SHARE

Тръмп обяви, че изтегля САЩ от споразумението за контрол над ядрения арсенал на Иран.

“На теория т.нар. Иранска сделка трябваше да защити нациите от налудничавостта на Иран. На практика тя позволи на Иран да продължи ядрената си програма.”

“Днес имаме неопровержимо доказателство, че това се е случило”, заяви Тръмп, като се позова на проучванията на израелския премиер Нетаняху, които бяха отхвърлени от международните наблюдатели.

“Не доведе до мир и няма да доведе”

Иран прекрати своята ядрена програма в замяна на отпадане на санкциите от страна на Запада. Тръмп обаче още в предизборната си кампания бе твърдо решен да развали постигнатата сделка от Обама – първа стъпка към това иранският режим да бъде свален, за каквото действие настоява новият съветник по национална сигурност на Тръмп – Джон Болтън, както и новият държавен секретар Майк Помпео.

На своя страна американският президент има Израел и Саудитска Арабия, които също са противници на сделката. Миналата седмица израелският премиер Нетаняху обяви, че Иран не спазва споразумението – становище, което противоречи на редовните инспекции, които се провеждат в страната.

Петте други участника в сделката – Китай, Франция, Германия, Русия и Обединеното кралство – потвърдиха, че ще продължат да участват в споразумението и очакват Иран да изпълнява своите ангажименти по него.

За разлика от някои по-зрелищните и шумни словесни престрелки, тук възможността от военен конфликт е реална и макар днешното действие да не я прави неизбежна, то е стъпка в тази посока. 

Подробности какво значи това четете тук. 

КФН разследва цигарените компании на Пеевски за борсови нарушения

Комисията за финансов надзор за пръв път от години започна проверка и е на път да санкционира за нарушения на закона за ценните книжа дружества от орбитата на собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи “Капитал”. Става въпрос за цигарените му компании “Булгартабак холдинг”, “Юрий Гагарин” и “Благоевград БТ”.

Регулаторът разследва смяната на мажоритарния собственик на завода за цигарени опаковки “Юрий Гагарин” – Пловдив, без да бъдат уведомени акционерите и продажбата на имот на дружеството без разрешение от акционерите.

Боян Петров все още не е открит, след като, изкачвайки Хималаите, изчезна в неизвестност. Търсенето продължава утре

Алпинистът продължава да е в неизвестност в подножието на връх Шиша Пангма (8013 м). Първият ден от издирването му приключи без резултат, като тримата шерпи, участващи в спасителната операция, са стигнали под лагер 1. Това е първият от двата по-ниско разположени и добре оборудвани места – другият е лагер 2, към който се предполага, че може да се е отправил Петров след влошаването на времето.

Преди дни алпинисти откриха палатката и спалния чувал на Петров на най-високият до върха лагер 3, като навярно Петров се е опитал да изкачи върха, а е възможно и да се е отправил към по-добре оборудваните лагери 1 и 2 при влошаване на времето.

Асоциацията на европейските журналисти – България, намира за циничен опита на премиера Бойко Борисов да прехвърли отговорността за проблемите със свободата на словото единствено върху журналистите.

“Това е ваш проблем – на журналистите. Решавайте си го тоя въпрос”, заяви Борисов в интервю за Нова телевизия, помолен да коментира класацията на “Репортери без граници”, в която България заема 111 място за 2018 г., изоставайки не само от ЕС, но и от страните от Западните Балкани.  

Подобен коментар от лидера на изпълнителната власт, когато страната потъва все повече в тази класация, изключително напомня на великия комбинатор Остап Бендер: “Делото за помощ на давещите се е дело на самите давещи се”.

Господин премиер, журналистите са едни от основните потърпевши от лошата медийна среда, изследването на АЕЖ – България, за статута на журналистическата професия показва, че на повечето колеги им се налага да работят и живеят в доста тежки условия.

Недопустимо е те да се оказват единствените отговорни за ситуацията, още повече, че в доклада на “Репортери без граници” не пише нищо такова. Напротив, сред причините са посочени корупцията и срастването между политици, олигарси и медии. Журналистите, които участваха в проучването на АЕЖ – България, за 2017 г., откроиха като тенденция завръщането на политическия натиск върху тях.

Другият голям потърпевш от лошата медийна среда обаче сме всички ние, българското общество. Защото проблемите на медиите не са нещо изолирано, напротив, те са свързани с други проблеми на държавата – като липсата на съдебна реформа, липсата на ефективна борба с корупцията, липсата на върховенство на закона. И всички тези фактори, взети заедно, водят до най-ниския жизнен стандарт в ЕС и цялостното усещане у населението, че не живее добре.

Купуването на медиен комфорт с публични средства, взаимозависимостите между олигарси, политици и медии, разправата с критичните гласове са широко разпространени и не, не са проблем само на журналистите, въпреки че журналистите са призвани да осветляват, разследват и разобличават подобни практики. Няма как да очакваме, че България ще подобри ситуацията със свободата на словото, без да реши проблема с цялостната липса на справедливост и не започне ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, с онези политическо-икономически кръгове, известни сред обществото като “мафия”, които в крайна сметка имат интерес медийната среда да остане такава, каквато е.

Точно ден преди вашето изказване бе Денят на свободните медии и по този повод АЕЖ – България, излезе с позиция, озаглавена “Журналистите не бива да бъдат оставяни сами да плащат високата цена за свободното слово”. Продължаваме да стоим на това мнение и в същото време сме готови да понесем нашата част от отговорността и да съдействаме за промяна. За да се случи такава обаче, първо е нужно да се осъзнае, че проблемите не са изолирани и няма как да бъдат само наши или ваши съответно и решенията трябва да бъдат общи. Не на последно място свободата на изразяване е право, гарантирано от Конституцията и международните договори, по които България е страна.

 

 Италия по всичко личи, че няма да успее да сформира правителство и се отправя към нови избори – или сега, или в началото на 2019 г.

Два месеца след парламентарните избори в Италия президентът Серджо Матарела призова политическите партии да се обединят зад краткосрочно “неутрално правителство”, което да се занимава с финансите на страната и да подготви предсрочни избори в началото на 2019 г.

Причината: и двата популистки блока, които спечелиха изборите, мислят, че могат да се представят по-добре. Евроскептичното Движение “5 Звезди” взе 32%, а десният блок на Силвио Берлускони и националистическата “Северна лига” – 37%. 

Лидерът на опозицията в Армения Никол Пашинян стана “служебен” премиер. 

Лидерът на опозиционните протести в Армения Никол Пашинян е новият премиер на страната, след като при втория опит депутати от управляващата Републиканска партия все пак го подкрепиха и той успя да събере нужните гласове.

Целта на Пашинян е да формира “временно правителство, да организира честни избори” и няма “планове” за постоянен кабинет.

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в сексуално насилие от страна на четири жени – две от които негови бивши партньорки. Шнайдерман, който наскоро повдигна обвинения за сексуално насилие срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн, е сред изявените поддръжници на движението #MeToo и е яростен критик на Тръмп. Шнайдерман отрича категорично да е участвал в сексуални актове без съгласието на отсрещната страна.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.