SHARE

Откъде да започнем с новините днес?

Имахме демонстрации на работниците от “Булгартабак” срещу… турския доклад, в който се посочва, че дружеството извършва контрабанда? Или по-скоро срещу това, че от “Да, България” призовават да се вземат мерки, които българските служби отказват да направят?

Положението бе “Искаме си Пееф”, ако помните този лозунг от далечната 2013 г. на жителите на Радомир точно когато назначиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

След това се оказа, че БНТ отложи интервюто на лидера на “Да, България” Христо Иванов по темата “Булгартабак” за утре. Изникнало “нещо спешно”.

Навярно “изненадващата” номинация на Путин за президент на Русия, която никой не можеше да предвиди, е изместила всички теми от програмата.

Или Христо Иванов и темата “Булгартабак” изведнъж са станали твърде неудобни?

Като заговорихме за Путин, изглежда, двама “нощни вълци” са водили демонстрациите в подкрепа на “Булгартабак”. Повече по темата тук. 

Днес също така научихме, че едно от верните лица на главния прокурор, Борислав Сарафов, е бетониран за следващите пет години като зам. главен прокурор и шеф на Националната следствена служба. Единствена кандидатура, приета с единодушие от всички 11 членове на прокурорската колегия на новия ВСС. Честито.

Междувременно бившият шеф на следствието и настоящ председател за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви, че „Бюрото вече не може да гарантира 100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та“.

Или с други думи – ако ви подслушват, контрол над това няма. Отново честито – колегите от Mediapool са извадили и други акценти от неговото изявление от трибуната на Народното събрание днес. 

Днес имаше и развитие по сагата с разширяване на ски зоната в Банско. Точката отпадна от дневния ред на Министерския съвет и, разбира се, Валери Симеонов (който напомняме е вицепремиер на територията) веднага откри злосторниците:

“Господин министър-председател, току-що ми пратиха съобщение – във фейсбук Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за Пирин е изтеглена. Ако мачът е свирен, поне трябваше да кажете да не гоним топката.”

Думи, записани в архива на Министерския съвет. От “Клуб Z” представят и други сентенции от заседанието. 

След това обаче разбрахме, че правителството ще ускори новите ски строежи в Банско и се отлага промяната на концесията. 

Днес имахме и изказване от главния прокурор, който заяви – като “гражданин” – кои политики одобрява.

“Държавата трябва да има възможност да разваля неизгодни приватизационни сделки, но евентуалното премахване на давността за разследването на престъпленията, свързани с приватизацията, няма да реши този проблем”, заяви той.

Напомняме ви, че когато Лозан Панов си позволи да каже, че съдебната реформа не е завършена, срещу него се изсипаха обвинения как политиканства.

Очевидно това не важи за триумвир Цацаров, който заедно с Борисов и Пеевски може свободно да се изказва за бъдещето на републиката.

Междувременно Доналд Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел, с което може да предизвика огромен дипломатически скандал. Но той все с нещо трябва да отклони вниманието от разследването на Робърт Мълър за сътрудничество между него и Кремъл, за което днес Financial Times потвърди, че е започнало да получава информация от Deutsche Bank за авоарите на Тръмп.

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.