SHARE

Една от най-мащабните операции в борба с La Cosa Nostra се проведе днес, като над деветдесет души са арестувани в поредица от операции, насочени срещу членове на Ндрангета в Европа и Южна Америка.

Акциите се провеждат в в Италия, Германия, Нидерландия и Белгия и са конфискувани около 2 милиона евро, 3 тона кокаин и 140 кг екстази.

Смята се, че Ндрангета контролира над 80% от европейския пазар на кокаин и в тайната престъпна организация има над 6000 членове.

След като парламентът окончателно одобри Закона за хората с увреждания в сряда, майките от движението “Системата ни убива“ обявиха, че ще преместят палатките си от Народното събрание пред Министерството на здравеопазването. Утре предстои депутатите да гласуват на второ четене и другия социален закон от пакета, за който протестиращите майки настояват – този за личната помощ.

“И с този закон, който се прие днес, за съжаление финансовата помощ е според ТЕЛК. Няма индивидуална оценка на нуждите и на потребностите. Докато нещата зависят от ТЕЛК в тази му форма, нещата няма да бъдат справедливи. Трябва да се почне от ТЕЛК, ние почваме отзад напред малко, но все пак да се надяваме, че това ще се случи. Затова сме пред Министерството на здравеопазването”, коментира една от майките – Вера Иванова,

Ивайло Московски от ГЕРБ бе освободен от парламента като депутат, за да заеме поста вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Московски е в парламента от два месеца, след като подаде оставка като транспортен министър по искане на премиера заради тежката катастрофа край Своге заедно с други двама министри.

Италия ще представи нов бюджет следващата седмица, намалявайки планираните разходи за пенсионната реформа и за схемата в подкрепа на доходите с надеждата да изглади конфликта си с ЕК, съобщи днес високопоставен правителствен представител, цитиран от Ройтерс. ЕК отхвърли италианския бюджет за 2019 година с мотива, че той няма да намали огромния държавен дълг на страната до равнищата, изисквани от ЕС. Брюксел призова Рим да промени бюджета си, за да предотврати дисциплинарна процедура, която би довела до налагане на глоби.

Столичната община отново обеща да намери бързи и ефективни мерки срещу мръсния въздух

Условията за пускането на евтин градски транспорт в София в дните с прекомерно замърсяване на въздуха ще бъдат променени, но тепърва ще се решава как. Целта е основната краткосрочна мярка на общината в борбата с фините прахови частици да се прилага навреме и когато замърсяването е най-голямо. Това стана ясно от изказване на председателя на общинския съвет Елен Герджиков и колегите му от групата на ГЕРБ. Кметът Йорданка Фандъкова пък обяви, че Европейската комисия е одобрила проект за подмяна на отоплението на 5000 домакинства, които сега ползват дърва и въглища.

Подалият оставка заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев е разследван за длъжностно престъпление след сигнала на гражданската организация “Спаси София”. Това потвърди в сряда главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че делото е фокусирано върху търга за трамвайното трасе и подмяната на шумоизолиращите и вибрационни подложки. Евгени Крусев е с призовка от разследващите, а когато се яви, се очаква да му бъде повдигнато обвинение.

Цацаров не пожела да даде допълнителна информация, освен че делото е по сигнала на “Спаси София” и е за длъжностно престъпление.

Ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) следи какво пишат служителите му във фейсбук. Това става ясно от дело за дисциплинарно наказание на юрисконсулт на комисията, санкционирана от председателя Пламен Георгиев заради статус във фейсбук, в който подлага на съмнение ефективността на институцията. Наказанието е било отменено окончателно от Върховния административен съд като незаконосъобразно.

Правителството харчи щедро бюджетния излишък в края на годината

След като миналата седмица одобри сумата 200 млн. лв. за поддръжка на старите съветски бойни самолети и още над 18 млн. лева за програми, свързани с образованието, днес правителството реши да похарчи още близо 20 млн. лв. Почти 4.2 млн. лв. ще идат в бюджета на МВР – за проекти по присъединяването на България към Шенген и за пътната полиция в София, Пловдив, Варна и Бургас. Здравното министерство ще разполага с допълнителни 5 млн. лв. за държавни болници. Още 5 млн. лв. ще получи фонд “Земеделие” за възстановяване на средства по мерките, свързани с националните доплащания. Други 2.7 млн. лв. взима регионалното министерство за ВиК ремонти. Отпуснати са и пари за образователни проекти, за КЗК, за Министерството на икономиката, както и безвъзмездна помощ за страни от Балканите.

Червена вълна на световните борси

Световните борси се понижиха чувствително във вторник вечерта и сряда сутринта, след като притесненията за световната икономика и търговската война между САЩ и Китай се възобновиха. Вълната тръгна от Уолстрийт, където оснoвните индекси се понижиха с около 3%. Причината беше силен спад на доходността по 10-годишните американски облигации – под 3%, след като през миналата седмица Фед даде сигнали, че може да сложи край на тригодишния цикъл на понижение на лихвите. Негативната тенденция се пренесе и в Европа в сряда, като основните индекси приключиха с понижения около 1%.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.