SHARE

Германският канцлер Ангела Меркел обяви след среща с премиера Борисов днес подкрепата си за присъединяването на България към “чакалнята ” на еврозоната ERM II и към Шенген, но добави, че България ще трябва да изпълнява необходимите условия.

“Ако България изпълни условията за шенгенското пространство – а това е свързано с борбата с корупцията и правовата държава, тогава тя ще е готова да постигне приемане”, каза тя. “За нас е важно всички да просперират икономически. България все още е страна с малък доход на глава от населението. Хората в България трябва да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка и това бе основната точка на нашите разговори с премиера Борисов.”

Бойко Борисов ѝ обеща, че България ще помогне на Балканите. “Искаме да дадем европейска перспектива на обикновените хора на Балканите”, каза той. Към тази негова амбиция се прибавя и желанието му да играе посредник между Турция и ЕС. На Борисов предстои посещение и среща с президента Ердоган, на която той обеща да положи усилия за нормализиране на отношенията между Европа и Турция.

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че “всички европейски партньори” смятат въпроса за мястото на прокуратурата за решен. Той стана част от общ фронт срещу председателя на ВКС Лозан Панов, който предложи прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт. На фронта са Сотир Цацаров, ГЕРБ и ДПС. Кирилов и заместникът му Хамид Хамид от ДПС обявиха, че магистратите нямат работа в делата на парламента и не трябва да дават препоръки къде да се намира прокуратурата. Становището бе подкрепено и от Цацаров, който в същото време бе на среща с Румен Радев.

Междувременно военната прокуратура проверява инцидента с автомобила на Лозан Панов. На 1 юни Панов и шофьорът му установяват на връщане от Берковица, че два от болтовете на задната лява гума на служебния автомобил липсват, а три са развити. Предстои прокурорите да снемат обяснения от началника на службата за охрана, ръководители на сектори, както и от шофьора на Панов. Преди време главният прокурор Сотир Цацаров иронизира думите на Панов, че трябва да бъде казано “не на страха” и посредством медиите му зададе въпроса дали не се страхува, докато се вози в кола на НСО.

Марш за европейско правосъдие ще отбележи 4 години от поставянето на Делян Пеевски начело на ДАНС. Протестният марш ще се проведе на 14 юни в София от 18:30 ч. пред Съдебната палата. “Това е денят на срама за нашата нова държавност, който срина представите ни, че у нас демокрацията работи, а правата и свободата са гарантирани от закона”, казват организаторите на протеста. Предвижданията са маршове да се проведат на територията на цялата страна.

Инициатива “Правосъдие за всеки” настоя Висшият съдебен съвет да обсъди случая с “окръжното писмо”, изпратено от Върховния административен съд до шефовете на административни съдилища с цел подкрепа на определен кандидат за член на следващия ВСС. Организацията заяви, че при отказ ще сезира Европейската комисия. Припомняме схемата, разкрита от “Медиапул”, с която ръководството на ВАС спуска кандидатурата на своя фаворит за член на ВСС.

“Дано собствениците на хотела да помогнат на камериерката. Бих ѝ помогнал материално, ако е моя служителка, но колкото по-бързо този инцидент отшуми, по-добре”, заяви председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин по повод бруталното нападение на шведски турист над камериерка.

Европейската комисия ще финансира общи военни проекти с до 5,5 милиарда евро. От страна на България интересът е слаб, въпреки че страната се готви за три от най-мащабните сделки за модернизацията на армията си. Очаква се фондът да има две направления – научна дейност и покупка на въоръжение и техника. Планът е от 2020 година фондът да разполага с 5,5 милиарда евро, като основната част от тях ще бъдат осигурени от страните членки. Първите споразумения за отпускане на безвъздмездни средства ще бъдат подписани до края на годината.

Поне 12 са жертвите на атентат в сърцето на иранската столица Техеран. Нападнат е парламентът и техеранският мавзолей тази сутрин, съобщават медии. ДАЕШ пое отговорност за атентата. Терористичната формация често е заплашвала Иран в миналото, тъй като тя е една от основните опозиции срещу режима в съседен Ирак и Сирия.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник, Mediapool, Reuters и BBC

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.