SHARE

Идат избори! Бизнесмените Ветко Арабаджиев и Миню Стайков не са обект на подобни акции като тези от последните дни за пръв път. Арабаджиев е в полезрението на НАП от 10 години, а срещу сина на Миню Стайков има спецоперация през 2013 г. Справка на акциите показва, че тези шумни операции за данъчни измами срещу известни бизнесмени и техните синове, както и други ДДС измамници потъват в небитието. 

Колегите от “Медиапул” опресняват краткотрайната памет на избирателя с акции от 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г., които до днес продължават да бъдат с висящи дела, прекратени с прокурорско постановление дела, условни присъди или оправдания. Повече по темата. 

Поредна жертва на насилие почина днес в Самоков, след като мъж застреля 33-годишна жена, сина й и нейния племенник, на 15 и 12 години. Във вторник двамата се скарали, а в сряда той отишъл с оръжие в дома им и застрелял и тримата. Това е пореден случай на починала жена вследствие на подобен конфликт.  Повече по тази тема сме говорили тук. 

Междувременно вътрешният министър в оставка Валентин Радев заяви, че до момента от министерството са били спасили 25 живота. Това се случва на фона не само на горното събитие, но и на година, пълна с избягали затворници, поредна автобусна катастрофа с тежки жертви, поредна жертва при удар на пешеходна пътека – този път 15-годишно момче. А и на фона на това, че България е първа в Европа по брой на жертви на пътя на милион души население. Браво.

“Има си треньори, има си ръководство на футболния отбор в парламента – да решават”, обяви той за оставката си. Хубаво е да знаем, че в държавата се играе мач, само че от тези на премиера Борисов – в който задължително маститите и корумпираните печелят, а обществото губи.

И като споменахме мастити и корумпирани бизнесмени и интереси – още един плаж край Варна изчезна от документи на общинската администрация. Плаж край варненския кв. “Аспарухово” е бил заличен в документи, съставени от местната общинска администрация, по-малко от месец, след като стана известно, че друга част от плажната ивица в същия район на града също изчезна мистериозно от кадастралните карти. Още по темата. 

България няма да стане част от европейските военни сили за намеса. Инициативата бе сформирана през юни от Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Естония, Испания и Португалия. Тази инициатива цели да осигури мехънизъм за бърза реакция при кризи в близост до европейските граници – като например интервенция и незаконно анексиране от страна на агресори. Някои хора, които подкрепят някои от тези агресори – като например президента Румен Радев и агент “Иван” Красимир Каракачанов – веднага започнаха да се питат каква била “истинската цел” на тази инициатива, спускайки различни опорки. Така България продължава да бъде ненадежден съюзник и непълноценен член на НАТО, със съветско въоръжение и несъвместима с партньорите ни военна техника. Българските войници предпочитат да служат зад граница поради по-доброто заплащане, а според експерти една от причините за намаления интерес към професията е драстичното намаление на участието ни в мисии зад граница.

Друг пореден пример за сервилно предаване на националния интерес: България е незаинтересувана от ресурсите, с които разполага. За страни като Япония находки от над 4 трилиона куб. метра природен газ, какъвто е потенциалът на Черно море в българската акватория, биха означавали енергийна независимост. Но политическата върхушка, която обяви, че ще преговаря за пореден път цени на газ с Русия, мълчи по темата за това да се допусне германският изследователски кораб “Метеор” да извърши океанографска експедиция, която се финансира от федералното правителство на Германия и чиято цел е именно да се изследват газовите хидрати. Подробности четете тук. 

А за отвличане на вниманието на зрителя махленските свади в парламента продължават, а “поляризацията” между ГЕРБСПДПСОП и т.н. става по-драматична и от сюжет на турски сериал. Ако желаете да получите повече информация за тях – те служат за пълнеж на която и да е новинарска емисия, където се пропускат други значими за държавата ни теми. Затова и тази вечер решаваме само да ги споменем пътьом.

Най-мощният тайфун в Япония за последните 25 години взе 11 жертви и над 600 ранени. Около 3000 души са евакуирани с кораб и автобуси от терминала на международното летище “Кансай” в Осака, което бе наводнено от тайфуна. Летището бе откъснато от сушата, след като танкер бе понесен от тайфуна и се блъсна с моста, свързващ летището и града. Без ток са около 1.3 милиона домакинства. Повече информация може да намерите тук.

Британската полиция обяви имената на двама руски заподозрени за химическата атака в Солсбъри над Сергей и Юлия Скрипал. Двамата мъже са пътували с автентични руски паспорти под имената Александър Петров и Руслан Боширов и са пристигнали във Великобритания няколко дни преди атаката. Двамата са обвинени в заговор за убийството на Скрипал и в притежание на “Новичок” в разрез с Конвенцията за химически оръжия. Двамата са пристигнали на летще “Гетуик” и са отседнали в хотел в източен Лондон, след като са отишли в Солсбъри в събота, 3 март, за да проучат терена, предава полицията. После са се върнали в Лондон и са отишли до Солсбъри отново в неделя, когато камерите ги показват в близост до дома на Скрипал. След заразяването на вратата на къщата те незабавно са отишли на летище “Хийтроу” с влак и после с метро и са се прибрали в неделя вечер с полет в 22 и 30 ч.

Тристранна среща между Русия, Турция и Иран ще се състои в петък в Техеран, тъй като Сирия е изправена пред “клане” в северозападната си част, където близо 3 милиона души са притиснати от силите на Башар ал-Асад, подкрепяни от Русия. Хуманитарни агенции се страхуват, че около 700 000 души могат да бъдат насилствено прогонени в рамките на дни вследствие на руските бомбардировки. Огромна част от хората зависят изцяло от помощи, като те нямат достъп до чиста вода, канализация или образование и са изправени пред недостиг на храна, който ще се влоши в случай на атака. Още по темата. 

Снимка: “Дарик”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.