SHARE

Отговорът на въпроса какво се случва, когато тридесет години нормализираш ненормалното, започва да става все по-явен в последните дни.

Цензура, завръщане на престъпници в политиката отново и отново, корупция и загуба на пари за държавата, чужди агенти по високите етажи на властта и разпадаща се инфраструктура. И това е само част от резултата.

Засекретяването на информацията на осъдените и обвиняемите в съдебната власт е цензура, заяви председателият на Комисията за защита на личните данни. Прокуратурата спря да съобщава кой точно е обвинен или арестуван, Софийският градски съд затвори базата си данни за търсене по имена, а Върховният касационен съд започна да съобщава осъдените само с инициали. Комисия “Антикорупция” скри напълно името и поста на земеделския министър Порожанов, проверяван за конфликт на интереси – той е публична личност и не се ползва със защита по закон. От комисията не намират основание за подобно прилагане на европейския регламент за защита на личните данни, който служи като оправдание на институциите.

Обещани са корекции на проектозакона, който, прикривайки се под булото на Европейския регламент за защита на личните данни, предвиждаше огромни глоби за журналисти. Европейският регламент изрично казва, че медиите не подлежат на значителна част от регулациите – но българският проект не прави това уточнение. Още по темата. 

Агент Иван, днес подвизаващ се като Красимир Каракачанов, заяви, че в Европа не ни третират като равни и ние трябва да втвърдим тона към ЕС. За Каракачанов са изключително важни енергетиката и приходите от руски туристи, който обаче не бил русофил и българският интерес за него бил над всичко. За г-н Каракачанов остава да отговори на въпроса като един патриотичен политик дали приходите от руски туристи се равняват на 2,345 милиарда евро, колкото дотук Евросъюзът е инвестирал в България в областта на инфраструктурата, регионална политика, стопанство, проучване и развитие, правосъдие и администрация.

И тъй като доводите на Каракачанов няма как да имат каквато и да било логическа почва, то остава само да се чудим защо изведнъж целият политически спектър се активизира да защитава интересите на Кремъл… и какво означава това за бъдещето на страната ни.

Русия е дребен търговски партньор без перспектива за нарастване. Българският износ за Русия през 2016 година е на…

Публикувахте от Julian Popov в 31 май 2018 г.

Междувременно бъджетът е загубил над 200 млн. лв. от контрабандни цигари през изминалата година, като криминалният контингент е спечелил между 2.6 и 3.6 милиарда лева. Разбира се, никой няма да се занимае с този казус, а ако някой посмее – вече видяхме, че ще му бъде спретната акция, която да го научи как стоят нещата в държавата на мутрите.

Вместо това продължаваме напред с нещо, което ни се иска да е шега, но не е. Вицепремиерът на България Валери Симеонов продължава да обикаля нощните клубове и хотели, като няколко заведения в Слънчев бряг трябва да бъдат съборени. Симеонов увери, че българските туристи са обезпечени от гледна точка на терористична атака, както и че е принудил един собственик да спре музиката. Не е ясно в качеството си на какъв Симеонов е издавал предупредителти актове, както и какво са съдържали те. Повече вижте тук. 

“Бездействието и двойният стандарт на Европейската комисия към нарушенията на европейското природозащитно законодателство в България обричат природата на страната на унищожаване”, заявиха от инициатива “Да спасим Кресненското дефиле”. По този повод започват серия от протести, насочени срещу тези двойни стандарти. Първият от тях ще бъде пред председателството на Европейската комисия в София от 17 и 30 ч. на 5 юни, както и в Пловдив пред хотел “Санкт Петербург” по същото време и във Варна пред общината от 18 ч. утре.

Съобщението до медиите от днес "Протест в защита на Кресненското дефилеи Национален парк „Пирин“Коалиция „Да спасим…

Публикувахте от Да спасим Кресненското дефиле/Save Kresna Gorge в 4 юни 2018 г.

Ако все още не вярвате, че гражданското бездействие ражда издънки, продължаваме с любимия Николай Бареков, за когото наскоро от документите по делото за фалита на КТБ се разбра, че е бил финансиран безотчетно, а парите са идвали и с чували. Този евродепутат и бивш журналист се завръща в ефира – безнаказано, откъдето ще бори корупцията и ще просвещава хората в дейността на Европейския парламент. Същия пример даваме и с Владимир Кузов, който бе осъден условно за склоняване на непълнолетен към блудство… и днес бе приет отново като партиен член, този път в ДПС. Според партията “личният живот си е личен”. Повече по темата. 

А през 2017 г. са били подслушвани и следени 2748 души, 
като в случаите, когато е установено неправомерно прилагане на СРС, засегнатите граждани са били уведомени. В периода 2014 – 2017 г. бюрото е уведомило 20 граждани (един от тях 2 пъти) за неправомерно прилагане на СРС. Девет са предявили искове срещу съответните органи за неимуществени вреди, общият размер на които е около 450 000 лв.

От съобщението за бедствието, в което се е превърнала Варна, може би ще останете с впечатлението, че виновен е дъждът, който е валял прекалено много. И понеже понякога образите говорят много, много по-добре от думите, прилагаме снимки на граждани от ситуацията във Варна. 

Протестът на музикантите също продължава.

Протестирам!!!! Потъвам в земята от срам поради духовната нищета, която ни държи здраво за гърлата…Заради това, че…

Публикувахте от Daniela Babikyan в 4 юни 2018 г.

 

Отвъд океана също си имат проблеми с един политик, който в България бихме избирали поне още десет пъти поред. Доналд Тръмп днес заяви, че има правото сам да се оневини, в случай че бъде обвинен за връзки с Русия. После, разбира се, добави, че защо би си прощавал сам, като не е направил нищо нередно. Според президента правото му сам да се оневини е “потвърдено от множество правни специалисти”. Междувременно неговият нов адвокат и неформален говорител Руди Джулиани заяви, че “би бил склонен да спори с Мълър, ако той е склонен”, което бе странна вметка по отношение на специално разследване, което се базира на доказателствата открити от специалния прокурор – а не на спорове.

Има и светове, в които журналистическите разследвания водят до незабавни резултати: разследващите журналисти от френската онлайн независима медия Mediapart разкриха, че семейството на началника на кабинета на френския президент Еманюел Макрон има връзки с компания за морски транспорт, която е световен лидер в транспорта и круизите. След разследването на журналистите антикорупционната полиция отвори разследване за конфликт на интереси. Алексис Колер е един от най-близките помощници на Макрон, като от Елисейския дворец излязоха с официално становище, в което подчертават, че “Колер винаги е държал началниците си в течение на факта, че семейството му има връзки с компанията. В резултат той системно е премахван от всички решения, свързани с тази компания”. След предварителното разследване прокурорът може да започне разследване в досъдебната фаза на наказателния процес.

Снимка: Варна днес, Facebook

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.