SHARE

В държавата менте всяка илюзия рухва след първия сблъсък с реалността. В тази държава предложенията са хазартът да финансира хората с увреждания – защото така или иначе хазартът финансира всичко и мутри управляват държавата.

В тази държава чували с боклук плуват във водите на лелеяните морски курорти в разгара на сезона.

В тази държава реставрираните монументи от историческо значение се разпадат едва след две години “грижа”.

Но това не е красиво, то не влиза в клипове, то не се продава патриотично на избори, то не влиза в наратива, че в България всичко е наред и всичко е стабилно.

В държавата менте дребните граждани, за които популистите уж се грижат, избират като последен ресор да заплашват с радикални палежи, ако държавата приеме закони, които са пагубни за дребния бизнес.

В тази държава властта засекретява истини, които засягат смъртта на български граждани, избрали за свой път да служат на родината… която им се отплаща с гибел по вина на управляващите.

Но държавата менте е хитра – тя измисля множество диверсии, с които да разсейва изнемогналите. Дали това ще са мигранти или двете глави на една и съща партийна ламя няма никакво значение, докато номерът върви.

В тази държава човекът, убил свободата на словото, знае, че всичко може да му се размине – затова той ще разшири своя закон за медиите, в който нито една институция не вижда конфликт на интереси. Нищо че той е собственик на повечето медии, докато малкото останали независими такива се задушават и агонизират.

На фона на всичко това неадекватната власт вика избягалите навън. Само че не българите, а българските малцинства в чужбина – македонците, албанците, жители на Косово, Украйна и Молдова. Защото българите са отвратени. И когато избягат отвратените, остават отвратителните.

КНСБ привлича хазарта на помощ на хората с увреждания, защото държавата явно отсъства. Или защото държавата всъщност е хазарт. Или работи на късмет. По-скоро, смятаме ние, защото хазартът си има държава.

Междувременно друг сектор, за който се бием в гърдите, макар и по друго направление – туризма, беше илюстриран от плуващите край плаж Кабакум, Златни пясъци, десетки чували с боклук. За да не остане съмнение – в тази държава дори боклукът е собственост на специални лица – чисти се от фирми, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви, предава “Дневник”. Контейнерите не са чистени с дни. Стойността на нищонеправенето? Над 60 милиона лева. 

Но максимата “пет за четири” не е запазена марка, а се ползва повсеместно. Реставрираните, консервирани и открити преди около две години части от антична Сердика при столичното Ларго вече се рушат на много места. След ремонта на стойност над 17.7 млн. лв. (повечето от които евросредства) част от завършващите червени плочи върху новите надзиди са нацепени, счупени, а на места липсват. Потърсени от “Дневник” за причините това да се случва, от Министерството на културата обещаха писмен отговор в следващите дни. Процедурата по предаването на собствеността се забави, тъй като през март стъклените куполи се напукаха, а много от паветата бяха разместени или счупени, пишат от изданието.

Дребни търговци и превозвачи на горива заплашиха с масови палежи на безиностанциите си, ако “Законът Ревизоро” за горивата бъде приет. Става дума за проектозакона, до чието обсъждане депутатът на  „Обединени патриоти“  Емил Димитров- Ревизоро се опита да не допусне журналистите, а депутатите се питаха един друг „А какво всъщност гласуваме?“. И да – популистите се оказаха лобисти. И евтиният популизъм се оказа точно това – евтин. Дребните търговци го казват ясно: законът обслужва големите компании, а текстовете ще доведат и до повишаване на цените на горивата. Продължението. 

Но онова, което е прекалено опасно за сриването на статуквото се крие. Затова и военното министерство засекрети проверката на трагичния инцидент от миналия месец, при който се разби хеликоптер Ми-17 и загинаха двама души. Заради липсата на достатъчно изправна техника и средства за експлоатация българските пилоти летят опасно малко и са изложени на огромни рискове  – факт, който постоянно бе напомнян от доклади. Но в държавата менте това няма значение.

Когато пък истината стане болезнена и вече няма какво да се стори, тогава излизат мигрантите, етническото напрежение, виновните нещастници. Някак Черния Петър винаги се оказва в най-безпомощните, а не във властта, неспособна да се справи с едни и същи проблеми от години. Сигурно и затова ВМРО иска закриване на мигрантските центрове в София седмица след като “педофилската” им димка не сработи. Тъжно, жалко и познато до болка. Но има и други циркове – например свадите между ГЕРБ и БСП, които гласуват важните машинации единодушно и тихо, но създават изключително неприятен фонов шум, с който се цели отклоняване на дебата от важните неща.

А важните неща ги движи един успял млад мъж. Така законопроектът за медиите, приет единодушно от горепосочените през седмицата в пленарна зала, ще бъде разширяван. Разбира се, няма никакъв проблем медийните магнати да са политици, заяви рупорът на Пеевски Йордан Цонев. Цонев нападна друго плашило, станало опорка през последните години – “грантовите медии”, без да уточни дали медии, издържащи се от лоши кредити с банки, европари или бизнесмени като Делян Пеевски, са неутрални и висши носители на митологизираната от него истина. Нищо ново.

И никак не е чудно, че България изчезва. Затова и няма да чуете за социална или демографска политика, която да реформира съдебната система – за да знаят гражданите, че живеейки тук, правата им са защитени; адекватна промяна в образователната система – за да бъде усвояван материалът ефективно и нормално; социалната система – за да бъдат мотивирани българите да градят семейство и да работят у дома си; здравната система – за да не бъде застрашен животът им от липса на елементарни грижи. Не – такива реформи няма да видите. Но ще видите план за издаване на удостоверения за български произход на кандидати от Македония, Албания, Косово, Украйна и Молдова. Може би защото от тези чужденци не може да се прави политика на сплашването. И защото е преливане от пусто в празно, а промяна – големият страх на управленците – няма да има. 

По света –  Румен Радев легитимира идването на власт на Ердоган в новата президентска Турция, в която чистките на неудобни продължават. Радев нарича това дипломация. Встрани от него – Турция премахна министерството на европейската интеграция – сигнал, че преговорите между ЕС и Турция вероятно са изправени пред своя край. И ясен индикатор накъде поема страната оттук нататък – към бездната. С такива приятели на кого му трябват врагове, г-н Радев?

И докато правителството в Лондон видя оставката на три ключови фигури за последните 24 часа, включително емблематичния Борис Джонсън, то тежка битка бе спечелена от несправедливостта и румънският антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши бе уволнена от поста си, като се очакват протести в Румъния в идните дни. А Доналд Тръмп и сие отново наричат разследването срещу себе си “корумпирано”, докато неговият нов адвокат – защото старият обяви, че ще сътрудничи на разследването – обяснява, че той не бил решил дали ще се яви на разпит.

Това е положението – светът полудява. Разликата между държавата и държавата менте обаче е, че в първата някой все още се бунтува срещу лудостта. 

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.