SHARE

Трима велики водачи предприеха величествени мерки

Унгарският Виктор Превъзходни ще бори соросоизма с патриотично учение в детските градини с акцент върху християнските ценности и връзката с отечеството.

Наш Бойко Великолепни ще бори “жътварите” на марихуаната.

А италианският Матео Август ще се бори със “съвременното робство” – особено на българи и румънци.

Междувременно новата тръба на също толкова Великия-и-съвсем-не-корупционен “Турски проект” ще трябва да премине през България до Австрия до края на 2019 г. (разбира се, ако великите вождове успеят да убедят Европейската комисия, че проектът е законен).

Втората тръба от газопровода “Турски поток”, предназначена да пренася газ за Европа, трябва да е готова за експлоатация на 31 декември 2019 г., заяви министърът на енергетиката  на Турция Фатих Дьонмез в телевизионно интервю.

Втората тръба се предвижда да премине през България до Австрия, но още е изключително спорно дали ще отговори на законодателството за диверсифициране на енергийните източници на ЕС.

Подробности в “Капитал”. 

България отбелязва видим напредък в защитата на правото на собственост придвижвайки се с 22 места напред в международния индекс Право на собственост” за 2018 година. Въпреки това страната ни остава далеч от развитите държави и е изпреварена от страни като Колумбия, Гана, Мароко и Тринидад и Тобаго.

Международният индекс Право на собственост” оценява защитата на физическата и интелектуалната собственост по света. В изданието за 2018 г. са включени 125 държави, в които живее 93% от населението по света и произвеждат 98% от световния брутен вътрешен продукт. В България индексът се представя от Института за пазарна икономика (ИПИ) и е разработен от Алианс “Право на собственост”.

Подробности в Mediapool. 

Строителството на тунел “Железница” – най-дългия и скъп тунел в страната, част от магистрала “Струма”, най-после се сдоби с изпълнители. Водеща роля: свързваната с директора на “Лукойл” Валентин Златев “Джи Пи груп”, която печели с оферта от 185 млн. лв. Двата подхода към тунела са поверени на “Главболгарстрой” (29.9 млн. лв.), и на “ПСТ груп” (18.4 млн. лв.).

Китай и САЩ взаимно си налагат мита на внос за 16 млрд. долара

Вашингтон ще започне от 23 август да събира по 25% мито върху още китайски стоки, а Пекин обяви същите мерки по-късно през деня. Новите американски мита се прибавят към вече въведени на 6 юли 25% върху китайски стоки за 34 млрд. долара. Китай реагира с налагане на същите мита върху американски стоки на същата стойност. Окончателният списък за общо 50 млрд. долара е с 279 стоки. Китайските мерки включват продукти от петрол и стомана до авточасти и медицинско оборудване.

В правителството идват  двама нови зам.-министри. Лилия Иванова, досегашен началник на кабинета на министъра по икономика, ще е заместник министър с ресор язовирите – наскоро държавата отпусна над 500 млн. лв. за ремонтите им. Стоян Андонов пък ще е заместник-министър на младежта и спорта.

Завършени са 81 от 133-те км телена ограда по границата с Румъния срещу африканска чума по свинете, съобщи земеделското министерство.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.