SHARE

Едно е сигурно – ако съвременният Алеко Константинов е сред нас, то той има материал за най-обещаващия роман на България в XXI век: докато премиерът Бойко Борисов извънпротоколно опипва един от най-влиятелните хора на планетата, Румен Радев стана единственият държавен глава в ЕС, който отиде на церемонията по встъпването на Реджеп Тайип Ердоган на власт с нови, разширени правомощия. Ердоган продължава да мачка свободата на словото в Турция, да избива хиляди и да хвърля опозиционери, университетски преподаватели, лекари, журналисти в затвора без право на справедлив процес.

Румен Радев ще е в компанията на държавни глави от Венецуела, Гвинея, Гвинея-Бисау, Грузия, Замбия, Казахстан, Киргизстан, Косово, Мавритания, Македония, Молдова, Пакистан, Севернокипърската турска република (призната единствено от Турция), Сомалия и Украйна. Като премиер е потвърдил и Виктор Орбан, както и албанецът Еди Рама и премиерът на Сенегал Мухамед Дион.

В случай че сте забравили на какво ниво поставят управленците държавата ни – това е нивото.

А безотговорността е национална ценност. 

“Има канцерогенен ефект, както и води до генетични мутации в половите клетки, оттам съответно в потомството, което е изключително опасно за млади хора и за бременни жени”, съобщиха властите за опасни нива на радиация край Черноморец със замърсяване до 50 пъти над допустимото. Мерките са… ползване на плажа на отговорност на плажуващите. Плажът е без концесионер, там се къпят основно семейства. Рудата, добивана преди десетилетия от близката мина “Росен”, е била с високо съдържание на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива.

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира продажбата на десетки лекарствени продукти за високо кръвно и сърдечна недостатъчност, съдържащи валсартан. Причината е наличие на опасен примес в активното вещество, а медикаментите са блокирани в цяла Европа. 

Ако се интересувате от базовата адекватност на българските евродепутати, ето нагледно помагало. България е в топ пет на…

Публикувахте от Maria Spirova в Петък, 6 юли 2018 г.

 

Иначе мъжът, който некомфортно се опитва да се измъкне от ленивата хватка на премиера Борисов, е китайският премиер Ли Къцян, който кацна в България за двустранни срещи и участие в регионален форум. Делегацията се състои от близо 700 души, като това е първият китайски премиер на посещение в страната от близо 20 години. В последните седмици китайското ръководство се опитва да успокои Европа, че диалогът с държавите от Централна и Източна Европа по никакъв начин не поставя под въпрос европейската им ориентация и не цели да подкопае устоите на съюза. Но Китай бързо научава ценния урок – малките балкански икономики със зависими политици и слаби институции са най-лесният и бърз начин за влияние в ЕС. Повече за това говорихме тук. 

Продължението от дипломатическата визита поместваме по-долу.

Публикувахте от Ivan Chervenkov в Петък, 6 юли 2018 г.

 

Междувременон немският “Зюддойче цайтунг” съобщи, че китайски агенти се опитват да вербуват представители на германския Бундестаг. В социалната мрежа LinkedIn са били създадени не по-малко от 500 фалшиви акаунта, установили контакти със сътрудници и депутати в парламента, които искат експертни анализи и информация за вътрешните дела на страната и предлагат заплащане в замяна. Директорът на немското разузнаване Ханс-Георг Маасен предупреждава за “мащабни опити” за проникване на китайски шпиони в парламента, министерства и други държавни структури, четем в превода на “Медиапул”, който може да откриете тук. 

А САЩ и Китай започват “най-голямата търговска война в историята”, по думи на Пекин. Американските мита от 25 процента върху китайския внос влязоха сила днес, като според експерти въздействието ще бъде покачване на цените и спад на растежа. Китай започна да въвежда ответни мита. Още по темата. 

За търговската война и други войни – икономически и политически анализ на колегите от “Капитал” тук. 

У нас Китай проявява интерес към строежи на пътна инфраструктура и развитие на градските и селските райони. И тъй като не става дума за благотворителност, нито за балансьорство, в идните години ще е важно дали България ще може да обърне китайските интереси и да ги използва за своето благо и това на съюзниците от ЕС, или ще се превърне в пореден троянски кон, усвоявайки парите, както най-добре си знае – с корупция.

А корупцията е запазена марка за онези, които са по-равни от другите. Такъв е и случаят, за който споменахме и вчера – бившият прокурор и настоящ съдия от Софийския градски съд Стефан Милев пусна на свобода своя бивша колега Мария Иванова, арестувана и обвинена в пране на близо милион и половина лева. Развитието по темата вижте тук. Именно Милев прекрати и делото срещу Мирослав Боршош, бившия изпълнителен директор на НДК. Милев е сред любимците на мнозинството в стария Висш съдебен съвет.

Корупцията е и причина да се приемат закони, които обслужват частни интереси, но не и тези на държавата или живеещите в нея. Така ще бъдат узаконени нови строежи край водоеми и вододайни язовири, узаконявайки вдигането на нови сгради. Премахват се санитарно-охранителните зони въпреки отрицателните становища по тези промени. Против това решение са не само природозащитници, но и Българската асоциация подземни води, Сдружение “Глобално партньорство по водите”, КРИБ и БСК  .- всички те считат, че тези текстове трябва да бъдат обсъждани. Продължението. 

Последните месец – два политиците ни заливат с приказки на тема опазване на околната среда, чист въздух и разделно…

Публикувахте от Tihomira Metodieva Tihich в Четвъртък, 5 юли 2018 г.

Брекзит. Хаос и дезориентация с потенциално пагубен резултат. Цели сектори на британската индустрия ще бъдат заличени, ако Лондон не остане в митническия съюз с ЕС. Днес групата “Ягуар Ленд Роувър” открито заплаши правителството с последици в случай на неизгодна сделка, като в такъв случай през идните години на карта са заложени инвестиции за 80 милиарда британски лири. Концернът осигурява работа на над 40 000 души в заводите и 260 000 при различни поддоставчици. Това не са единствените фирми, които се бунтуват – БМВ, “Еърбъс”, “Сименс” и други започват да осъзнават какво се случва. 44% от британския износ отива към ЕС, а други 14% в трети страни, обвързани с Европа с търговски договори. ЕС изнася едва 8% към Великобритания.

Междувременно преговаращият за ЕС Мишел Барние обяви, че ЕС е склонен на компромиси, ако Обединеното кралство се откаже от някои от твърдите си решения. Той обаче подчерта, че ЕС никога няма да се откаже от категоричното си решение за единния пазар – “това не е супермаркет, а икономически, културен и социален живот, който трябва да се развива във всяко едно измерение”.

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.