SHARE

Франция отлага с 6 месеца вдигането на данъците върху горивата след масовите протести

Френското правителство ще замрази увеличението на данъка върху горивата с шест месеца. Това обяви днес френският министър-председател Едуар Филип по време на телевизионно обръщение, след като вече повече от две седмици на територията на цялата страна се провеждат протести, организирани от т. нар. жълти жилетки. Протестиращите блокират пътища, хранилища за горива и фабрики, но през уикенда се стигна до серия вандалски прояви и сблъсъци с властите, като най-вероятно това е наклонило везните.

Увеличението на данъка върху горивата трябваше да влезе в сила от 1 януари 2019 г., като правителството планираше да добави 2.9 евроцента на литър петрол и 6.5 евроцента на литър дизел. Доскоро правителството обосноваваше решението със стратегията си за преход към чиста енергия. Изглежда обаче, че управляващите са направили завой на 180 градуса, след като демонстрациите на “жълтите жилетки” зачестиха и прераснаха в протест срещу други обществени проблеми като забавения ръст на заплатите, спада на покупателната способност, както и срещу самия президент Еманюел Макрон, чийто рейтинг продължава да се понижава.

Нито името “Иванчева”, нито думата “кмет” или “кметица” се споменават от разговарящите Александър Ваклин и Петко Дюлгеров в подслушаните със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори. Днес бяха изслушани десетина записани със СРС телефонни разговора между Ваклин и Дюлгеров. В разговорите и двамата я наричат “госпожата”, “тя” и “нея”, като се приема, че имат предвид кметицата Иванчева.

В Специализирания съд продължи делото срещу бившия кмет на район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, подсъдими за вземане на подкуп от строителния предприемач Ваклин с посредничеството на Петко Дюлгеров, който е третият подсъдим.

“Аз работя за 14 – 15 процента от сумата, зависи каква е сумата” – казва Дюлгеров в един от разговорите, а в друг посочва “20 процента”, в трети разговор – “да видим каква е нагласата”. Той многократно напомня на строителния предприемач в различните разговори, че трябва да “приготви първата част”. И още: “когато си готов, казвай”, и “да не губим време”. /…/ “А за моите неща, като се видим.”

“Направих всичко каквото трябва – казва Дюлгеров в друг разговор. – Казах й че има и други неща, които могат да се свършат.”

България и Източна Европа изгубиха преговорите за товарните превози

Източна Европа загуби битката за новите правила при международните товарни превози -т.нар. пакет “Мобилност 1”, след като Франция успя да наложи повечето от исканията си в съвета на министрите на транспорта на ЕС, заседавал снощи. Ако европарламентът потвърди промените, България заедно със други страни като Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватия, Малта и др. ще трябва да изпълнява по-скъпи условия в товарния транспорт. Например шофьорите ще трябва да се прибират у дома на всеки 4 седмици. Трябва да прекарват задължителната си 45-часова почивка в хотел, а не в шофьорската кабина, както най-често се случва. И ще получават заплащане, подобно на колегите си в държавата, в която изпълняват т.нар. каботаж (превоз между две точки в друга държава).

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка заради обвинение от прокуратурата

Заместник-кметът на София по транспорта и строителството Евгени Крусев е подал оставка. Причината е, че е бил призован от прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинение във връзка с ремонта на ул. “Граф Игнатиев”. Самият Крусев съобщи за оттеглянето си пред журналисти и обясни, че счита това за най-отговорната позиция, понеже като възложител той носи отговорност за поръчката. По-късно кметът Йорданка Фандъкова каза, че ще приеме оставка му.

Разследването е за нарушения на Закона за обществените поръчки и подмяна на материала, който се полага под релсовия път. Търгът бе спечелен от “Джи Пи груп” с конкретно предложение за материал под релсите, а месец след началото на ремонта материалът е подменен с друг, и то точно с такъв, заради който друга компания – “ПСТ груп”, бе отстранена от поръчката. Крусев беше назначен на поста през 2016 г., когато бе едва на 27 години. Той наследи Любомир Христов, който също подаде оставка заради разследване за злоупотреба при избора на доставчик на спирки за градския транспорт.

Генералният адвокат на Съда на ЕС смята, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Brexit, става ясно от изявление на съда, който бе сезиран от група шотландски политици с въпрос може ли механизмът за излизане от ЕС да бъде “деактивиран” едностранно. Решенията на генералния адвокат не са задължаващи, но съдът обикновено ги следва. Британското правителство обаче няма нагласа да се възползва от подобна опция, дори Съдът на ЕС да позволи. В британския парламент днес започнаха 5-дневните дебати по плана на премиера Тереза Мей за Брекзит, а гласуването е насрочено за 11 декември.

През 2017 г. средният разход на българско домакинство за храна е 19.2% от общия му бюджет при средно за ЕС е 12.2% според данни на Евростат. Така страната ни е четвърта в ЕС с най-високи разходи за храна след Румъния (27.8%), Литва (21.6%) и Естония (20.3%), а най-малък разход имат британците – 8.2%.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.