SHARE
Агент “Иван” Каракачанов изпадна в ситуацията на Али Раза от “Листопад” – lo6o mi e.
 
Причината: Планът да налее милони за ремонт на Су-25 в Беларус не върви добре.
 
След като стана ясно, че ремонтът на остарялата техника е бил сключен за 311 млн. лв. с ДДС, шест пъти по-висока цена от предвидената, Каракачанов е отменил решението си, с което определя беларуския завод “558 Авиационен ремонтен завод” за изпълнител на поръчката…

Началникът на отбранителното ведомство е върнал доклада на тръжната комисия заради частта от него, в която се уточнява, че беларусите са склонни да дадат по-ниска цена “за изпълнение на цялостни услуги”. Това би трябвало да значи, че става дума за ремонт на цели самолети, а не за отделни системи и агрегати, съобщава “Капитал” .

Сега военният министър разпорежда на комисията отново да проведе преговори със завод 558, в които да достигне до “конкретна оферта, без вариантност на предложението”.

Гинка се завръща

Чешката енергийна компания ЧЕЗ предприе странни маневри, предлагайки кандидат-купувача на българския си бизнес Гинка Върбакова и свързани с нея хора да влязат в надзора на  “ЧЕЗ Електро” – дружеството, което снабдява с ток Западна България. Условието това да стане факт обаче е именно фирмата “Инерком” на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството. Намеренията за промените бяха огласени дни след втория отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши сделката по придобиването на няколко дружества на ЧЕЗ в България от “Инерком”.

По предложение на двама от шефовете в чешката ЧЕЗ – Мартин Новак и Томаш Плескач, за 27 ноември в София е насрочено извънредно общо събрание на акционерите, на което се предлага замяната на чехите в надзора на “ЧЕЗ Електро” с хора на Върбакова и самата нея, сочи поканата за срещата, публикувана от Агенцията по вписванията.

Подробности в Mediapool 

Протестът срещу Валери Симеонов продължава. 

Демонстрацията на майките на деца с увреждания, настояваща 15-и ден за оставката на вицепремиера Валери Сиемонов заради обидни думи към тях, се качи на колела в понеделник. Автомобили с надписи “Системата ги убива”, с развети от прозорците им черни знамена и залепени на стъклата им снимки или шаржове на Симеонов, рокери и велосипедисти се присъединиха към моторизираното шествие вечерта в понеделник.

Застрахователите подкрепят промените, предложени от Менда Стоянова

За да не се стига до криза във финансовия сектор, застрахователите смятат, че депутатите трябва да приемат внесените в края на миналата седмица предложения за лимити на обезщетенията при смърт при катастрофи. Промените в Кодекса за застраховането са на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя да не бъдат гласувани без широко обществено обсъждане. От Асоциацията на българските застрахователи в понеделник поискаха лимитите да важат до приемането на единна методика за изплащане на нематериални щети, чието изработване трябва да стане в рамките на шест месеца.

Американските санкции срещу Иран влязоха в сила, ЕС не е готов със защитни мерки

Американските санкции срещу Иран официално влязоха в сила, като се очаква Вашингтон да публикува списък с всички засегнати ирански банки. Международният механизъм за банкови плащания Swift също е заплашен със санкции. Засега обсъжданият европейски механизъм за продължаване на търговията с Иран все още не е готов, като потенциално може да се въведе от началото на 2019 г. За целта обаче е необходима и банка, която би рискувала загуба на достъп до американския финансов пазар.

Сделката за Brexit е на финалната права

Засилват се спекулациите, че следващите седем дни ще са решаващи в преговорите за Brexit и предстои постигането на споразумение между Великобритания и ЕС. Британските медии правят всякакви прогнози, като вестник Times дори написа, че сделката може да бъде сключена още тази седмица. В понеделник говорител на премиера Тереза Мей коментира, че Лондон работи за постигането на споразумение колкото е възможно по-скоро. “Продължаваме да постигаме напредък, но има все още работа. През последните 24 часа прочетохме в медиите, че сме сключили сделка, че шансът е 50 на 50% и че сделката виси на косъм”, посочи той.

По предложение на премиера Бойко Борисов правителството уволни Петър Харалампиев като директор на Държавната агенция за българите в чужбина. Временно длъжността ще бъде изпълнявана от досегашния му заместник Димитър Владимиров. Той е един от основните свидетели на обвинението за търговия с българско гражданство срещу Харалампиев и още трима души.

Колаж: Valdes Radev

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.