SHARE

Търсеният от правителството инвеститор за “корупционния гьол” АЕЦ “Белене” ще може срещу 9 млрд. евро да управлява централата за 8 години  и след това да я прехвърли на АЕЦ “Козлодуй”. В промеждутата ще трябва да използва за строежа ѝ “български фирми”, или с други думи, навярно да захрани няколко фирми, живеещи на системи от обществени поръчки.

Така изглежда предпочитаната оферта на бъдещия инвеститор и намеренията са в началото на 2019 г. да се обяви процедурата за тестване на интереса към рестарт на строежа.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите от парламентарната енергийна комисия в четвъртък, когато ги запозна с разработената от ведомството ѝ процедура за намиране на инвеститор в проекта. Този доклад ѝ бе възложен именно от тази комисия и бе одобрен от правителството в началото на ноември.

Иванчева и Петрова все пак остават в ареста

Бившият районе кмет на “Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова остават в ареста, реши Апелативният специализиран наказателен съд и така отмени определението на съдия Иво Хинов от по-долната инстанция за домашен арест – с мотив влошаващото се здраве на двете жени заради условията в ареста, както и поради факта, че няма данни те да могат да се укрият или да извършат ново престъпление.

Съдът днес обаче е приел, че заболяванията на двете подсъдими могат да се лекуват в ареста, а също така прави смайващия извод, че престоят на Иванчева в ареста не влияе даже на депресията й въпреки заключенията на съдебно-психиатричната експертиза.

Законът за личната помощ бе окончателно приет, майките премахват палатковия лагер

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Новият нормативен акт ще влезе в сила на 1 януари 2019 г., а лична помощ по него ще се отпуска от 1 септември догодина. За следващата година социалното министерство ще разполага с 437 млн. лв. за политики в помощ на хората с увреждания. Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на увреждането, определена в ТЕЛК – от 15 до 168 часа месечно.

Майките днес обявиха, че прекратяват протеста си, съпътствал целия процес на изготвяне на законодателството, и ще премахнат палатковия лагер пред Народното събрание.

ОПЕК се договори за свиване на производството, но чака решението на Русия

Страните – членки на ОПЕК, са постигнали споразумение да ограничат добива на петрол на срещата си във Виена, но ще кажат точно с колко в петък. Причина за това е фактът, че Русия е против голяма промяна и ще представи позицията си утре на заседанието на групата ОПЕК+, в която влизат и големи производители извън петролния картел. Възможно е споразумението да не влезе в сила или да е неефективно, ако Русия откаже да се присъедини към мярката.

Дончо Барбалов ще поеме поста на зам.-кмет по транспорт и инфраструктура на мястото на подалия оставка Евгений Крусев, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. В момента Барбалов заема длъжностите зам.-кмет по финансите и временно изпълнява длъжността зам.-кмет по здравеопазването. Крусев подаде оставка във вторник, след като стана ясно, че ще му бъде повдигнато обвинение заради нарушения по поръчката за ремонта на ул. “Граф Игнатиев”.

Прокуратурата ще обвини Николай и Евгения Баневи за пет вида престъпления – участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване, укриване на данъци, пране на пари и незаконно държане на оръжие. Днес Баневи пристигнаха на летище София, след като френският съд реши да ги предаде на българските власти и веднага бяха задържани. От държавното обвинение съобщиха, че в петък ще бъде поискан постоянният им арест.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.