SHARE

“На България толкова ѝ е нужен руският газ, че двете първи лица долетяха на рандеву с разлика една седмица“, пишат руски медии по повод посещението на Борисов в Русия. “Взимам върху себе си част от вината за развитието на ситуацията и съм много благодарен, че не ни се сърдят. Старшият винаги умее да прощава”, цитират думите на Бойко Борисов руските журналисти. 

Неслучайно, по време на съвместната пресконференция, премиерът дълго се извинява на Путин за неясно каква вина на България за влошаването на двустранните отношения, сякаш България, а не Русия е анексирала Крим. Срамната сцена на неприкрито подмазване завърши с ангажимент за възраждане на Големия шлем, едно от ключовите предизборни обещания на БСП.” 

Пресконференцията бе концентрирана около исканията на Москва, като българският премиер не постави нито един въпрос, който е от стратегически интерес за България. Няма и дума както за високата цена, която страната ни плаща за природния газ или за проблемите на български фирми в търговията с Русия, така и за връщането на българските архиви от Москва.“, заявиха от извънпарламентарната опозиция в позиция, озаглавена “По-лошо от това да си васал е да си унизен васал”.

Корнелия Нинова подкрепи политиката на Борисов и само допълни, че трябва да се извини на българите, че не е бил БСП и не е подкрепял тези проекти преди време – същото, заради което избирателите му го подкрепяха.

Ние нямаме коментар, защото считаме, че руските проправителствени медии, Корнелия Нинова и самият Вожд са казали всичко по темата с думите и действията си. Но приемаме ситуацията с чувство за хумор:

Публикувахте от Иво Мирчев в 30 май 2018 г.

 

Ако мислите, че се завръщаме обратно в ретроградния Меркурий само защото пак ставаме сателит на Русия, бъдете спокойни. Има мнооого, много други неща, които са индикация. Например Стара Загора започва нов “възродителен процес”, сменяйки имената на 838 местности, които носят турски имена. Това съобщиха днес от ВМРО, чиито общинари заедно със съветниците от “Атака” и Националния фронт за спасение на България са инициатори на промяната. Срещу решението са гласували единствено представителите на ДПС в съвета. Повече по темата. 

Партията пък отново заменя имоти. Съветници от ГЕРБ амбициозно искат да заменят имоти за 7.4 милиона лева в София. Заплатите на магистратите отново се увеличиха, руската “Лукойл” ще строи комплекси за 1 млрд. евро край Бургас, а проектозакон за личните данни застрашава сериозно свободата на словото.

Разпоредби в законопроекта за защита на личните данни застрашават свободата на словото  – ограничават правото на изразяване, задължават журналистите да разкриват източниците си на информация, премахват съществуващата възможност за справки в публичните регистри и предвиждат несъразмерно високи глоби. За това предупреждава Асоциацията на европейските журналисти в България в становище в рамките на общественото обсъждане на правителствения проект.

Въобще всичко е наред. А килимът от китки за хиляди евро пред НДК го няма няколко дни по-късно. 

Вчера ей-тука имаше 38 000 лева от вашите пари. Някой ги е „гепил”. Не ви ли интересува? Или чакате да дойде и вашият ред да „гепите” нещо? Равновесие.

Публикувахте от Christo Komarnitski в 31 май 2018 г.

 

Тая сутрин получавам следния… Тука на социалната мрежа… Те много хора ми пишат, всичко е открито в МВР и ми пишат така: КАТ- СОФИЯ е тотална щета. Точка. Има стотици автомобили, опашката стига почти до “Г.М. Димитров”. През задната уличка няма минаване. Чаках 30 минути блокиран там!”, отговаря вътрешният министър на журналистически въпрос за неплатените нарушения към КАТ. Борис Митов от “Медияпул” предлага брилятнен анализ на днешния брифинг на Валентин Радев за КАТ – свързана с корупционни съмнения, лоша организация и немотивирани служители. Насладете се. 

А, и докато сме на тази вълна –  наказания за отсъствалите граничари от летище София, благодарение на които пътници от чуждестранен полет влязоха необезпокоявани и непроверени в страната, все още няма. Да знаете. 

Все пак на фона на всичко това все още има граждани, които се борят. 

“Ще разпънем военна палатка пред Народното събрание точно на Първи юни – Деня на детето, защото нашите деца си остават завинаги деца и те заслужават промени, заслужават бъдеще. Борбата ни обаче включва и всички хора с увреждания, които искат да живеят достойно , да се реализират, да работят, да бъдат сред обществото, така както заслужава всеки човек на тази планета.”

Родителите на деца с увреждания организират палатков лагер пред Народното събрание от 1 до 5 юни след безрезултатните дебати в парламента от 23 май за промени в системата.

Има и българи, които творят – фондация “ПОдЛЕЗНО” организира концерт на 1 юни, като на Деня на детето весели чудовища ще оживеят в Борисовата градина по време на закриващия концерт по проекта “Фантасмагории” за освежаване на двора на детска градина “Олимпийче”.

Светът също е полудял. Доналд Тръмп наложи вносни мита на съюзниците от Европа, Канада и Мексико, като експерти предупреждават за опасност от търговска война. ЕС, Канада и Мексико предприемат контрамерки, като се подготвят мита за вноса на бърбън, уиски, джинси и фастъчено масло от САЩ. Очаква се списък на стоките за Европа, които ще понесат мита в идните дни. Европейската комисия ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска асоциация, като ЕК е внесла списъкът със стоки, който може да бъде задействан месец след заявяването му или на 18 юни по сегашни данни. Повече по темата. 

Италия отчаяно се опитва да избегне политическа криза, като президентът Матарела се опитва да посредничи с цел споразумение между двете популистки партии в страната, за да успее да предодврати предсрочни избори. Информация и как се развива историята може да получите тук. Междувременно испанският премиер Мариано Рахой може да бъде свален от поста си след вот на недоверие, поискан от социалистите след корупционен скандал.

И завършваме с една новина от Балканите – скандал по повод името на Македонската православна църква се развихри, след като тя поиска да бъде призната от Вселенската патриаршия под името Охридска архиепископия. Македония и Гърция се опитват да постигнат споразумение по повод името на страната, което би дало шансове за приемане на страната в ЕС. Правителството в Скопие заяви, че не се иска заличаване на македонското, а решаване на църковния въпрос. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас пък потвърди, че Заев искал да се премахне понятието Македония от името на църквата. Пререканията продължават тук. 

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.