SHARE

Дипломатически представители на страните от ЕС дадоха днес мандат на румънското председателство за преговори с Европарламента за „втвърдяване“ на газовата директива на ЕС. Това става ясно от съобщение на Съвета на ЕС, цитирано от “Клуб Z” . Предложението, което е френско-германско, е било подкрепено от 27 от 28-те страни членки, като само България се е противопоставила, твърди цитиран от ДПА френски представител. Идеите за по-строги енергийни правила на ЕС могат сериозно да затруднят планираното от Русия изграждане на газопровода „Северен поток 2“, отбелязва Ройтерс. Тръбопроводът трябва да свърже Русия директно с Германия. Повече за сагата можете да научите тук.

След като това, което имаме като президент, направи всичко по силите си да ни пришие към Путиновите сателити, които единствено подкрепят диктаторски режими, е видно, че и българското правителство се представя достойно в същата посока на друг фронт. Клета майка България.

Всичко това се случва докато разследващият сайт Bellingcat, който е в основата на разкриването на агентите, отровили Скрипал и дъщеря му, установи, че трети руски офицер на ГРУ, който е бил в Обединеното кралство по време на отравянето на Скрипал с “Новичок” през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди собственикът на “Дунарит” Емилиан Гебрев и синът му да се разболеят сериозно, след като са били отровени с неидентифицирано вещество. Подробностите четете в “Терминал 3″ . Москва реагира мълниеносно след публикациите. ТАСС бе упълномощена да съобщи, че Кремъл поставя под съмнение достоверността на новите публикации, според които е имало и трети замесен в инцидента в Солсбъри. Така коментира Дмитрий Песков – прессекретарят на руския президент, и добави: Има само един въпрос: как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо това се е разбрало едва сега”. И за нас остава въпросът – къде са българските служби за сигурност на фона на тези разкрития?

И ако и това не е достатъчно, ето още нещо, с което се прочухме:

174 страни – членки на Международната морска организация (IMO), 81 международни неправителствени организации и още 64 междуправителствени организации са информирани за случая с либийския танкер в България.  Това става ясно от две циркулярни писма на Международната морска организация – върховният международен орган, регулиращ морската индустрия в глобален мащаб, специализирана агенция към Организацията на обединените нации (ООН). В разпространените в световен мащаб от Международната морска организация документи администрацията на Либия определя случая с танкера като „отвличане“. Директорът на либийската пристанищна власт подчертава, че циркулярът цели да бъдат информирани всички морски и пристанищни власти в света, за да се пресече евентуален последващ опит за смяна на флага на плавателния съд.

Държавата планира да налее още пари в силно закъсалата ТЕЦ “Марица-изток 2”, която в момента работи благодарение само на финансовите инжекции, осигурявани от собственика й – “Българския енергиен холдинг” (БЕХ), за закупуване на парникови квоти, с които да покрива собствените си вредни емисии. Отделно въглищната централа, който е сред най-замърсяващите в Европа, получава цялата възможна политическа подкрепа у нас, за да не попадне в обхвата на влизащите в сила от 2021 г. нови европейски екоизисквания. Дружеството е получило от екоминистерството безсрочно изключение от спазването на завишените норми за очистване на изхвърляните при работа газове. Четете повече в “Медиапул”.

Бареков, който беше заявил, че се оттегля от политиката преди около година, днес прави пореден завой на 180 градуса – надява се на коалиция с “Атака” за евроизборите и това да стане окончателно ясно до 21 февруари. Щом се харесват младите, да се вземат!

Случаите на морбили в Европа са се утроили миналата година спрямо 2017 г., съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от “Дневник“. От 82 596 случая по-голямата част са в Украйна, но има много и в други държави като Сърбия (над 10 пъти по-малко от украинските), Франция, Италия, Русия и Гърция. Увеличил се е броят на починалите от морбили – 72-ма миналата година при 42-ма през 2017 г. В България случаите са били едва 13 за миналата година. Малко над хиляда са заболелите в съседна Румъния. Припомняме, че СЗО сложи антиваксърите сред най-големите предизвикателства, с които човечеството трябва да се справи.

