SHARE

В българската история е имало както блестящи моменти, така и множество трудности и падения. Никога обаче не имало такава откровена простотия и наглост, каквато наблюдаваме в настоящото управление:

  1. Вицепремиерът на държавата, който продължава да подкрепя проект, обявен от Върховния административен съд за незаконен, заяви, че ако същият този проект не бъде веднага върнат, той ще се удави.
  2. Другият вицепремиер, който е и министър на отбраната на държавата, обяви, че си е направил тест за наркотици и резултатът е бил отрицателен. Така той ще осъди друг депутат – собственик на аптеки и бензиностанции, който пък му казал, че взима прахообразни вещества.
  3. Министърът на вътрешните работи пък каза, че не може да намери другите собственици на “Царските конюшни”, които горяха преди дни, за да могат да си разделят разходите. Това стана, след като разбрахме, че МВР е собственик на част от сградата и няма никаква представа кои са другите собственици.

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно, но пък българите имаме таланта да намираме смешното и в най-тъжните ситуации. Сигурно и затова си избираме клоуни, които поне да ни разсмиват, докато държавата е на самотек.

“Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя”, заяви Валери Симеонов, лидер на НФСБ, вицепремиер на България и коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. Това бе в отговор на въпрос как ще действа кабинетът, ако решението на Върховния административен съд за Пирин, което отменя плана за строежи в ски зоната Банско, е окончателно.

Разбира се, откровената простотия е добър начин да отклониш общественото внимание от факта, че си нарушил закона – акт, за който във всяка нормална държава щеше да има поне една скромна оставчица.

ВАС отхвърли новия план, приет в последните дни на миналата година и провокирал многобройни протести, тъй като поправката трябва да бъде подложена на екооценка, както и поради неясни формулировки, които позволяват преодоляване на забраната на строежи в защитени територии. През последните шест месеца “Патриотитe”, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов активно лобират в полза на решението. Те са подкрепяни от очернящи противниците медийни кампании, дезинформация и цензура. Новината може да прочетете тук, а повече за Пирин вече сме говорили тук.

“Този господин с жълтите панталонки намекна, че злоупотребявам с прахообразни лекарства. Аз съм си направил тест за наркотици и ще съдя Веселин Марешки”, заяви пък Каракачанов. И, да, ясно е, че двамата пилоти са загинали поради липса на часове – вина на властта. И, не, все още не е ясно защо за милиони похарчени левове армията остава в плачевно положение. Но поне Каракачанов си признава къде е проблемът, макар и да продължава да го захранва:  “25 години ние се занимаваме с клюки, простотии и скандали. Загубихме усещането за това, че трябва да се грижим за своите институции, армия.” Нямаме търпение да видим как агент Иван, пардон, Красимир Каракачанов ще промени тази тенденция!

След байганьовските етюди на властта е време да се върнем към сериозните неща. Макар и те също да са достойно сатирични.

Например Варна успява да пусне автоматична продажба на билети само в три от 37 автобусни линии две години след приключването на проекта  “Интегриран градски транспорт на Варна”. Програмата струваше 115 милиона лева, а стойността на епохалната система за автоматични билети е 8.3 милиона лева.

“По време на шумната ПР акция ръководителят на проекта Биляна Якова показа пред журналисти как работи само една от всички 304 машини, монтирани по спирките и в автобусите на обществения транспорт в града. Утре най-вероятно ще заработят още няколко”, пише Спас Спасов за “Дневник”. Именно от журналиста, който се занимава подробно с абсурдите във Варна, може да научите повече по темата. 

Значи така: Издателите на много малък сайт получават лично съобщение във Фейсбук, изпратено от очевидно фалшив профил. В…

Публикувахте от Spas Spasov в Вторник, 31 юли 2018 г.

 

В рядка промяна на здрав разум президентът Румен Радев реши да наложи вето на някои от промените в Административнопроцесуалния кодекс. 

Важните промени в административния кодекс и защо те трябва да бъдат разбрани от всички може да прочетете тук. 

Една инициатива, която подкрепяме с две ръце: учебни занятия ще се провеждат в музеи и художествени галерии. Това предвижда Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, което подписаха днес министрите Боил Банов и Красимир Вълчев. Макар и двете министерства да наричат това ” израз на нови похвати и ресурси”, учебните занаятия в естествена среда е широко приложимо в Европа от години. Въпреки това – по-добре късно, отколкото никога! Повече по темата. 

А сега и една лоша новина, отново свързана с архитектурното наследство:

Ще загуби ли българската културна история тази уникална сграда-първото българско кино- на бул."Мария Луиза", от където…

Публикувахте от Pauliana Novakova в Неделя, 29 юли 2018 г.

И една новина от София, където започна унищожаването на трамвай номер 6.

Гледам снимки от започналото преди часове унищожение на трамвайното трасе по бул. Арсеналски…и сърцето ме боли….

Публикувахте от Boris Bonev в Вторник, 31 юли 2018 г.

 

Развитие и по казуса на майките на деца с увреждания: петчасова среща при премиера издейства 150 млн. лв. за хората с увреждания. Бойко Борисов не пропусна да измрънка и да изроптае, че в демократична България има протести. Той заяви, че имали диаметрално противоположни разбирания по всяка тема. Например едните искат да живеят нормално, а другите това не ги интересува особено. В главата на Борисов той е сред първите, а протестиращите просто не му се махат от главата, разбирате ли? Повече по темата. 

 

Огромен пирокумулативен облак, или облак от огън, експлодира по време на пожар в Калифорния. Josh Edelson/AFP/Getty Images

Докато щатът Калифорния, САЩ, е в пламъци, много хора се страхуват, че бъдещето на екстремните пожари вече е факт. Експертите казват, че жестоките пожари не са изключение от правилото, а са новата реалност. Поне шестима загинаха, включително и двама пожарникари, а 44 души починаха в пожарите миналата година. Нещо повече – наблюдават се странни явления като торнадо от огън и облаци от огън. Пожарникари от региона се тревожат относно характера на пожарите, които се захранват и унищожават огромно количество ресурси и се разрастват до неимоверни размери. Притеснение предизвиква и липсата на подготовка на местните жители, много от които не са свикнали да бъдат в новите рискови зони, които са застрашени от пожари.

 

Hi-flyFoto/Roman-Germanic Museum of Cologne

В Германия, в централен Кьолн, пък бе открита удивителна древна библиотека, която може би е съдържала до 20 000 свитъка. Кьолн е един от най-старите градове в Германия, основан от римляните през 50 година. Библиотеката е била доста голяма, казват археолозите, но вероятно малко по-малка от известната библиотека в Ефес, построена през 117 г. Откритието е определено като “наистина невероятно – удивително” и се очаква да бъде съхранено и адаптирано в рамките на новия протестантски храм, който се строи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.