SHARE

Докато обществеността продължава да бистри едни от най-наболелите проблеми на България – децата в Норвегия и гей парада, ГЕРБ внесе проекта за рестарт на АЕЦ “Белене”. Няма възможност този проект да бъде отхвърлен, тъй като няма солидна опозиция на размразяването на строежа на ядрената електроцентрала.

Честито на печелившите руски граждани. Разбира се – нашата маса плаща сметката, както обикновено. 

Сред важните теми няма как да присъства например фактът, че Комисията за противодействие на корупцията не е задължена да обяви резултатите от проверката срещу Делян Пеевски, стана ясно на събитие под патронажа на президента Румен Радев. От КОНПИ щели да направят пресконференция, но нямало да бъде сега, заяви нейният шеф Пламен Георгиев, докато малко по-рано президентът говореше как трябват безкомпромисни резултати срещу корупцията.

Румен Радев казал, че „корупцията краде от благосъстоянието на нацията, ограничава основни права и свободи на…

Публикувахте от Emil A. Georgiev в 5 юни 2018 г.

Гореща тема няма да бъде и историята с производителите на череши, които са жертва на вероятно картелно споразумение за изкупната цена от години. Преди години на българския пазар са влезли дребни чуждестранни търговци, които са предлагали качествени цени за българските череши, но под натиск на властите са се оттеглили от пазара. Историята с черешопроизводството е фрапантен пример за неадекватност, като България е сред световните лидери по производство, нарежда се на второ място като износител за сладкарската промишленост… докато производителите тънат в мизерия, натиск и са неспособни да пожънат печалба от труда си.

Но за разтуха има и други неща. Забавлява спорът между Валери Симеонов и Николина Ангелкова, в кохто се включват и други герои. Ангелкова отрече посочените от вицепремиера заведения да са незаконни. Среднощните акции на Симеонов в Слънчев бряг бяха разкритикувани и от коалиционния му партньор от “Обединените патриоти” Красимир Каракачанов. “Какво означава рестрикции в Слънчев бряг? Да въведем комендантски час?! Това няма как да стане. В края на краищата това е курорт.”

Пантомимата е страхотна и ако не ви се мисли за важните неща – може да видите повече за нея тук. 

А важните неща са – краткотрайно се оказа усещането за победа у българските евродепутати след вчерашното гласуване на позицията на Европейския парламент за изискванията към условията на работа на шофьорите на камиони. Малко по-късно стана ясно, че междувременно са предложени и подкрепени нови ограничения, които, ако бъдат приети окончателно, ще ударят сериозно българските превозвачи, разказват колегите от “Капитал”. 

Апелативният специализиран наказателен съд за втори път отложи делото за отстраняването на кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова. Причината отново станаха постъпили нови доказателства, събрани в четири тома, с които обвиняемите поискаха да се запознаят. Продължението тук. 

Междувременно ДПС анулира членството на осъдения условно за склоняване на непълнолетен към блудство Владо Кузов. Повече по темата тук. 

Метростанция “Европейски съюз” в София по време на Европредседателството. Каменната облицовка е по земята. Ура! Ремонтите започват вече след по-малко от 6 години. HUBAVOE!

Публикувахте от Roumen Petrov в 5 юни 2018 г.

Хубава новина от света на културата – излиза първата по рода си книга “Въведение в българското съвременно изкуство 1982 – 2015”. Тя е плод на труда на издателите Веселина Сариева (организатор на НОЩ Пловдив) и Манол Пейков (ИК “Жанет 45”), както и на цял екип от талантливи българи, които ще я представят на 11 юни в Софийската градска художествена галерия със свободен вход.

“Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015)” е първата пространна история на българското изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век. Тя се основава на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в Пловдив и София в рамките на едноименната образователна платформа „Въведение в съвременно изкуство” на фондация „Отворени изкуства“ и галерия Sariev Contemporary. Повече може да научите тук.  

Новият италиански премиер Джузепе Конте обещава радикална промяна в страната, като ще я отвори към Русия и ще възобнови икономическия растеж. Държавният дълг на Италия е втори по големина в еврозоната след този на Гърция. Конте заяви, че Европа е домът на италианците, но иска да я направи по-справедлива. Вижте повече тук. 

Мариано Рахой пък се оттегли от лидерството на Народната партия след критики относно каталунската криза, вота на недоверие и свалянето му от длъжността премиер. Вотът на недоверие миналия петък бе заради връзки с няколко съдебни дела за корупция, а цялата история може да прочетете тук. 

И накрая – щастието изглежда като порасналите лъвчета Терез и Масуд. Техни снимки може да намерите тук. 

Снимка: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.