. Депутатите не бяха много активни и оставиха експертите да обяснят на сценаристите на Шоуто, че мажоритарна избирателна система в два тура ще оскъпи драстично изборите и ще завиши още повече корпоративния и купения вот. Това не трогна сценаристите на Станислав Трифонов, които предпочетоха да прекарат деня си в други занимания.

15252480_10154761845154819_2453128817925175046_o

Преподавателят от Софийския университет и директор на Центъра за либерални стратегии Ружа Смилова коментира случилото се днес в парламента във facebook.

Софийският градски съд прекрати делото срещу бившата шефка на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски – Мария Дивизиева, заради изтекла давност. Тя беше обвинена за присвояване на средства по европейския проект по аферата ОПАК.

Външният министър на Франция Жан-Марк Еро поиска незабавна среща на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъдят как може да се окаже помощ на населението в сирийския град Алепо. Министър Еро посочи, че в района вече няма действащи болници, хранителните запаси са почти изчерпани и е вероятно още хиляди хора да напуснат домовете си, ако боевете продължат през идните дни. Вчера световните агенции предадоха, че режимът на Асад е превзел една трета от територията на бунтовниците.

Самолет на авиолиния “Ламия” се разби в близост до град Меделин, Колумбия. На борда е имало 81 души, от които 72 пасажери и деветчленен екипаж. Със самолета са пътували и бразилски футболисти от клуб “Шапакоенсе”, които утре е трябвало да играят в Меделин срещу местния “Атлетико Насионал” на полуфинал за Купата на Южна Америка. Колумбийските власти съобщават, че са загинали 76 души и само петима са оцелели от катастрофата.

SHARE