SHARE

България може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2022 г., а да влезе в “чакалнята” ERM II още тази година, заяви зам.-председателят на ЕК по финансовата стабилност Валдис Домбровскис. Ако България изпълни безпроблемно ангажиментите си и всичко е наред с активите в банковата система, още през лятото ще получи зелена светлина за чакалнята на еврозоната. След това ще са нужни поне 2 години престой в ERM II и още една година за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности.

Управляващите временно ще забавят влизането в сила на лобисткия закон за горивата след протести.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че влизането в сила на закона, който ограничава конкуренцията в търговията с горива, ще бъде отложено с половин година. Той ще предложи на правителството утре да внесе предложение в парламента за удължаване на първоначално предвидения срок 28 януари с шест месеца, а през периода ще обсъди със засегнатите страни новите текстове.

По-рано през деня омбудсманът Манолова заяви, че ще атакува три закона пред Конституционния съд – за горивата, за държавния бюджет и за водата, като жалбата срещу Закона за горивата вече е депозирана. Проблемът с новия закон е, че налага множество по-високи изисквания и рестрикции за търговия с горива, които според протестиращите ще доведат до масови фалити на малки дистрибутори и са лобистки в полза на “Лукойл” и едрите търговци.

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мярката “домашен арест” за бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева и зам.-кметицата Биляна Петрова. Определението на АСНС е окончателно. До момента на два пъти първата инстанция, Специализираният наказателен съд, пускаше двете под домашен арест, но мярката беше оменяна от АСНС.

Записите от специалните разузнавателни средства (СРС) по делото срещу отстранената кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева са свалени с грешки, които тотално променят смисъла на казаното. За това сигнализира някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова, която също е обвиняема по процеса за подкуп. Тя даде за пример нейна реплика, която е напълно изкривена при свалянето на хартиен носител. Петрова твърди, че произнесената от нея фраза е: “Не искам децата да ходят в центъра”. В съда обаче е представено доказателство, според което е казала: “Не искам 10%”.

Репликата е казана по повод случай, нямащ нищо общо с делото, обясни Петрова. Става дума за учителката по математика Правда Найденова от 125-о училище в “Младост 1”. Тя напусна през есента на 2017 г. и беше последвана от всички деца в класа си. Петрова твърди, че е казала, че не иска децата да се местят с учителката си в училище в центъра. Репликата обаче добила съвсем друг смисъл след “превода” на разследващите.

Университетската болница по онкология ще ремонтира с 1.3 млн. лв. два етажа и там ще настани клиниката си по химиотерапия, съобщи директорът Стефан Константинов, който днес отчете дейността за 2018 г. Сградата, която сега се ползва за химиотерапия, е строена през 50-те години на миналия век. С ремонта капацитетът й ще се увеличи с 1500 пациенти на година.

ЕС е готов да даде писмени гаранции, обяснения и уверения, за да помогне на британския премиер да прокара сделката за Brexit през парламента на 15 януари, заяви ирландският премиер Лио Варадкар. Изказването му е подкрепа за Тереза Мей, но критичните британски депутати искат по-твърди гаранции, че т.нар. ирландски резервен план, който ще създаде временен митнически съюз ЕС – Великобритания, за да се избегне “твърда” ирландска граница, няма да остане за постоянно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.