SHARE

Срещу 2.8 млрд. лв. от вашите данъци през България ще минава руска тръба за газ.

Напомняме Ви, какво заяви Росен Плевнелиев за миналата версия на проекта “Южен Поток”:

“Южен поток България” беше уговорен спомняте ли си за колко пари? За 4,2 млрд. В Сърбия знаете ли за колко бе договорен? За 1,6. Това беше моят кошмар – че българската олигархия, която от един язовир с главен консултант… направи проекта вместо 400 милиона лева за 1 милиард лева. И точно тогава се изкупиха почти всички медии.

Ами какво би било, ако същите тези хора, руските олигарси в България, получат разликата между 1,6 и 4 милиарда евро? Какво те ще купят не с 200 милиона евро, а с 2 млрд. евро? Нашата демокрация беше заминала според мен, ако те имат такъв ресурс. Затова се противопоставих.” заяви президентът през 2018 г. на форум в Софийския университет.

Сега от третия опит и след сериозни отстъпки за очакваните приходи от такси, “Булгартрансгаз” успя да се договори с “Газпром” за транзита на природен газ през България от турската до сръбската граница. Става дума за бъдещата тръба, която държавната компания планира да изгради, за да пренася газ от “Турски поток” към Сърбия.

След като пазарният тест е обявен за успешен държавната компания ще продължи с провеждането на обществената поръчка за изграждане на новия газопровод, чиято стойност се очаква да е 2.8 млрд. лева. Първите доставки на природен газ трябва да се осъществят още през 2020 г.

Икономиката на ЕС продължава да се забавя, а Италия влезе в рецесия

Икономиката на ЕС и еврозоната продължават забавянето на темпа си на растеж, сочат предварителните данни на Евростат за последното тримесечие на 2018 г. От числата става ясно, че икономиката на всички 28 страни от ЕС и на тези от еврозоната расте по-бавно: увеличението спрямо предходното тримесечие е съответно 0.3 и 0.2%., а на годишна база – 1.5% и с 1.2%. За сравнение, годишният ръст през третото тримесечие бе 1.8% в ЕС, а в еврозоната – с 1.6%. Предварителните данни не дават разбивка по държави, но вече излезе информацията за ръста на испанската, френската и италианската икономика. Докато испанската расте с 0.7% на тримесечна база, а Франция отбелязва ръст от 0.3%, големите притеснения са свързани с Италия, която влиза в рецесия със спад от 0.2% в БВП спрямо предишното тримесечие.

На практика Италия влиза в третата си рецесия за последните 10 години, като Рим усеща негативните ефекти от забавянето на важните за страната търговски партньори Германия и Китай. Освен това правителството влезе в остър спор с Европейската комисия за бюджета за 2019 г. заради заложения прекомерен дефицит. Иначе генералните причини за забавянето на европейската икономика могат да се търсят в търговката война и проблемите на автомобилните компании с новите екологични изисквания.

Рекордна печалба на банките от 1.7 млрд. лв. за 2018 г.

Рекордна в историята си печалба от 1.67 млрд. лв. отчитат банките в България за 2018-а година. За това спомага ръстът на кредитирането, намалението на разходите за обезценки, както и събития с еднократен характер като промяната на статута на BNP Paribas Personal Finance от небанкова финансова институция на клон на едноименната френска група и изтегленият от Уникредит Булбанк голям дивидент от дъщерни предприятия. Към края на декември активите на банковата система са 105.6 млрд. лв., което е нарастване със 7.9% само за една година. Лошите кредити намаляват до 7.6% или 6.7 млрд. лв.

Общинските съветници окончателно одобриха бюджета на Столична община за 2019 г., през която ще има и местни избори – през есента. Той е в размер на рекордните 1.75 млрд. лв., или с над 12% по-голям от бюджета за 2018 г. От тях над 305 млн. лв. са от ЕС – за метрото и ремонти в центъра, други 478 млн. лв. са държавната субсидия, а собствените приходи са в размер на 724 млн.

Бившият социален министър от БСП Емилия Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека заради нарушена презумпция за невинност от представители на властите. Държавата трябва да плати на Масларова 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди и 3000 евро разходи по делото. Причината са коментари на говорителя на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев.

Европарламентът призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела до произвеждането на нови честни и прозрачни президентски избори. Евродепутатите направиха това с незаконодателна резолюция и призовават всички правителства в ЕС да последват примера им. Испания, Португалия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания вече обявиха, че ще признаят Гуайдо, ако до идния понеделник президентът Николас Мадуро не свика избори.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.