SHARE

Европейската комисия призова България да ускори борбата с корупцията. От Комисията обявиха, че ще проследят приетите промени и ще оценят напредъка към края на годината. На парламентът предстои да разгледа отново антикорупционния закон, след като му бе наложено вето от президентът Румен Радев. Антикорупционния закон бе критикуван от извънправителствената дясна опозиция, както и от юридическите съсловия. Повече по темата разказват от “Медияпул”. 

Докато обществото протестира в десет български града днес, концесионерът “Юлен” вече предлага проект за изграждане на втори кабинков лифт. Светкавичното развитие на ситуацията – от скоростната  екооценка, през приемането на закона за Национален парк “Пирин” по празниците до представянето на проекта, отне около 2 седмици. Концесионерът и министерството определят протестите като спекулации. Вчера стана ясно, че община Банско е възобновила исканията за урбанизация на осем селищни образувания – въпреки всичко концесионерът продължава да отрича желанието за изграждане на леглова база на територията на парка. Повече може да научите тук. 

Междувременно Валери Симеонов продължава с планове за развитието на други планински курорти. Подобно на “Пирин” се очаква същото да бъде направено с Гела, Перелик, Чепеларе, Юндола, Ком, Берковица, Беклемето, Троян, Пършевица и други. Повече информация може да видите в “Дневник”. 

А тази вечер след 20ч. служители на СДВР ще проведат планирано противопожарно и евакуационно учение в района на НДК, където – случайно – ще се проведат и протестите. 

С промени, приети от парламента в последните работни дни в Кодекса на труда и в Търговския закон, депутатите
успяха да направят прехвърлянето на фирми невъзможно, съобщава “Капитал”. Мерките са представени като защита на работниците и спиране на кражбите на дружества, но всъщност законите единствено затрудняват регистрацията, разказват от изданието, откъдето може да научите повече по темата.

Григор Димитров стартира сезона с победа срещу Джон Милман в Бирсбейн, Австралия. В четвъртфиналите на турнира той ще играе срещу Кейл Едмънд от Великобритания. Повече може да научите тук. 

Т.нар. Истанбулска конвенция наплаши дълбоко консервативния българин с точки, които няма да бъдат прилагани в страната ни. Това провокира демократи и социалисти да скочат заедно в защита на консервативните ценности на българите и пренасочи общественото внимание към иначе несъществуващи в конвенцията точки. Всъщност конвенцията касае насилието срещу жените и домашното насилие. Това е нейната цел, това е нейната посока – да бъдат защитени жените. Но добрата димка е добра димка – особено когато цяла Западна Европа излага на показ корупцията и овладяната държава на поредният кабинет Борисов. Повече четете тук. 

Кабелни оператори от страната се оплакаха, че каналите на “Нова броудкастинг груп” може да бъдат спрени от мрежите им заради поискано голямо увеличение на цената от страна на медийната компания. Поисканото увеличение е 60% на цената за разпространение на програмите ѝ. В писмо до медиите от сдружението определят поисканото увеличение като “ценови диктат” и посочват, че не могат да го приемат, защото това би означавало да повишат цените за своите клиенти. Повече четете тук. 

В САЩ президентът Тръмп се опитва да спре появата на книга, която надниква в кулоарите на властта на Белия дом на Тръмп и се очаква да излезе във вторник. След като откъси от нея бяха публикувани Тръмп се обяви срещу бившия си главен стратег и негов най-голям симпатизант Стивън Банън. Междувременно говорителят на правителството обяви, че Тръмп е гневен и отвратен от атаките на Банън над семейството му, включително и твърденията, че големият му син е извършил държавна измяна, срещайки се с руснаците по време на кампанията. Очаквайте повече по темата от Терминал 3 утре.

Брутално убийство на активист за човешките права в Киев даде началото на протести, като междувременно властите се обвиняват в корупция, която е подчинила съдебната система на Украйна. Тялото на Ирина Ноздровска бе открито в коритото на река от случаен минувач в северен Киев на 1 януари. Властите описаха убийството като предизвикателство към държавата и тест към обществото относно това дали може да защитава активистите си жени и да подсигури правовата държава като цяло. Повече може да прочетете тук. 

Предупреждения за пожари и лавини в Европа, където все още бушува бурята Елинор. Поне четирима са загиналите, а редки зимни пожари горят на о-в Корсика, съобщава Agence France-Presse. Някои от ски-курортите в Алпите, които са пълни по това време на годината, затвориха пистите си. Елинор е четвъртата буря, която удря Европа от декември насам и стигна до континента в сряда, след като първо се разрази в Британия и Ирландия. В Нидерландия Елинор нанесе щети от около 10 милиона евро над сгради и коли, а целият северен бряг на Испания продължава да е под код оранжево. Бурята остави стотици без електричество. Повече може да прочетете тук. 

Снимка: EPA/JULIEN WARNAND

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.