SHARE

Камерите на националните телевизии днес първоначално не бяха допуснати да отразят обсъждането и вота за законопроекта за горивата. Депутатът Емил Димитров – Ревизоро от “Обединени патриоти” призова телевизиите “да не си правят предавания” и да не пречат на работата. На депутата трябваше да бъде напомнено, че България е правова държава, в която законите са достъпни за цялото общество. Той отговори, че камерите трябва да останат само 5 минути.

Благодарение на настоятелните журналисти се видя, че депутатите не знаят какво гласуват – буквално бе зададен въпросът “А какво всъщност гласуваме?”.

Излишно е да казваме, че проектът бе приет единодушно от ГЕРБ и БСП. Според експерти текстовете създават рискове за конкуренцията, противоречат на евродирективи и има голяма вероятност да бъде започната наказателна процедура срещу България пред Съда на ЕС за нарушаване на директиви. Депутат от НФСБ алармира, че в момента поради подобни мерки, но по Закона за ДДС има наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия.

Пълния текст може да намерите тук. 

Депутатите единодушно заключиха, че ще вдигат акциза на бездимните цигари. Избликът на Бойко Борисов даде резултати и всички във властта се смириха и се подчиниха. В защитата се включиха и ВМРО, само 24 часа преди това против. Повече по темата. 

Министърът за българското председателство Лиляна Павлова, във властта от 2011 година, вече знаела по-добре как да защити интересите на България – благодарение на европредседателството. Тези интереси включвали например и превозвачите, за които ГЕРБ уж се пребори… когато се оказа, че това всъщност не е така.

Колко са защитени интересите на българите извън телевизиите и пиара не става ясно. Но със сигурност те плащат за накърняването на чужди интереси при поредното осъждане на България в Страсбург заради проблеми в закона, довели до значителни щети и накърняване на правото на справедлив процес. Този път плащаме близо 50 хил. евро обезщетения.

Междувременно правосъдието продължава да работи избирателно – докато районният кмет на квартал “Младост” Десислава Иванчева (която също заведе дело срещу държавата в Страсбург) остава в ареста, бившият съдия в СГС Мария Иванова, обвинена в подкуп за близо милион и половина евро, беше пусната от ареста само срещу подпис. Между март 2017 и юни 2018 г. те са извършвали финансови операции с пари, придобити чрез измама в Белгия и Франция. Регистрирали множество фирми в София и по техни сметки постъпвали пари от чужбина, без да има реални търговски сделки. Според прокуратурата двамата знаели, че парите, които пристигат, са придобити чрез измами, цитираме колегите от “Дневник”. 

Гладните стачки не са геройство, те са признак на пълно отчаяние.

Гладните стачки са типични за обществата, където е изгубена всякаква надежда да бъдат достигнати институциите. Където гражданите не могат да изразят недоволството си и желанията си по друг начин. Те са често срещани в авторитарни режими, където комуникацията между граждани и техните държавни служители е изгубена. Николай Колев-Босия и настоящите му и минали действия също не са за пример, но този вид протест – краен израз на несъгласие с правителстваната политика – не се случва често и не отива докрай!

Той обаче показва докъде са отишли нещата в една страна.

Гладната стачка на Николай Колев-Босия – вече в четвъртата си седмица – е срещу купуването на шофьорски книжки и липсата на воля у властите за борба с тази практика.

Какво се случи днес може да прочетете тук. 

Той умира, хора!

Публикувахте от Iva Slavkova в Сряда, 4 юли 2018 г.

 

Глупавият пиар, бликащ от медийните изяви на управляващите транспорта на града, показва, че целта не е по-добро обслужване на пътниците, а разиграване на псевдоекология за пред обществото, за да могат от Столичната община и Центъра за градска мобилност да се покажат като много модерни и иновативни. Цената я плащаме всички ние – оставаме с къси автобуси, пълним се с все повече и различни модели, за да оскъпим поддръжката и се хвърляме на недоказани все още технологии, които нямат абсолютно никакъв ефект върху екологията на града ни, а междувременно доказаните и конвенционални такива – тролейбусите и трамваите, са подложени на упадък и закриване”, гласи позиция на “Спаси София” относно проекта за електроавтобуси.

Другата новина от София, малко по-добра – Съветът за недвижими културни ценности не разреши премахването на паветата от площад “Славейков”, тъй като паважите са културна ценност, те не могат да бъдат пипани или премахвани без санкция от експертния съвет. Общината и изпълнителят на ремонта са длъжни да се съобразят с днешното решение и да запазят паветата. Още по темата. 

Столичната община е обсебена от идеята да бори замърсяването на въздуха с електробуси и хибридни автобуси. За целта вече…

Публикувахте от Спаси София в Сряда, 4 юли 2018 г.

 

София, 2018."Йорданка Фандъкова: Когато купувате жилище, проверявайте дали има канализация"

Публикувахте от Samuil Petkanov в Четвъртък, 5 юли 2018 г.

 

Перник, Пловдив, Пазарджик, Чирпан, Хасково и Димитровград са понесли щети от проливните дъждове, наводнени са множество жилища. Няма данни за пострадали.

Новините от света – според руския химик Вил Мирзаянов, който разкри за съществуването на нервнопаралитичния газ “Новичок”, новата атака в Солсбъри е без физическа връзка с първата и че акцията е предназначена като отклоняване на вниманието от разследването за атаката над Сергей и Юлия Скрипал, които бяха отровени по-рано тази година. Според него, ако британските учени смятат, че веществото е толкова активно, те грешат. Мирзаянов заяви, че “Новичок” е изключително податлив на влага и се разпада в присъствието на вода. Повече по темата. 

“След около три седмици протести опозиционният лидер в Армения Никол Пашинян обиколи Армения, спирайки в градове и села, където беше посрещан като герой, обещавайки “победа на народа” и на своята “нежна революция”. “Никол Пашинян промени методологията. Той направи обществото участник в процеса, той даде на хората възможност за действие, той каза: трябва да направите нещата сами”, разказаха колегите от “Дневник”. Днес премиер, Пашинян започна поход срещу корупцията сред подозрения за готвено покушение срещу него и потенциална съпротива от арменското статукво. Не е ясно дали реформата ще бъде проведена, или ще се превърне в мотив за чистка на неудобните. Предстои да следим случващото се в Армения с интерес.

Заиграването с национализма може да се окаже фатална грешка за ЕС, смята Барбара Везел от “Дойче Веле“. Анализ на стратегията на австрийския канцлер Себастиан Курц, който иска да ни убеди, че може хем да се подхранва национализмът, хем Европа да си остане цяла. В крайна сметка малка Австрия извлича ползи тъкмо от благата на тази Европа. Само че едното изключва другото: Или във Виена ще се крещи “Австрия първа!”, или канцлерът ще работи за общността. Същото важи и за Италия, където Матео Салвини затваря пристанищата на страната, но в същото време призовава ЕС към солидарност. А онова, което се разигра през последните дни в Берлин и Мюнхен, съмнително прилича на “Германия над всичко” и сякаш е продукт на същия мозъчен тръст, цитираме материала, който може да прочетете тук.

Още световни новини може да намерите тук и тук. 

Снимка: Дневник

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.