SHARE

Британия отправи предупреждение към Русия относно мистериозното заболяване на бивш агент на ГРУ, който бе открит заедно с дъщеря си Юлия в безсъзнание на пейка пред търговски център в Южна Англия. Полицията заяви, че двамата са били изложени на неизвестно вещество в Солсбъри, като и двамата все още са в отделение за интензивна грижа. “Нямаме представа какво се е случило в Солсбъри, но ако е толкова зле, колкото изглежда, то стоим пред поредно престъпление в дълъг списък, за който може да държим Русия отговорна”, заяви външният министър Борис Джонсън. “Съжалявам да го кажа, но е ясно, че Русия в много отношения е злокачествена и деструктивна сила, и Обединеното кралство е една от държавите по света, която активно се опитва да противостои на нейните действия”, каза още той, цитиран от Reuters. Британските медии чертаят паралели между сегашния инцидент и отравянето на Александър Литвиненко, който бе отровен с радиоактивен полоний.

Димките, които отклоняват общественото внимание от казуса ЧЕЗ, работят активно. Междувременно Красимир Каракачанов отказа да приеме оставката на министъра Теменужка Петкова, която е близка приятелка на Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България”, основана преди месеци, сключи сделка за милиони левове, от която ще бъдат афектирани над два милиона българи. Повече четете тук. От “Медиапул” припомнят, че който и да купи електроразпределителното дружество, цената ще платим всички ние, тъй като то ще търси печалба с продажба на енергия, услуги и оптимизация. Факторите се наслагват и някой трябва да плати сметката…

Комисията за незаконно придобито имущество прекратява производство за пране на пари, освобождавайки обезпечения за 23 млн. лв. на рускинята с финландско гражданство Елизабет Елена вон Месинг. След това тя представя в съда медицински документ, подписан от двама лекари… единият от които е починал година по-рано. Въпреки всичко това шефът на комисията Пламен Георгиев смята, че не е извършил никакво нарушение и според него прокуратурата ще откаже да образува проверка по подадения сигнал. Повече четете тук. 

Новият началник на НСО е Данчо Дяков. Той е бивш съветник на Румен Радев по военната сигурност. Повече разказват от “Дневник”.

Междувременно Нено Димов обещава в Брюксел ясни мерки и срокове за справяне с мръсния въздух. Какво точно каза Нено Димов четете тук.

Казусът с убийството в Пловдив продължава да занимава България. Днес стана ясно, че опитът за кражба е извършен след полунощ на 2 март в гараж, намиращ се в двора на кооперацията, в която живее Иван Димитров. “Не е имало какъвто и да било съучастник на крадеца”, увери окръжният прокурор на Пловдив. Към момента на извършването на опита за кражба в жилището на д-р Димитров не са били нито съпругата му, нито двете им деца. Те са живели и в момента живеят в с. Крумово, което е установено и от обясненията на задържания лекар и от техните показания. Лекарят е наблюдавал подготовката на кражбата от дома си, без да потърси полиция или да се обади на тел. 112. “Поне около 30 минути подготовката за кражбата е била наблюдавана от самия обвиняем, без той да съобщи на когото и да било”, каза прокурор Попов. Повече по темата може да научите от “Дневник”, които цитираме във връзка със случая.

Пропуснали сте как руският патриарх тропа по масата, поучавайки президентът Радев? Родната действителност може да видите тук. 

Бившият директор на Национален парк “Пирин” заяви, че не е известно какво ще се случи при построяването на нова кабинка, като рискът е да се попадне в омагьосана спирала, която ще създаде безброй проблеми и ще причини множество екологични катастрофи. Според него планът за Пирин е “прекалено обширен и неконкретизиран в частта, отнасяща се до зоната за отдих и туризъм. Дава някакви насоки, но те не са достатъчни. Конкретно за тази зона, която е урбанизирана и е на концесия, има още какво да се направи и усъвършенства.” Цялото интервю може да видите тук. 

Български компании участват в проекти за над половин милиард евро в Индия, четем в “Медиапул”. Става въпрос за проекти в сферата на информационните технологии, интернет, соларни паркове. Български специалисти в сферата на технологиите са разработили иновативни приложения за мобилна безопасност, например като те могат да изпращат спешни сигнали с едно кликване и да анализират изображения за разпознаване в реално време. Те обслужват полицейски управления в Индия.

Утре, 7 март, в Пловдив, от 18 ч. ще бъде представена книгата на Борислав Скочев “Концлагерът Белене”. Повече за събитието пловдивчани могат да научат оттук. 

Северна Корея е склонна да обсъди разоръжаване, обявиха делегати от Южна Корея. Това ще се случи единствено ако безопасността на комунистическата държава може да бъде гарантирана, а от Южна Корея заявиха, че проблемът е обсъждан по време на срещата между двете страни в Пхенян този понеделник. Между Северна и Южна Корея тече историческа среща, чиито резултати биха могли да имат решаващи последствия в световната политика. Според делегатите Ким Чен Ун е отворен към диалог със САЩ и ще спре тестовете на ядрени оръжия за момента. Държавата е давала подобни обещания и преди, но се е проваляла в тяхното изпълнение. Лидерите на двете държави ще се срещнат и следващия месец на границата между двете държави, като е постигнато съгласие за установяването на гореща линия между лидерите на полуострова. Повече може да научите от BBC. 

В Ирландия потърпевши от сексуален тормоз от страна на католическата църква призоваха папа Франциск да обясни защо църквата не е изплатила значителна част от компенсациите, които споразуменията са определили за жертвите. Ирландската католическа църква е поканила папата на религиозна конференция през август, като това е първата визита на духовник от папски ранг от 1979 насам. Случаят – данъкоплатците в Ирландия са поели милиард и половина евро от компенсациите, докато църквата се е споразумяла да плати едва 128 милиона евро. Същевременно обаче едва 85 милиона от тези средства са изплатени от страна на църковните органи. Повече четете в Guardian. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.