SHARE

Стотици хиляди ще излязат тази събота и неделя на протести срещу неспособността на политическата класа да се справи с кризата с глобалното затопляне. Жители на 90 държави ще демонстрират по време на над 800 събития – маршове, уличен театър, обществено неподчинение и мини фестивали. 

“Светът трябва да се вдигне и да поиска различен курс на действие, различно бъдеще, което поставя хората и устойчивото бъдеще преди интересите на огромните петролни корпорации”, казват организаторите. Един от най-големите протести се очаква в Париж, където броят на демонстрантите ще бъде около 100 000 души. В други европейски градове като Копенхаген, Брюксел и Лисабон също ще има многохилядни протести. Събитията предшестват световната среща за климатичните промени  Global Climate Action Summit, която ще се проведе в Сан Франциско другата седмица и ще обедини политици и граждански лидери от цял свят в дискусии за кризата с глобалното затопляне.

А у нас е щастлив ден за българската демокрация! МВР откри, че бащата на президента Румен Радев също имал вина за инцидента, при който бащата на президента блъска шофьор на триколка, който на свой ред единствено получава акт.

Според данните на момента има подмяна на фактическите обстоятелства от страна на служители на МВР, дошли на мястото на инцидента, казват от ведомството. Служителите на Пътна полиция обаче са допуснали поредица от грешки – те не са обезопасили мястото на произшествието, допуснали са външни лица в близост до него, сред които и бивш кмет на Харманли, както и са оставили без надзор катастрофиралите МПС. За съжаление видеото за деянието изтече в медийното пространство и общественият натиск доведе до тези велики изводи. Но няма яснота относно това как е изтекло то. Нищо – следващ път по-добре!

И докато в жк “Овча купел” строежът на новото метро предизвиква алчно нерегламентирано строителство, което вдига на нокти жителите на квартала от ужас, че жилищата им ще се срутят и поради което днес имаше инцидент в квартала; жителите на блок в “Красно село” получиха сметки от по няколко хиляди лева за вода. 

Междувременно става ясно, че Столична община ще похарчи 140 милиона лева за поддържане на пътни настилки и тротоари на всички улици, общински и републикански пътища в столицата, мостове, пасарелки, водостоци и пешеходни подлези. Повече по темата. Държавата пък дължи на строителния бранш около 300 милиона лева за изпълнени пътни ремонти, като от бранша се оплакват, че поради работата на принцип аварийност и със затворени договори те не могат да отстраняват дефекти. Такива големи дългове към бранша не са се натрупвали от 2009 – 2010 г., първото правителство на Бойко Борисов. В момента бюджетът е на излишък от 2,5 милиарда, припомнят колегите от “Медиапул”.

Докато “спецакциите” в държавата и пререканията в парламента продължават, Върховният административен съд насрочи за догодина делата по жалбите срещу решенията на КЗК за купуването на ЧЕЗ и “Нова”. Макар и да изглеждаха безпроблемни от антимонополна гледна точка, двете сделки изненадващо бяха спрени от КЗК със сходни мотиви. Ето как продължават темата в “Медиапул”: 

Обяснение за нелогичния подход на антитръстовата комисия в случая с ЧЕЗ може да бъде намерено в правенето на услуга на правителството, което упорито се опитва да се разграничи и спре сделката, след като стана скандал с покупката на много по-малката и без опит в електроразпределението “Инерком”, за която се оказа, че е разчитала на финансовата подкрепа на офшорки и редица банки като държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка. Относно Нова телевизия отдавна вървят слухове, че интересът на правителството е контролът над нея да не попадне в ръцете на мощен чуждестранен бизнесмен от ранга на Келнер, тъй като има “риск” да е твърде независим.

Много експерти по антимонополно право още през юли коментираха, че решенията на комисията са нелогични и ще паднат в съда, но за сделката на “Инерком” с ЧЕЗ това може да бъде прекалено късно.

Причината е, че в края на ноември изтича срокът, договорен между ЧЕЗ и “Инерком” за плащане на сделката, чиято стойност е над 320 млн. евро, и по нея българската фирма е платила гаранция от 5 млн. евро, които няма да ѝ бъдат върнати, ако не осигури пълното финансиране на новата си придобивка.

Украсени улици, плакати, подканващи да гласуваш, но нито един опозиционен кандидат: прокремълските власти на Москва грижливо са подготвили изборите за кмет в неделя – допитване до народа всред общественото недоволство, пише Франс прес от руската столица, цитираме отново “Медиапул”, които предлагат целия преводен материал по темата за предстоящите кметски избори в неделя. Сергей Собянин подобно на Путин не е участвал в дебатите преди изборите, които със сигурност ще спечели.

 

С публично четене на романа “Предпролет” от Стефан Жеромски ще бъде отбелязана 100-годишнината от възстановяването независимостта на Полша. То ще се състои в книжарница “Greenwich Book Center” на бул. “Витоша” 37 на 8 септември 2018 г. от 16 до 18 ч., съобщи посолството на Полша, пише “Дневник”. Четенето ще бъде на полски, български и есперанто и с азбуката на Брайл. Ще участват актьорите Маргарита Хлебарова и Божидар Попчев.

Европейският съюз е изхарчил почти 1 трилион долара, за да обедини континента, осигурявайки магистрали и влакове на мястото на предишни чакълени пътища. Това е над осем пъти повече от помощта по плана “Маршал”, който възстанови Европа след Втората световна война, ако е измерена в сегашните долари. ЕС плати за нови летища и мостове, трамваи и плувни басейни, за ремонти на замъци и средновековни църкви.

За раздразнение на европейските лидери обаче някои от най-големите получатели на това финансиране са всъщност огнища на недоволство, заплашващи сближаването в съюза.

Държавите – нетни донори, са ощетени от кохезионните фондове и заради корупцията сред получателите им. Европейската служба за финансовите измами ОЛАФ дава пример с все по-евроскептичната Унгария, където близо 48 млн. долара бяха похарчени за смяна на улично осветление – по евродоговор с фирма на зетя на премиера Виктор Орбан, цитираме този път “Капитал”, където може да откриете защо парите на ЕС постигат обратен ефект според Лорънс Норман и Дрю Хиншоу в статия за “Уолстрийт джърнъл”.

Снимка: април 2017, по време на протест срещу политиката за справяне с климатичните промени в Калифорния. Тази серия протести също бе част от глобална вълна подобни събития.  Kevin Sullivan, Orange County Register/SCNG

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.