SHARE

Започваме днешния бюлетин с една мечта. Не ни се случва често.

“Мечтая за първото място, докато не застана на първото място, няма да се спра.” Това каза Алберт Попов при завръщането си в България, след като постигна историческо класиране и стана шести на Световната купа по ски алпийски дисциплини. Браво, момче! Продължавай напред и нагоре!

Извинявайте, че ще ви върнем в реалността…

Всяко трето умишлено убийство в България е на жена, убита в дома си. Това сочат данните на МВР, предоставени на “Медиапул” по Закона за достъп до информация. С 50% са се увеличили през последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини. През 2016 година те са 22, година по-късно вече са 27, а през миналата година са убити 33 жени. Най-често срещаният мотив е ревност.

“На този фон българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, което е недопустимо.”, коментират от Българския хелзинкски комитет и оповестиха друга тревожна статистика: всяка десета убита жена е търсила преди това закрила срещу насилника си от полицията.

И още: най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили окръжните съдилища в България в периода 2012-2017 г. В 95% от случаите убийците са се познавали с  жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори – като в  44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена. БХК направи и интерактивна карта на убийствата на жени в България.

“Да защитим правото и съда от прокуратурата и олигархията!” – под този надслов се проведоха днес шествие и протестен митинг, организирано от “Правосъдие за всеки”.

“Подготвя се процедура по отстраняване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов след доклад на Инспектората към ВСС.”, се казва в призива на организаторите и още: “Върховният съд е единственият гарант за точното и еднакво прилагане на законите от съдилищата, а достойнството и смелостта на съдия Панов са последна преграда пред пълното овладяване на съдебната система от олигархията! Ще го позволим ли, или ще кажем високо “Стига вече толкова”?!”

Ако подкрепяте Лозан Панов, прочетете и споделете от знаковите му речи.

Защото другити в т.нар. съдебна система правят така:

Върховният административен съд допусна предварително изпълнение на решението на Висшия съдебен съвет, като се произнесе, че новоизбраният председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов веднага трябва да заеме поста, информира сайтът news.lex.bg.

Предварителното изпълнение беше поискано от мнозинство в Съдийската колегия на ВСС по предложение на членове на кадровия орган от парламентарната квота, без да се изчака произнасянето на съда по същество, което се очаква на 26 февруари, припомня “Дневник” . Законът за съдебната власт спира заемането на поста, когато изборът е обжалван, но по решение на ВСС са възможни изключения.

“Срам ме е от българския съд. За пореден път. Боя се, че докато съм жив, в България няма да има върховенство на правото. Освен ако мнозинството от гражданите не решат друго. Призовавам колегите съдии, а и гражданите, на 26 февруари да отидат в съдебната зала, за да видят съдебния състав и начина, по който правораздава”, коментира във фейсбук бившият шеф на Районния съд Методи Лалов.

На този фон и в тон Румен Радев в качеството му на президент наложи важно вето.

Става дума за промените в Закона за личните данни, които отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация, припомня “Дневник” .

Асоциацията не европейските журналисти – България, подчерта, че призова наскоро Румен Радев да върне закона за ново обсъждане, тъй като текстът, приет от Народното събрание, не съдържа достатъчно гаранции за свободата на словото. Подобни притеснения изразиха и други организации като Програма “Достъп до информация” и Съюза на българските журналисти.

“С формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл”, се казва в мотивите на президента за налагане на ветото.

В защита на журналистите и журналистическата професия “Вашингтон пост” направи специален рекламен клип за финалите на Super Bowl за първи път в историята си. Във видеото, озвучено от Том Ханкс, се отдава специална почит на трима, свързани с изданието колеги:

Това са:

Репортерът на свободна практика Остин Тайс – който е обявен за изчезнал в Сирия и го няма вече 6 години, въпреки че все още се смята за жив.

Джамал Хашоги – колумнист на свободна практика, убит в консулството на посолството на Саудитска Арабия в Истанбул. За неговото убийство ЦРУ установи с голяма сигурност, че е поръчано лично от принца престолонаследник Момед бин Салман, а Доналд Тръмп отказва да признае тези факти.

И Мери Колвин – военен кореспондент на британския “Съндей таймс”, убита в Сирия през 2012 г. Преди броени дни съд в САЩ разпореди сирийското правителство да плати 302 милиона долара обезщетение на семейството на Колвин. Нейната история е в основата на сюжета на филма “Лична война” (A Private War) с Розамунд Пайк.

Вижте силното послание на “Вашингтон пост” с гласа на Том Ханкс тук.

В сферата на безпрецедентните световни новини е и тази за историческото, първо посещение на папа в Обединените арабски емирства.

Франциск стана първият папа, стъпил на Арабския полуостров – люлката на исляма. Той се надява визитата да спомогне за мира чрез междурелигиозен диалог, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Испания стана първата страна в Европейския съюз, признала председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната. Минути след него това направи в “Туитър” и британският външен министър Джереми Хънт, последван от Франция, Швеция, Австрия и Дания. По-късно го направиха и Германия, Холандия и Португалия.

Британското правителство съобщи, че допуска допълнителни мерки за край на “режима на Мадуро”, имайки предвид започналия втори мандат президент, и че това може да включва налагане на санкции. Междувременно Мадуро обяви, че е поискал помощ от папа Франциск, на когото е изпратил писмо с искане за подкрепа в политическата криза.

От Източна Европа Латвия стана първата държава, предприела тази стъпка, с публикация на външния министър Едгарс Ринкевичс, малко след нея това направи и Литва. Чешкият външен министър сутринта каза в “Туитър”, че ще предложи на кабинета да признае Гуайдо, а по-късно съобщи, че това вече се е случило. Очаква се тази стъпка да направи и Полша.

“Дневник” потърси Министерството на външните работи в София, за да разбере каква е позицията на България, но към 13:00 ч. все още очакват отговор.

До обща позиция на ЕС вероятно няма да се стигне, тъй като Италия заяви, че ще упражни правото си на вето.

И Румен Радев е против такава, стана ясно от разпространената от пресцентъра му позиция: “Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела”, се посочва в нея.

Както обикновено напоследък, България е ЕС на теория, но на практика не съвсем.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.