SHARE

ГЕРБ иска държавата да финансира “едни дебели телевизии”.

Новият законоприект предвижда увеличаване на броя на телевизиите, които ще са задължителни за разпространение – каквато в момента е единствено БНТ1.

Критериите, по които ще бъдат избирани облагодетелстваните със статута must carry програми, трябва да се определят от Съвета за електронни медии (СЕМ) съвместно с операторите.

“Този усложнен процес, лансиран без мотиви, трудно може да маскира намесата на управляващите на телевизионния пазар. Най-логичното обяснение за него е гарантирано от държавата финансиране на определени телевизии през таксите, които гражданите плащат за пакетите на разпространителите”, пишат от” Капитал”. 

На сайта на парламента е публикуван законопроект, чието заглавие насочва към промени в Закона за авторското право и сродните му права. По същество обаче се предлагат изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които могат драстично да променят логиката на телевизионния пазар.

С днешна дата той е изтеглен от вносителите му, но с уговорката, че е временно. Пред “Капитал” председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов, който е сред вносителите, обясни това с необходимостта от обществено обсъждане, за да не възниква напрежение в индустрията. “Чак след това ще върнем текстовете за обсъждане в парламента”, каза той.

“Демократична България” ще търси партньорство със СДС и ДБГ, обяви Радан Кънев

Обединението “Демократична България” е много добър център за широко партньорство. Надявам се да имаме такова със СДС и “Движение България на гражданите” (ДБГ). Това каза зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев пред БНТ. Партията е една от политическите сили, които се включиха в “Демократична България”. Подробности. 

Специализираният наказателен съд остави в ареста обвинените за пет различни престъпления Николай и Евгения Баневи. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Съдия Антон Урумов прие, че престъпленията, за които са обвинени, са тежки и може да се направи обосновано предположение, че те са ги извършили. Според съда няма опасност двамата да се укрият, но могат да извършват друго престъпление, ако не са в ареста.

От ГЕРБ обмислят какво да правят с избирателите във Велкобритания след излизането на страната от Европейския съюз (ЕС). Причината – според действащия Изборен кодекс за българите в страни извън ЕС могат да бъдат открити само 35 секции. На последните избори в Обединеното кралство обаче секциите бяха 58.

Председателят на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни пред Mediapool в петък, че ще се мисли по темата, а тя се отваря заради измененията, които предложиха от управляващото мнозинство в изборния закон. Очаква се те да влязат на първо четене в пленарната зала другата седмица. Още по темата. 

Премиерът Бойко Борисов заговори за възможността Черно море да стане арена на бойни действия заради напрежението между Русия и Украйна и евентуалното струпване на военна техника в района.

“Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза”, посочи Борисов пред журналисти.

Той коментира, че засега не се потвърждава информацията на Си Ен Ен, че САЩ искат да засилят присъствието си в Черно море и да изпратят военни кораби.

“Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме. И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма”, посочи Борисов.

“Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани”, коментира премиерът, без да разкрива повече подробности около тези “планове”.

Досегашният генерален секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана за нов лидер на германския Християндемократически съюз на мястото на Ангела Меркел. Тя победи на балотаж Фридрих Мерц, а преди това от надпреварата отпадна амбициозният здравен министър на Германия Йенс Шпан.

На първия тур Крамп-Каренбауер получи 450 гласа, Фридрих Мерц – 392 гласа, а Шпан – 157. На балотажа Анегрет Крамп-Каренбауер взе 517 гласа срещу 482 за съперника ѝ.

Преди гласуването тя каза пред конгреса, че не одобрява прякорите, с които хората я наричат.

“Наричат ме “мини”, копие, просто “още от същото”, но мога да ви кажа, че аз съм тук в свое лично качество”, заяви тя.

Петдесет и шест годишната Крамп-Каренбауер често е наричана “мини Меркел” заради своя прагматизъм в политиката и центристките възгледи, както и заради лоялността си към Меркел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще номинира Уилям Бар за главен прокурор, а говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт – за постоянен представител на страната в ООН. Науърт е бивш кореспондент и водещ на “Фокс нюз”, известна с пропагандните си тези по време на ефир. Номинираният за главен прокурор Бар е известен с участието си в множеството помилвания по време на администрацията на Джордж Буш-ст., което мнозина смятат е причина Тръмп да го номинира сега.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.