Вечерен бюлетин – 31 януари 2018 г.

SHARE

В България има грешна информация за Истанбулската конвенция, заявиха eвропейските комисари Мария Габриел и Вера Йоурова. 

Насилието над жени все още е сериозен проблем в Европейския съюз. От петнадесетгодишна възраст в целия ЕС една от всеки три жени е била жертва на физическо насилие, на сексуално насилие или и на двете. Проблемът съществува и в България – 38% от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор, посочват двете. Подробности. 

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с основния закон, съобщи в сряда председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Междувременно от “столетницата” възнамеряват да има референдум по темата и днес внесоха предложение той да бъде преформулиран от: “Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?” на “Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?”.

“Днес, 31 януари 2018, на първата си редовна сесия за годината Общинският съвет – Стара Загора, дари сграда, частна общинска собственост, находяща се в гр.Стара Загора, парк „Митрополит Методи Кусев“ на Старозагорската митрополия. Едно от любимите места за отдих на старозагорци, бившият ресторант “Аязмото” си намери частни интереси!

Поредният акт на непрозрачност в Община Стара Загора е вече факт! Имотът, откупен с парите на старозагорци, е дарен! А какво ще се случва с него за в бъдеще не е ясно. Проект няма! Идейният проект щял да бъде готов до 3 месеца – тоест общината дарява, без да знае за какво дарява. Изпълнението ще отнеме 10 години – тоест алибито на съвета при неизпълнение е изковано…”

Това пишат от Стара Загора, каза “Да, България”.

Правната комисия в парламента подкрепи и на второ четене законопроекта за КТБ на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС. Депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха “за” текстовете, а тези от БСП и “Обединени патриоти” се въздържаха. Още по темата в “Дневник”. 

Днес също така Ирина Бокова бе номинирана за член на Съвета на директорите на руския холдинг “ФосАгро”, който се занимава с торове. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на компанията. 

Навярно Ирина Бокова е модел за подражание на цяло поколение номенклатурни партизани и ченгета с този си успех да бъде приютена от руски олигарх, занимаващ се с торове.  

Директорът на НСО ген. Ангел Антонов подаде оставка, след като Военната прокуратура започна проверка за нередности в службата (за които първи сигнализира “Терминал 3”), но ще бъде компенсиран с консулски пост в Санкт Петербург.

Апелативният съд в Бургас потвърди запорите на Прокопиев, като отказа да вниква в казуса „Каолин“, разкразва сайтът Defakto  за специалната проверка, извършена срещу собственика на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев.

Световното богатство се е увеличило значително през последните две десетилетия, но богатството на човек от населението намалява или остава непроменено в над 20 страни с различни доходи. Това се посочва в доклад на Световната банка, разпространен късно снощи.

Поглеждайки отвъд традиционния начин за измерване като брутен вътрешен продукт (БВП), авторите на доклада използват термина богатство в опит да се оценят икономическият прогрес и устойчивостта на страните, се посочва в съобщението на Световната банка. Още по темата. 

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо очаква Русия да продължи да се намесва в чуждестранни избори, вземайки на прицел междинните избори за Конгрес в САЩ, пише британският в. “Гардиън”.

Помпейо каза, че не е забелязал “значително намаляване” на руската активност и е разтревожен за изборите за двете камари на Конгреса през ноември.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.