6 години отне, за да приключи на първа инстанция процесът срещу собственика и изпълнителен директор на “Софарма” Огнян Донев, който е и издател на “Клуб Z”, и съдружникът му и директор на “ТЕЛСО” АД Борис Борисов. Те бяха оневинени. Обвиненията на прокуратурата, че Донев е укрил данъци от сделки с фирми и продажба на акции между тях в размер на 63 млн. лв., не издържа пред съда. Борисов бе обвинен в укриване на 7 млн. лв. данъци. Спихна се поредното прокурорско суфле, целящо да обслужи нечии нечисти интереси.

“Събраните доказателства по време на мисията ми в Турция показват, че Хашоги е станал жертва на брутално и предумишлено убийство, което е било планирано и извършено от представители на държавата Саудитска Арабия”, заяви специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар. Саудитски официални лица сериозно са подкопали и забавили усилията на Турция за разследване на местопрестъплението в саудитското консулство в Истанбул през октомври, заяви Каламар, цитирана от Ройтерс. Тя съобщи, че с екипа си е имала достъп до “смразяващи и ужасни аудиоматериали” за смъртта на журналиста от в. “Вашингтон пост”, получени от турското разузнаване. Каламар изрази “сериозно безпокойство” дали замесените в убийството 11 саудитци ще бъдат справедливо съдени в Саудитска Арабия и посочи, че е направила неуспешен опит да посети арабското кралство. Международната общност, включително ООН, трябва спешно да обърнат внимание на обстоятелствата около убийството на Хашоги, заяви Каламар. По думите ѝ е било нарушено както международното право, така и ключови правила на международните отношения, по-специално изискванията за законно използване на дипломатическите мисии.

Днес в “Терминал 3″ ви разказахме как под ударите на жълтите медии попада издателят на “Вашингтон пост” , собственик на Amazon и най-богат човек на света – Джеф Безос. Най-големият жълт таблоид в САЩ – National Enquirer, го заплашва, че ще публикува негови “селфи под колан” и интимни СМС-и. Това се случва, след като същият жълт таблоид на 11 страници прави публична аферата му ден след съобщението, че той и съпругата му от 25 години се развеждат.

“Е, това привлече вниманието ми – написа Безос за заплахата в онлайн платформата Medium – Но не по начина, по който се надяваха.” И още: “Вчера ми се случи нещо необичайно. Всъщност за мен това не беше просто необичайно – беше първо. Направиха ми предложение, което не можех да откажа. Или поне това си мислеха топ мениджърите в National Enquirer. Радвам се, че са си го мислили, защото това ги окуражи да го направят в подробна писмена форма. Вместо да се предам под заплахата на рекета и изнудването, реших да публикувам това, което ми изпратиха и с което ме заплашиха въпреки личната цена и притесненията.” В поста си бизнесменът публикува цялата комуникация, която подробно описва с какви точно снимки и СМС-и разполага изданието и как възнамерява да ги направи публични. “Разбира се, не искам да се публикуват лични снимки, но също така няма да участвам в тяхната добре позната практика на изнудване, политически услуги, политически атаки и корупция”, завършва Безос. “Предпочитам да се изправя, да преобърна този труп и да видя какво пълзи отдолу.”

През месец октомври Фондация “Нашите недоносени деца” и “Един Процент Промяната”  стартираха кампания за закупуване на анатомични гнезда за неонатологични отделения в страната. Днес те обявиха, че със събраната сума са успяли да закупят общо 42 гнезда за 11 неонатологии – МБАЛ Търговище АД, гр. Търговище, МБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” АД, гр. Велико Търново, СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” ЕАД, гр. София, МБАЛ Силистра АД, гр. Силистра, УМБАЛ Пловдив АД, гр. Пловдив, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” АД, гр. Сливен, МБАЛ Русе АД, гр. Русе, МБАЛ “Д-р Тота Венкова” АД, гр. Габрово, МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД, гр. Монтана, УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив и II САГБАЛ Шейново ЕАД, гр. София.

За съжаление много малка част от неонатологичните отделения в страната разполагат с анатомични гнезда и често се налага чрез “подръчни” средства, най-често пелени, да се търси вариант за осигуряване на добро позициониране на новороденото. Това е грижа, необходима за правилното развитие на недоносеното. Подкрепете и вие каузата на недоносените бебета, като подкрепите Фондация “Нашите недоносени деца” .

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.