SHARE

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима депутати по различни обвинения – задействането на прокуратурата идва точно преди доклада на Европейската комисия за състоянието на съдебната система (преди пишехме ” доклада за напредъка по съдебната реформа”, но нека не се самозалъгваме).

“От началото на 44-ото Народно събрание е поискано снемане на имунитета на 12 народни представители – точно 5% от всички 240 депутати. Като знаем, че прокуратурата се задейства само в крайни случаи и от “немай-къде”, можем само да гадаем колко са “латентните” обвиняеми. Има ли друга сфера с такава концентрация на… няма да кажа престъпници, ще кажа оперативно интересни лица?”, написа адв. Ася Манджува в социалните мрежи

Лицата, на които са поискани имунитет, са: председателят на “Воля” Веселин Марешки и депутатите му Пламен Христов и Кръстина Таскова вече са със свален имунитет по разследване за изнудване, но сега има ново обвинение – за имотна облага. Борис Кърчев от ГЕРБ е обвинен за укриване на данъци в размер на 320 хил. лв. като управител на фирма през 2015 г. Георги Михайлов от БСП – за сключване на неизгодни договори като директор на Хематологичната клиника в София. А Елена Йончева от БСП е обвинена в изпиране на пари в особено големи размери през изпадналата в несъстоятелност КТБ, прикривани чрез офшорна компания.

Ръководството на БДЖ подава оставка

Тримата членове на борда на държавния холдин БДЖ Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, изпълнителният директор Владимир Владимиров и Филип Алексиев, който е финансов директор в компанията, са подали оставките си днес пред новия транспортен министър Росен Желязков. Засега са неясни както причините за оставките, така и кой ще наследи Владимир Владимиров, който е начело на закъсалото държавно дружество от 10 години. Едно от спряганите имена било на Продан Проданов, шеф на товарното поделение в Пловдив.

Брюксел понижи очакванията си за икономиката на България

Европейската комисия залага на икономически растеж в България от 3.5% през 2018 г., което е с 0.3 пункта под очакванията от лятото, докато прогнозата за следващите две години остава непроменена – растеж от 3.7% през 2019 г. и леко забавяне до 3.6% през 2020 г. Това става ясно от есенната макроикономическа прогноза на комисията. Заради растящите енергийни цени и влиянието на лошата реколта в Европа върху цените на храните комисията повиши очакванията си за инфлацията в България от 2% до 2.6% през 2018 г.

Без дебати парламентът прие на първо четене промени в закона за филмовата индустрия, които предвиждат държавно подпомагане за български филми. Схемите са три, всяка с годишен бюджет до 97 млн. лв. Проектът нашумя наскоро заради това, че при обсъждането му в комисия депутатът от ГЕРБ Тома Биков разви тезата, че държавата трябва да финансира само филми, които представят България в добра светлина.

Поне 12 души, вкл. полицай, са убити в поредна стрелба – в бар в град Таузънд Оукс, Калифорния. Барът е домакинствал студентска сбирка, когато заподозреният влязъл и започнал да стреля. Той е намерен мъртъв вътре, не е идентифициран и не е потвърден мотив за стрелбата. Това е поредният случай от дълъг списък масови стрелби в САЩ, които в последните години взимат все повече жертви.

Очаквано мнозинството в общинския съвет в София отхвърли искането за референдум дали в ТЕЦ “София” да бъде изградена инсталация за изгаряне на преработен боклук, за което общината ще вземе 67 млн. евро кредит. Вносителите на искането за допитване – 15 съветници от различни групи, потвърдиха намерението си да оспорят решението в съда.

Европейската комисия отправи седем предупреждения за неспазване на европейското законодателство от българското правителство. Включително изключително сериозни предупреждения за неспазване на решения на Съда на ЕС за мръсния въздух и безопасността на железопътния транспорт.

Подробности. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.