SHARE

Младият мъж току-що е завършил университет в малък български град. Неговият талант обаче е прекалено голям за провинцията и той е забелязан в София, където блясъкът, жените и възможностите бързо го увличат в приключения, които зрителите неуморно проследяват. Бизнес сделки, светкавиците на медиите, политическият живот. От един стар опел и една панелка днес той е доказал, че не САЩ, а България е страната на неограничените възможности. Остава обаче една-единствена мечта – момчето все още живее под наем. Но той ще получи дома на мечтите си!

Това не e напрегнатата фабула на нов филм на Ники Илиев.

Това е историята на Делян Славчев Пеевски, който е направил 40 милиона приходи за 2017 г. Депутатът от ДПС притежава също така в банки у нас и чужбина и в различни валути още 6 милиона.

Разбира се, злите езици веднага се заядоха: човекът бил се возил в мерцедеси, БМВ-та, аудита и ланд роувъри за стотици хиляди левове. Само който се е друсал в стар опел обаче знае, че това преживяване просто изисква последващия лукс. Чисто терапевтично. 

Заядоха се, че Пеевски бил имал налични само 265 500 лв. В тази бедна държава, в която постоянно има кражби и престъпления, вие лично бихте ли държали повече кеш в себе си?

Но не само успелият млад мъж е под прицел. Главният прокурор Сотир Цацаров е удвоил спестяванията си и доказва, че е мъж на XXI в. с еманципирана съпруга, която печели повече от него като нотариус. Не толкова успешна бизнесдама е лидерът на опозицията Корнелия Нинова, която карала “Акура на 10 години”. Надяваме се, че Пеевски ще си припомни дните на немотия и ще заеме поне една от наетите коли на своята другарка. А Борисов остава сред най-бедните в кабинета. Вероятно защото не е толкова предприемчив, колкото президента, който е спестил 10 хил. лв. за година. И двамата имат какво да научат от Д.П.

Мъжът, който доказа, че може да успеем дори и в най-бедната и корумпирана държава в ЕС, ако просто вярваме в себе си. 

Подробен отчет може да прочетете тук. 

Богатството на Пеевски идва не само от успеха на бизнес сделките му, при които нито едно предприятие въобще не е фалирало по негова вина.

Неговата сила е и законодателна. Не финансите, а изкусното законотворчество води до държавни решения изцяло в негова полза. Така Комисията за защита на конкуренцията подкрепи на първо четене проекта за промени в Закона за медиите на Пеевски. Законът бе прокаран с помощта на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, без предварително обсъждане. В крайна сметка какво има да се обсъжда, когато такъв умствен титан е писал закон?

Какво могат да кажат някакви държавници със стари коли, жени, които изкарват повече от тях (което не е традиционна ценност, между другото) и един беден премиер по темата? 

Завистливите езици пак не се поколебаха. Съюзът на журналистите обяви, че е омерзен от приемането на проектозакона. Камарата на работодателите и индустриалците пък се притеснява от потискане на свободното слово и уронване на журналистическите стандарти. Търговско-промишлената палата забелязва, че проектът не предвижда санкции за нарушителите. А според правния експерт проф. Нели Огнянова проектът има за цел да доведе до селективно осветяване на собственици, който превръща закона в бухалка. 

Това, разбира се, са валидни опасения. И все пак… държавата така или иначе е на 111-о място по свобода на медиите, последна в Европа даже от страните, които не членуват в ЕС. Да се фокусираме над постижимото: eдин бъдещ рекорд на “Гинес” за милионите на Пеевски звучи добре, особено ако е съпроводен от гигантско хоро и например най-голямото сирене в саламура в света. Успех, Д.П., и не се давай на хейтърите!

Като заговорихме за хоро и традиции: българите се втурнаха бясно да дискутират дали задължителното танцуване на хоро в училище е вредно, или не е вредно. Противно на очакваното, тези дискусии не излекуваха ничии комплекси за малоценност и от двете страни. За сметка на това запълни със смисъл още един ден, в който всички дружно не направиха нищо смислено за опазването на културното наследство – като например Скаптопара, за която отново говорихме тук. 

Може би ако увеличат малко заплатата на Сотир Цацаров и го изкарат от тази “джендър” ситуация, в която се намира, прокуратурата ще си върши работата малко по-добре. Три четвърти от търговете с еврофинансиране са с нарушения – грешки, зле подготвени документи, опорочени процедури. Програмата с най-много финансови корекции е “Околна среда”, следвана от “Регионално развитие” и “Административен капацитет”, показва анализ. Но… в крайна сметка какво са 74% грешни обществени поръчки? Хаир да са! При такива успешни млади хора явно правим нещо както трябва.

Слава Богу, опасната банши Десислава Иванчева е в ареста, окована с вериги и вързана за леглото си. И слава Богу, имената на честните хора, свързани с Митьо Очите и задържани в Истанбул, са изчистени от това петно. Сред тях са общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

Междувременно България продължава да бъде съдена заради лоши условия на задържане и затвор, като, разбира се, тези пари не ги плаща Делян Пеевски, а данъкоплатците. За грешките на властта не плащат успешните! Дано Иванчева да е добре заключена, за да не може да стигне до Страсбург, защото иначе хич не ни се пише добре.

По света днес въобще не е толкова интересно, колкото е у нас. Великобритания пожела Русия да екстрадира заподозрените за атаката в Солсбъри, което със сигурност ще бъде отказано от Кремъл (от които очакваме поредна серия елегантно отрицание, поръсено с цинизъм). Ходът идва след месеци разследване на стотици служители на полицията и разузнаването. Те са успели да възстановят в детайли ходовете на двама руснаци от влизането им във Великобритания до заминаването.

Как руско-грузинската война от 2008 г. бе предизвестие за украинската криза? Един интересен текст десет години след войната – тук. 

САЩ възобновиха санкциите срещу Иран, като ЕС заяви, че ще предприеме мерки в защита на европейските компании. Санкциите ще засегнат иранските държавни покупки на американски долари и търговията на Техеран със злато, продажбите на ирански държавни облигации, иранския автомобилен сектор и износа на килими и храна.

Саудитска Арабия изгони канадския посланик, след като посолството призова за освобождаване на затворени правозащитници. Рияд обяви, че замразява търговските си отношения с Канада. 

Колаж: Валдес Радев 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.