SHARE

Правителството продължава опитите си за строеж на АЕЦ “Белене”.

Най-рано в края на 2019 г. ще бъде ясно дали ще започне строителството на АЕЦ “Белене”. Това стана ясно от одобрената от кабинета днес процедура за реализацията на ядрената централа, изготвена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, тя ще бъде разгледана и от Народното събрание, преди да бъде обявен конкурсът.

“Днес МС одобри процедура за избор на инвеститор за “Белене”. Следващата стъпка е ГЕРБ и БСП да я одобрят в парламента. Както много пъти предупреждавах, дали гласуваш за ГЕРБ или БСП, все получаваш “Белене”.

Разбира се, самият текст на процедурата засега не е публичен, защото го крият от народната любов”, написа Мартин Димитров.

Демократите спечелиха мнозинство над долната камара на американския Конгрес, с което Републиканската партия и президентът Тръмп губят контрол над законодателната власт.

Очаква се новият трети човек в държавата и председател на Камарата на представителите да е Нанси Пелоси. С контрол на долната камара промените в законодателството, бюджета, надзора над изпълителната власт и включително процедурата по импийчмънт отиват в ръцете на демократите.

Същевременно републиканците задържат Сената, като дори увеличават мнозинството си. На всеки две години се обновява една трета от горната камара на Конгреса, като от 35-те места, които бяха на американския Конгрес, само 8 бяха държани от републиканци – това направи почти сигурна победата им.

Сенатът освен втора законодателна камара одобрява и номинациите в изпълнителната и съдебната власт, както и има по-голяма роля във външната политика.

Войната между застрахователите и адвокатите заради обезщетенията по “Гражданска отговорност” бушува с пълна сила, пише Mediapool. 

След като в понеделник Асоциацията на българските застрахователи обяви, че 9 адвокатски кантори злоупотребяват с неимуществените обезщетения за болки и страдания и ще внесе сигнал срещу тях, в сряда адвокатите отговориха на удара. 180 представители на професията, обединени във Фейсбук общност на българските адвокати, контраатакуваха позицията на застрахователите в отворено писмо до отговорните власти.

В дъното на спора е предложението, внесено от Менда Стоянова от ГЕРБ, обезщетението по “Гражданска отговорност” за неимуществени щети при смърт на пътя – тоест за болки и страдания на близките, да се ограничи до 20 000 лв. за деца, родители и съпрузи, до 15 000 лв. – за братя и сестри, и 5000 лв. – за всички останали, с които лицето е имало трайна емоционална връзка.

Европейската комисия може да наложи санкции на Италия,ако не бъде постигнато споразумение за бюджет 2019 г., предупреди еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заради прекомерния дълг на Рим.

България има най-много жени, работещи в IT сектора в ЕС, сочат данните на Евростат за 2017 г. В страната ни 66% от работещите в сферата са мъже при средно за ЕС 85%. В Чехия – 93%, Унгария и Полша – по 90%, работят най-много представители на мъжкия пол.

Проектът за превръщането на басейните в Централната баня в София в зали за събития се отлага за допълнителни анализи на капацитета на минералния извор и разглеждане на други варианти, съобщави “Дневник”, след силните критики към проекта.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.