SHARE

Президентът на Турция Реджеп Ердоган поиска ревизия на Лозанския договор от 1923 г., с който се уреждат границите на Турската република с България, Гърция и Близкия изток.

Ситуацията е болезнено напомняне за българските политици защо е опасно да работиш за чужди интереси, настоявайки за отменяне на санкции срещу незаконно анексирана територия.

Изказването идва във връзка с посещението на държавния глава в Гърция, каквото не е имало от 65 години насам. Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви, че “Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и не подлежи на предоговаряне. В него няма недостатъци, не се нуждае от преразглеждане или обновяване”.

Попитан какво точно има предвид, Ердоган заяви, че: “С времето всички договори се нуждаят от ревизия. В светлината на последните събития Договорът от Лозана се нуждае от ревизия – не само за Турция, но и за Гърция”. Той ясно заяви, че Турция е несъгласна със съществуващото положение около границите на териториалните води и въздушното пространство.

По този повод лидерът на “Да, България” Христо Иванов заяви: “Продължава да няма официална българска реакция на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, нито на сайта на МнВР, нито на фейсбук страницата на премиера. Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите… Корупцията изяде суверенитета.”

Повече по темата представят от “Дневник”. 

Междувременно друга стихия помете света. Президентът Доналд Тръмп реши да налее масло в огъня на конфликта в Близкия изток, признавайки Йерусалим за столица на Израел.

Френският президент Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел, британският премиер Тереза Мей, представители на европейските институции и международната общност заклеймиха остро решението като изключително пагубно за световния мир, а спешен съвет на ООН беше свикан по настояване на пет държави, сред които Франция, Великобритания и Египет. Междувременно палестински терористични организации излязоха с радикални позиви, публично бяха изгаряни знамена на САЩ и снимки с образа на Доналд Тръмп, а “Хамас” призова за масови протести вследствие на решението.

Предлагаме да прочетете повече по една тема, която тепърва ще раздира света, в преводния материал на “Терминал 3”, който ви представихме днес тук. 

Европа отново ще съди България поради поредната неадекватност в законодателството ни, за която ще платят данъкоплатците. Този път става въпрос за законодателството за авторско право по повод липсата на уведомление за цялостно прилагане в националното законодателство на разпоредбите в тази област. Крайният срок за тези мерки беше 10 април миналата година. Комисията ще наложи финансови глоби на четири държави – България, Испания, Люксембург и Румъния, като страната ни ще плаща 19 хил. евро на ден.

Ще бъдем съдени и в областта на морското право, отново поради неуспех в уведомяването за прилагането на правилата на ЕС в морското пространство. А каква сметка ще пристигне на масата в края на деня може да видите в “Капитал”.  

Прекършило ли се е нещо в българското общество през 2013?

От лондонския институт “Легатум” се опитват да дадат отговор на този въпрос, като подробната информация може да откриете тук. 

За последните няколко години българите все повече се дистанцират от политическа и обществена активност. Общностите ни са много по-разпокъсани от преди, станали сме и по-нетолерантни, като нямаме усещане, че сме свободни да избираме как да живеем живота си. Заключенията казват, че нямаме доверие в институциите си, свидетели сме на тотален упадък в политическата активност, а избирателната ни активност – индикатор за добра демокрация – е ударила дъното.

Много отдавна стана ясно, че Сотир Цацаров търси варианти за узурпиране на властта. Днес това се прояви като търсене на вариант държавата да развали вече сключени приватизационни сделки. Той се изказа, че държавата трябва да има право да разваля приватизационни сделки и поиска повече правомощия за прокуратурата, която някога е можела да предизвиква граждански дела за разваляне на сделките. Това искане той направи в ролята си на гражданин, който имал право на някакво мнение по собствените му думи. Повече може да откриете тук. 

Изпълнителният съвет на “Движение Да, България!“ инциира решение да се обърне към своите партньори от демократичната общност и заедно да съставят анкетна комисия „Контрабандтабак“. “Призовавам всеки, който разполага с информация по темата за приватизацията, скритите собственици, контрабандата, прането на пари, съсипването на производствените мощности на „Булгартабак“, както и за политическия и прокурорския чадър върху този казус, да ни съдейства.”, се казва в изявление на Христо Иванов, изпратено до всички медии.

Чернова на споразумение между Британия и Европейския парламент, видяна от Reuters, очертава гарантиране на правата за британските граждани в ЕС след Брекзит, като в него се настоява и че Британия ще продължи да приема прокараните от ЕС закони, дори след като загуби вота си през периода на преход след март 2019 г. Освен това в него се настоява за избягването на “твърда” европейска граница, така че той покрива две от общо три проблема, за чието решение ЕС настоява, преди да се премине към следващо ниво на преговори. Очаква се споразуменията да бъдат гласувани следващата седмица, но е възможно някои от условията да бъдат преговаряни след това.

Днес в “Терминал 3” ви разказахме за абсурдния мораториум на лекарствата, представяйки ви факти защо той е убийство, което не решава никакви проблеми. Освен това си поговорихме за едни “спонтанни протести” на едни нови “протестиращи” вижте тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.