Вечерен бюлетин – 9 февруари 2018 г.

SHARE

Днес бяха открити зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея. Шоуто продължи два часа, а Южна Корея използва игрите като дипломатически ход за сближаване със Северна Корея. Двама високопоставени представители на режима в Пхенян бяха на откриването, а южнокорейският президент и формалният държавен глава на Северна Корея се ръкуваха. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс избегна среща с формалния глава на Северна Корея. Повече може да прочетете тук. 

Германия отново е в криза, след като лидерът на социалдемократите Мартин Шулц отказа да бъде външен министър, а в партията му се надигнаха враждебни противоречия. Неговият предшественик като лидер на партията – Сигмар Габриел, обвини лидерството на социалдемократите в липса на уважение. Случилото се хвърля сянка над потенциалната коалиция с Ангела Меркел, а повече може да научите тук. 

Вицепремиерът Валери Симеонов поиска “депортиране” на германския депутат Ска Келер, която е в България в подкрепа на протестите за Пирин. Симеонов хвърли кал по медиите, които са дали на “очевидно неадекватната” Келер да подкрепи протестите. С груб тон и вулгаризми Симеонов настоява за решение по въпроса – депортация. “Била съм активен политик в продължение на години и никога не ми се е случвало нещо подобно – нито в европейска страна, нито в други, неевропейски държави”, казва Келер пред BIRN, откъдето може да научите повече по темата. 

Министерският съвет се разграничи моментално от изказванията на Симеонов.

Пада законовата пречка пред нови ски строежи, като поправки, предложени от Валери Симеонов, бяха внесени в парламента в петък от патриотите. Поправката няма да изисква смяна на статута на земята, преди тя да бъде застроявана. Повече четете в “Медиапул”. 

Промяна в собствеността на телевизия Би Ай Ти спря всички предаванияНовият собственик на Би Ай Телевизия е “Интерактив ТВ Системс България” , а изпълнителен директор телевизионният продуцент Мирослав Янев. Преди това собственици на медията бяха братята Павел и Румен Вълневи, които имат голяма мрежа за логистична и транспортна дейност в САЩ, където живеят от години. Повече разказват от “Дневник”.

Адвокати предупреждават за нередности в новия проект за наредба за утвърждаване на медицински стандарт “Акушерство и гинекология”, публикуван от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане миналата седмица. Според тях всички новородени, неотговарящи за критерии за жизнеспособност, няма да имат акт за раждане и за смърт, а ще се считат за аборти. Не е ясно дали те подлежат на реанимация, дали могат да получат медицинска помощ. Вижте повече тук. 

Делото за мръсния въздух, което трябваше да започне отначало в Софийския градски съд, отново се сблъска с магистрат, който отказа да гледа процеса с мотив, че е потърпевш от замърсяването. Съдия Елена Маврова, на която делото беше разпределено през есента на миналата година и която го прекрати на други основания, сега отказва да го гледа отново с мотива, че е потърпевша. Остатъка прочетете в “Дневник”. 

“Национална лотария” стана спонсор на Българската федерация по волейбол (БФВ). Договорът е рекорден, като е на стойност 600 хиляди лева. Той е в сила до края на световното първенство и няма клауза за продължаване. Вижте повече тук. 

Бивш подчинен на Мавродиев ще управлява структури на Банката за развитие, цитираме “Дневник”. Бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов е назначен за изпълнителен директор на “Национален гаранционен фонд” и микрофинансиращата институция ДЖОБС. Двете структури са под шапката на държавната Българска банка за развитие (ББР).

Британската полиция е освободила двеста мигранти, сред които и българи, заробени във ферма за цветя в Корнуол, съобщава фондация “Томсън Ройтерс” за “Медиапул”. Работниците са били предимно литовци, румънци и българи и вече получават съдействие от благотворителни организации, а трима души са арестувани, твърди местната полиция. Вижте всичко тук.  
Ще се окаже ли, че лелеяният рекламен клип за европредседателството е краден? Сравнение с рекламен туристически клип за Италия от 2016 г. показва изненадващи прилики с проекта на българските власти. Министър Лиляна Павлова отрече опасенията. Вижте видеото и прочетете повече тук. 
Снимка: маскирани като Тръмп и Ким Чен Ун мъже се снимат на откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, Times 
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.