SHARE

Повече подли баничарници нямат да могат да спират строежа на магистрали! С този аргумент едно от основните средства за захранване на “наши хора” – обществените поръчки, стават в голямата си част необжалваеми.

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за обществените поръчки, чиято цел е да спрат “саботирането на държавата”, поставена от премиера Бойко Борисов отдавна, защото всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница”, може да обжалва обществената поръчка за строителство на магистрала.

За да спрат бланкетните и неоснователни жалби, депутатите предлагат изцяло нова разпоредба в ЗОП. Тя гласи: “Участващите в производството страни и техните представители са длъжни да упражняват предоставените им процесуални права добросъвестно. Отговорността за вреди при недобросъвестното им упражняване се реализира по общия исков ред” (нов чл.196а).

Новият текст въвежда и отговорност за причинени вреди спрямо жалбоподателя, ако жалбата му не е основателна. Търсенето на отговорност може да стане след приключване на обжалването по общия исков ред. Разпоредбата е аналогична с тази по чл. 3 от ГПК, уточняват вносителите.

Под заинтересовано лице се разбира всяко, което има интерес от спечелването на поръчката и което е понесло или би могло да понесе вреди от твърдяното нарушение. С новите предложения “заинтересованото лице” ще трябва да представи доказателства как точно му е бил засегнат интересът. Предложеният текст гласи: “изчерпателно и конкретно посочване на всички възражения и основания за тях, както и исканията на жалбоподателя”. Подробности. 

Бойко Борисов даде интервю за първата година на коалиционното управление. Определи като най-голям срам фактът, че управляващите не са приели Истанбулската конвеция, а след това се разграничи от всички неудобни въпроси: ширещата се корупция, 111-о място по медийна свобода, отношенията му с Делян Пеевски. Борисов заяви, че не е съгласен с искането на шефа на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) да получи право да арестува. Повече за исканията на КПКОНПИ можете да прочетете тук. 

Премиерът повтори и вечния рефрен на Пеевските медии, че всъщност българският медиен пазар не е овладян, а в някаква война между Делян Пеевски и Иво Прокопиев.

“Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите. Ние не им се месим.”

В доклада на “Репортери без граници” обаче ясно се посочва, че “най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски”.Адресира се и въпросът с отговорностите на държавата: “корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени”; “отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителството в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории”.

Той коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ, според който България остава държава със зависимо правосъдие и “корупция на всички нива”  – “и България можела да напише един доклад с цитати от Доналд Тръмп как САЩ са най-корумпираната страна”.

Именно. В САЩ има такова върховенство на правото, че може да се води разследване срещу президента на страната и цялата му свита. В България веднъж на петилетка се арестува районен кмет, защото “от Брюксел няма да дават пари, ако не се борим с корупцията”.

Президентите на България, Румъния и Австрия искат развитие за Дунавския регион. 

Сигурен съм, че България, Румъния и Австрия ще бъдат един двигател за развитието на дунавската идея. Това заяви в “Канев център” на Русенския университет президентът на България Румен Радев.

Заедно със своите колеги – президентите на Австрия и Румъния, Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис, той участва в конференция на тема “Устойчиво развитие на Дунавския регион”. Подробности. 

Европа алармира за нечовешки условия в домовете за психично болни в България

Условията в институциите за психично болни в България могат да бъдат описани като нечовешки и унизителни. Все още има множество сведения за малтретиране на задържани от полицията лица. Положението в затворите малко се подобрява, но в същото време корупцията там остава сериозен проблем. Агресията между затворниците също е голяма.

Това са част от основните констатации на комитета на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание. Подробности.

 

Седем холандски компании се разследват по подозрение за участие в строежа на мост между Русия и Кримския полуостров в нарушение на санкциите на Европейския съюз,съобщи “Дневник”. 

Фирмите са обвинени в доставката на техника, включително специализирана тежка техника, за строежа на 19-километровия мост над Керченския проток.

Мостът свързва континентална Русия с Кримския полуостров, който страната отне от Украйна през 2014 година. Анексията беше подложена на критики като нарушение на международното право.

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.