SHARE

Денят започва с комунизъм: социологът Андрей Райчев предложи затворите да се преформират в лагери, като “Белене’ трябвало да се възстанови. Оставаме без широк коментар – казваме само, че в държави, където журналистиката не е само професия, а стандарт, норма и ценност, личности като Андрей Райчев никога не биха се ползвали системно с ефирно време и достъп до трибуна.

Денят продължава с комунизъм, но и с християнство. Изумителен е талантът на БСП хем да брани устоите на партията майка БКП (с изказванията, че Народният съд е бил необходимо зло), хем да гали по чувствителната страна на теоретично религиозния българин (който същевременно твърдо вярва в екстрасенси и какви ли не други чудеса, както стана ясно от скорошно проучване). Така днес, в четвъртък, Васил Антонов от БСП честити на българите Възкресение Христово. Това не е НеНовина – то наистина се случи. 

Следващата новина също не е НеНовина, но пък за сметка на това отново е великденска. Слизането на благодатния огън ще може да се гледа онлайн. Да, точно така. Българската патриаршия съобщи през своята страница във Фейсбук – това също не е шега, – че благодатният огън, който ще пристигне на летището в София, ще бъде излъчван като лайв във Фейсбук. 

За щастие, българите може би ще си починат малко от абсурди, тъй като депутатите излизат в 12-дневна ваканция за великденските празници. За премиера Борисов ваканцията е около 20-дневна, тъй като той не е забелязван от този петък насам. 

След ваканцията предстои важен избор – на членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. КОНПИ би трябвало да бори борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това само по себе си обяснява защо хората, от които тя ще бъде съставена, са важни. Съвсем друга е дилемата как комисията ще разследва същите хора, които се предполага, че отговарят за нейното назначение. Парадокс по български. 

Но ваканцията още не е започнала – затова дръж се, земьо, министър Румен Порожанов иде. Министърът на земеделието предложил застраховките “Автокаско” да изплащат щети на земеделските производители, включително крупни зърнени босове. Това е такъв шедьовър на всички абсурди, че не се нуждае от коментар.

Други новини от деня също доказват, че българската власт управлява с тежка ръка и лек ум, или както заяви днес Валентин Радев – “ние не мислим, а действаме”. Този модел се повтаря и в образованието, където държавата ще изгражда физкултурни салони в селските райони, казаха от Министерството на младежта и спорта. За сметка на това пък губим 15 милиона евро от еврофондовете за наука. Около 29 милиона лева могат да бъдат изгубени, като държавата ни е извършила редица нарушения, заради което бюджетът на образователните ни проекти е намалял с около 50 милиона лева.

Чудесно доказателство за това е и случилото се с двамата рецидивисти, избягали от затвора посред бял ден. Странно чувство на спокойствие и държавност ни обзе, когато разбрахме, че Цецка Цачева се е разгневила, когато е разбрала за случая. Тя попитала как е възможно това да се случи посред бял ден и да се извърши въоръжено бягство в затвор. Ние пък си мислим, че е нещо подобно на това да се кандидатираш за президент, чиято цел е да не бъде избран: двете случки са глупави и в ресора на един и същ човек, противоречиви и показват ужасяваща некомпетентност на всички нива.

Добре че цялата тази стабилност се балансира с нестабилността на коалицията на “Обединените патриоти”, защото вероятно иначе държавата нямаше да я бъде хич, заключват социолози. “Колкото по-нестабилна е малката коалиция, толкова по-стабилна е голямата.” Сред трите грации Сидеров печели с проруски позиции, Симеонов изпъква със своеобразното си присъствие, а Каракачанов е балансьор между тримата. Тяхната неспособност да постигат съгласие помежду си прави позициите им по-стабилни. Освен това ГЕРБ минимизира опитите за нова консолидация на градската десница, като залага на консервативен имидж, където с негативен етикет “либерали” са всички, които са против партията на власт. 

Имаме и добри новини за вас безплатното саниране свърши, което означава, че българите най-накрая могат да си отдъхнат, че техните блокове ще бъдат оставени да се разрушават на спокойствие, без допълнителна държавна намеса.

Друга добра новина е, че Юлия Скрипал – дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, отровена с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, се чувства все по-добре. Държавната телевизия в Русия пък разпространи запис на обаждане между Юлия и нейна братовчедка, като автентичността на тази информация не е потвърдена.

Но пък и сред световните новини има такива, които приличат на НеНовини. Кремъл се оплака, че е жертва на цензура. Става въпрос за отстраняването от страна на Фейсбук на фалшивите руски профили, които разпространяват пропаганда в интернет и бяха обект на множество разследвания.

Напрежение в Eвропейската народна партия, където се подвизава и ГЕРБ. Причината? Виктор Орбан. Партията е обвинена, че осигурява политически чадър за авторитарните практики на Орбан, който вероятно ще бъде преизбран в неделя. В Европейската народна партия членуват Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер, а скорошен туийт на френския президент до ЕНП, в който  той пожела успех на Орбан, също предизвика критика.

Интересно ще е може би да чуете пожеланието – то повелява на Орбан да “продължава да носи стабилност и просперитет на унгарските граждани”.

Ех, тая стабилност!

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.