SHARE

На първо място, да ни е жив и здрав вицепремиерът, агент “Иван” Каракачанов, служил години вярно на своята страна дори в далечните балкански земи отвъд Черно море.

Друг именяк, специален прокурор Иван Гешев, днес даде просторно интервю пред bTV, на което колегите от defakto са направили подробен очерк, който можете да видите тук.

За емблематичното дело „Младост“

Фактът, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са подали жалба пред Евросъда в Страсбург, не означава, че България ще бъде осъдена, каза Гешев.

Последва интересна оценка за старта на гръмката акция, когато миналия април „кметиците“ на „Младост“ бяха показно арестувани насред центъра на София и държани там с белезници часове наред. „Мястото на задържането беше въпрос на лош късмет, то беше избрано от оперативните служители на КПКОНПИ, обяви зам. главният прокурор. После побърза да обясни, че това решение е било правилно, защото: „Въпреки че стана пред цяла България, се твърди, че парите са били подхвърлени. А представяте ли си, ако не беше станало пред цяла България? Не знам дали са броили пари, факт е, че по тези две лица има следи от маркираните пари, но това е въпрос по същество“.

За руския олигарх в разследване срещу адвокат

В края на миналата седмица адвокати за пореден път публично поставиха въпроса за неправомерни претърсвания на офиси на защитници и настояха за проверка на спецмагистратите, участвали в това.

„Недосегаеми хора в България няма, могат да бъдат претърсени офиси на съдии, прокурори, депутати, защо не и адвокатски кантори, когато има данни за извършени престъпления? В конкретния случай става въпрос за ОПГ, която се занимава с пране на пари, за част от транзакциите имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества на руски олигарх, който е в забранителния списък на ЕС и САЩ”, обяви Иван Гешев. Въпреки това „поискахме разрешение от съда, като изрично сме посочили, че тези лица са адвокати“, добави той. Според разказа на друг защитник – Александър Пелев, разрешението за претърсване и изземване от офисите е поискано, след като първо следователи от спецпрокуратурата са искали да влязат там в условията на „неотложност“.

Как Банев предал държавата

На един от интересните въпроси по връщането на Баневи у нас, а именно защо те са задържани, докато са се канели да се качат на самолет за България, зам. главният прокурор отговори: „Това е преценка на френските власти. Ние сме осъществили процедура по издирване, не сме ги открили, оттам нататък сме издали и европейска заповед за арест. Другият вариант беше да ги чакаме да си дойдат, а ако не си дойдат, вие да кажете защо не ги задържахте?!“.

После Иван Гешев хвърли бомбата: „Преди няколко дни в килията на г-н Банев в кутия за натурален сок беше намерен телефон, който няма право да ползва в ареста. Направена експертиза установи негова комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава. Банев предлага формирането на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, иска политическо убежище. Това е предателство към собствената държава!

Кой е направил снимките, върнали Ценко Чоков в ареста?

Зам. главният прокурор не отговори ясно на въпроса дали негови охранители са направили снимките на Ценко Чоков в ресторант, докато е бил под „домашен арест“ и след които той бе върнат в килията.

„Правилният въпрос не е кой е направил снимките, а защо г-н Чоков не е на носилка, защо не е с бастуни и защо не е при зъболекаря си – а не кой е изпълнил гражданския си дълг. Ако в Германия някой наруши правилата за движение, 20 души се обаждат в полицията и го глобяват”, заяви Иван Гешев.

По думите му официалната версия е, че Чоков е установен при рутинна проверка на полицейски служители в ресторанта. Кой е подал сигнала той не знае.

Гласуването в британския парламент на сделката за Brexit все пак ще бъде на 15 януари

Гласуването на сделката за Brexit на премиера Тереза Мей в британския парламент е насрочено за 15 януари, посочват източници на ВВС. Предходните дни в медиите имаше слухове, че гласуването може за пореден път да бъде отложено, тъй като премиерът не разполага с нужната подкрепа за сделката, договорена с Брюксел.

Самата Мей коментира, че работи за получаването на допълнителни уверения от ЕС, за да може да спечели вота. От Европейската комисия обаче повториха, че няма да има предоговаряне. Говорител на институцията коментира, че “всичко на масата беше вече договорено и приоритет сега е да изчакаме развитията в Обединеното кралство”.

“Демократична България” ще сезира ЕK за скандалните поправки за конфискацията

“Демократична България” ще сезира ЕK заради Закона за конфискацията и правомощията на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), което според обединението нарушава общностното законодателство, стана известно на пресконференция на извънпарламентарното обединение, в което влизат ДСБ, “Да, България” и партия “Зелените”.

“КПКОНПИ нарушава базови принципи под привидното наименованиe “гражданска конфискация”. Европейската комисия трябва да си отвори очите, че в България няма борба с корупцията, а нейно въоръжаване с редица инструменти”, заяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов. По думите му и президентът Румен Радев е “проспал възможността за налагане на вето”. Скандалните текстове, които допускат конфискация на имущество дори и при оправдателна присъда, бяха предложени и приети скоростно от управляващите преди празниците, без обществено обсъждане и въпреки острите критики на правната общност и гражданското общество.

Общо 12% от фирмите в България се оплакват от забавени плащания от контрагенти или от държавата, показва статистика на Евростат за 2017 г. Този показател поставя страната ни в средата на класацията, като най-много фирми имат затруднения в Италия (20%), докато в Румъния процентът на забавени плащания е само 4.

Mежду 2008 и 2016 г. полицаите в България са намалели с 25%, показват данни на Евростат. През 2008 г. те са били 450 на 100 хил. души, докато през 2016 са 335 на 100 хил. души. По този показател България се нарежда на 11-о място в ЕС, където средно на 100 хил. души се падат 318 полицаи.

Сдружението на общините иска част от средствата от тол-таксите да отиват за поддържането и на общинската пътна мрежа. Въпросът е бил обсъден по време на срещата между кметовете и ръководството на АПИ при премиера миналата седмица.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.