SHARE

Хакери са публикуваха в интернет лични данни на стотици германски политици от различни партии, съобщиха местни медии. Сред тях е и канцлерът Ангела Меркел, чиито данни – имейл адрес, номер на факс и писма от и до нея, са изтекли в Туитър.

Данните на политиците, разпространени в Туитър, включват информация за кредитни карти, адреси, номера на мобилни телефони, лични писма и копия от лични карти. Няма потвърждение дали всички данни са истински.

Самоличността и мотивите на хакерите засега са неизвестни.

От кибератаката, изглежда, са засегнати всички парламентарно представени партии освен “Алтернатива за Германия”

Още по темата. 

 

Ремонтът на ул. “Граф Игнатиев” в столицата продължава на пълни обороти. В петък работниците топят с горелки снега на местата, където трябва да се залепят ограничителите за трамвайните релси. Въпреки че цял ден валежът не спира, работата усилено продължава.

Ограничителите, станали известни като “перки на акули”, предизвикаха много шеги по повод злополучния ремонт. Противниците им настояваха, че пешеходците ще се спъват в тях непрекъснато. От общината обясниха, че те не са били част от първоначалния проект, а са били добавени по настояване на пътната полиция, за да се отдели пешеходната зона от трамвайното движение.

Ремонтът на ул. “Граф Игнатиев” започна през май 2017 г. и ще продължи поне до март 2018 г.

Премиерът Бойко Борисов предложи на местната власт, ако иска безплатни републикански пътища, да поеме стопанисването им. До две-три седмици кметовете трябва да пратят списък с участъците край населените места, за които да не се плаща винетка, стана ясно след срещата в петък между Борисов и членове на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Поводът за спешните разговори стана казусът със Северната тангента на София, но представител на Столичната община не беше забелязан на срещата. От три години близо 17-километровият път беше безплатен, но в навечерието на Нова година правителството го направи част от магистрала “Европа” и той стана платен от 1 януари 2019 г. Това предизвика недоволството на софиянци. Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска да няма винетки въпреки настояването на АПИ за обратното и в първия работен ден на тази година Борисов разпореди пътят да остане безплатен, но Столичната община да поеме стопанисването му.

Подробности.

Адвокатът на банкера Цветан Василев и на собственика на оръжейния завод “Емко” Емилиян Гебрев – Лазар Карадалиев, е бил обвинен като ръководител на престъпна група за пране на пари, научи Mediapool. Обвинения са му повдигнати на 20 декември миналата година, ден след като специализираната прокуратура започна претърсвания в офиси и домове на адвокати от неговата кантора. Заради тази акция от Висшия адвокатски съвет излязоха с декларация, а адвокати обявиха в петък, че готвят протест, защото прокуратурата е извършила обиските в нарушение на закона и се е опитала да изземва кореспонденция с клиенти на въпросната кантора.

Шефовете на Българската народна банка (БНБ) гласуваха да си повишат заплатите с близо 10% от 1 януари тази година, защото сегашните им възнаграждения изостават от пазарните нива.

Това става ясно от бюджета на БНБ за 2019 г., който в края на декември е изпратен в Народното събрание за сведение.

Управителят на БНБ Димитър Радев е получавал 15 368 лв. на месец през 2016 г., 2017 г. и 2018 г., но от 1 януари тази година възнаграждението му се повишава на 16 849 лв. Тримата подуправители Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова вече ще взимат по 14 442 лв. вместо получаваните през миналата година 13 173 лв. на месец. Останалите трима членове на управителния съвет, който нямат ежедневни оперативни функции – доц. Лена Русенова, Елица Николова и Людмила Елкова, ще взимат по 4814 лв. вместо досегашните 4391 лв. Не е ясно дали тези суми включват допълнителното материално стимулиране или представляват само основното възнаграждение.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.