SHARE

Денят би бил загубен, ако председателят на правната комисия във върховния законодателен орган на #територията – Народното събрание, не решеше, че законът е просто врата в полето. Днешният не е загубен. Изборите за Европейски парламент през май могат да бъдат проведени от сегашния състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича на 20 март, се разбра от думите на Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той не отговори директно на въпроса на “Дневник” дали ЦИК ще остане до евроизборите в сегашния си състав в нарушение на закона, след като БСП обяви, че утре ще внесе проект за решение на Народното събрание, с което да се открие процедура за избор на нов състав на ЦИК.

Продължаваме със съдебни новини. Днес има значителни такива не само у нас.

Съдия Мариета Райкова бе избрана с голямо мнозинство за председател на Специализирания наказателен съд. Общо 11 членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха “за” съдия Райкова. Другият кандидат – Мария Карагьозова от СРС, не получи нито един глас в своя подкрепа. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов гласува срещу двамата кандидати. Той постави пред съдия Райкова въпроса за мярката за неотклонение на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева. Мариета Райкова отговори, че не е запозната с казуса. Панов обясни, че няма да гласува за Райкова, защото не е получил отговори на въпросите за отстояване на независимостта на съдиите.

Какво биха били съдебните новини без такава за делото “КТБ”?

След година мъчително четене и пресипнали прокурорски гласове обвинителният акт по делото за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече няма да затруднява държавното обвинение, разказва с оценка развитието по делото днес “Медиапул”. Съдия Вержиния Петрова реши, че процесът вече ще тече по “бързата писта”, гарантирана от последните промени в НПК. С тях управляващите записаха в закона, че вместо да се чете заключителната част от обвинителния акт, делото ще започва само с доклад на съдията. Досега се вървеше по стария ред – с четене на глас на прокурорското заключение, което в случая с източването на КТБ е над 5 хил. страници. След промените вместо с четене на хиляди страници с обема на “Война и мир”, както ги определи наблюдаващият прокурор Иван Гешев, обвинението бе предявено с триминутен доклад на съдията.

И сега какво следва?

Но, не се бойте. Не сме сами! Както “Терминал 3″ първи ви информира, сочената за пример в борбата с корупцията Румъния беше бързо въдворена в “правата вяра”. След като уволни емблематичната антимафия прокурорка Лаура Кьовеши, министърът на правосъдието от управляващите социалдемократи Тудорел Тоадер заяви, че ще направи всичко по силите си, за да блокира назначаването на Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз. Това съобщава Emergingeurope. Изявлението му е по повод официалното обявяване на шортлистата от тримата предпочитани кандидати, в която се оказа, че Кьовеши води пред Франсоа Бонерт (Франция) и Андрес Ритер (Германия).

Оставаме с адрес Европа.

Доклад, посветен на състоянието на отношенията между ЕС и Русия и одобрен от Комисията по външни отношения към Европарламента на латвийската евродепутатка Сандра Калниете, призова Еврокомисията и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) да подготвят незабавно европейски „Закон Магнитски“. За това научаваме от “Клуб Z”.

„Свърши времето на красивия дипломатичен език по отношение на Русия. Да назовем нещата с истинските им имена“, заяви Калниете в залата. Тук е мястото да припомним, че в началото на декември народни представители на национално и европейско ниво от над 20 страни се включиха в подписка за примането на Европейски закон “Магнитски”. Нито един български депутат или евродепутат не се присъедини към инициативата. Сергей Магнитски е руски адвокат, който губи живота си на 37 г., изправяйки се срещу корупцията на Путиновия режим. Това той прави в качеството си на адвокат на американския предприемач Бил Браудър. Той от своя страна отдава живота си, за да изобличи виновниците за убийството на Магнитски. Това го превръща във враг номер едно на руския президент Путин.

В тази връзка излезе докладът на “Фрийдъм хаус” за 2018 г. “Свободата по света”, според който все повече авторитарни режими преследват политическите си противници извън границите на държавите, които управляват, четем в “Свободна Европа”.

24 страни, включително Русия, Китай, Турция, Иран и Саудитска Арабия, преследват дисиденти зад граница с искания за екстрадиция и заплахи с присъди.

Убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Рияд в Турция привлече вниманието на правозащитниците върху отношението на авторитарните режими към политическите дисиденти зад граница, пише в доклада. Десетки опозиционни активисти зад граница обаче са заплашени от екстрадиране в държавите си, където според правозащитни организации не могат да очакват справедливи съдебни процеси.

Къде сме ние?

България попада в категорията свободни държави, както всички страни – членки на Европейския съюз, с изключение на Унгария.

И за още една класация научаваме от “Свободна Европа” – за състоянието на въздуха. Оказва се, че в по-бедните държави от ЕС въздухът е по-мръсен и шумът е повече. България, която попада в този списък с държави, е в челните позиции по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха с фини прахови частици, азотен диоксид и озон. София пък е на първо място сред европейските столици по смъртност, причинена от шума в околната среда. #HUBAVOE и е #GOTOVO.

Повече за състоянието на въздуха на ежедневна база можете да научавате в реално време от AirBG.info.

Международните събития с български нюанс завършват с измъчената позиция на България относно събитията във Венецуела. След като поне 20 държави от Европейския съюз признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната, късно през нощта или рано тази сутрин (трудно е да се определи) българското външно министерство излезе с декларация в този дух. Тя беше потвърдена по-късно през деня от извънредно заседание на Съвета по сигурността при Министерския съвет, председателстван от премиера Бойко Борисов, с участието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента.

“Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите – членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници”, се казва още в позицията на Съвета за сигурността.

Документът беше подкрепен от всички членове на съвета с изключение на представителите на президента.

Без изненади лидерът на БСП Корнелия Нинова днес заяви, че партията не подкрепя намеса във вътрешните работи на Венецуела, каквото и да означава това.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.