SHARE

Почти сигурни сме, че Корнелия Нинова и БСП упорито следят гражданските настроения в държавата, за да може да ги “яхат” за пред избирателите. Искаме да припомним само, че през последните месеци бяха гласувани редица важни законови промени, включително и един медиен закон на един млад, успял мъж, единодушно от ГЕРБ, БСП и всички други циркови артисти. Така че г-жа Корнелия Нинова може да коментира държавните акции както прецени, но всички знаем какво се случва, когато ножът опре до кокала. Затова – хайде да си кажем нещата честно в очи.

Шегуваме се, разбира се. Политическото порно ще продължи, защото държавата си е… ами сеир.

Та, на фона на Корни и Боко, както и другите герои днес…

“Аз имам много грешки, правил съм конюнктурни коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония. Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София.” Това заявява вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Примитивни хора, примитивни приказки и примитивни решения.

Окръжната прокуратура в Габрово е отказала да образува наказателно производство срещу общинските съветници и служители на община Севлиево за пътуването им до Френската ривиера през април т.г. Това е съобщила говорителят на прокуратурата Людмила Рачева, цитирана от местното електронно издание “Севлиево онлайн”. Мотивът за отказа е, че решението за екскурзията, представена като командировка и платена с пари от местния бюджет, е било взето от “колективен орган” – Общинския съвет в града. Продължението на тази вълнуваща сага – тук. 

Три български региона са с най-ниска очаквана средна продължителност на живота в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС за 2016 г. Своеобразни “рекордьори” по очаквана най-ниска продължителност на живота в ЕС са българските региони Северозападен (73.3 години), Югозападен (74.4 години) и Северен Централен (74.4 години), показва европейската статистика. Според анализа средната продължителност на живот за 2016 г. в ЕС трябва да е 81 години.

"Травмиран" от приятелката си, заподозреният нахлува в апартамента й и я убива. Бяга, отвличайки детето им, стреля по…

Публикувахте от Ruzha Smilova в Вторник, 30 октомври 2018 г.

 

Учителите по предмети като математика, информатика, физика, химия, биология масово ще трябва да бъдат обучени допълнително, за да могат да се справят с новите програми за профилирана подготовка в ХІ и ХІІ клас. Проекти на програмите по 15 предмета бяха пуснати за обществено обсъждане от образователното министерство в понеделник. Освен допълнително обучение за преподавателите ще са нужни инвестиции в специализираните кабинети по физика и в лабораториите по физика. От образователното министерство виждат възможност от негативни реакции и заради темите, включени в някои от програмите, стана ясно от мотивите към програмите. Те бяха качени на сайта на образователното министерство в понеделник, но във вторник обясненията за възможните рискове при въвеждането на новите програми бяха свалени от интернет страницата на ведомството. Повече по темата. 

ШОК! БОМБА! Министерството на културата обеща вече да не се одобрява еврофинансиране за бутафорни културни проекти. “Аз съм за максимално опазване на обектите до автентичния им вид и против диснилендите.” Това каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на шестата работна среща между бизнеса и местната власт, която се провежда в Кюстендил. Организатор на проявата е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Може да си припомните за какво става въпрос тук. 

Иначе има и наченки на хубаво… ако се сбъдне, де. Столичната община обмисля да ограничи движението на тежкотоварни камиони и на автомобили с нисък екологичен клас в определени зони на града. Това става ясно от приоритетите на Направление “Транспорт” за 2019 г., подадени към бюджетната комисия във връзка с изготвянето на бюджета. На този етап това са идеи, които не са обвързани с финансиране и промени в нормативната уредба, но от дирекция “Управление и анализ на трафика” са заявили, че имат техническа готовност да контролират достъпа на определена категория МПС в т.нар. нискоемисионни зони. Създаването им е залегнало и в проекта на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г., която беше изготвена от Столичната община след препоръки на Световната банка, предават колегите от “Капитал”, където може да научите повече по темата. 

Стига толкова домашни абсурди. Нека погледаме и чуждите.

Добър пример за такива е г-н Доналд Тръмп. Какво е направил отново г-н Тръмп? Този път той иска да отмени конституционното право на деца на чужденци да получават американско гражданство на основание на това, че са се родили в Съединените щати.  Премахването на гражданството по рождение би предизвикало съдебна битка заради едностранната възможност на президента да промени конституционна поправка, която гарантира това право на децата, родени в САЩ. Повече по тази тема тук. 

Накрая може и да се вземем на сериозно с нещо малко по-разумно: Не мина много време, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще се оттегли от председателския пост на нейния Християндемократически съюз (ХДС), а вече започнаха да се спрягат имената на възможните ѝ приемници, пише във вторник агенция ДПА. И представя трима кандидати, които биха могли да сменят Меркел според самата нея и според партийни източници. Колегите от “Медиапул” предлагат списък с възможните наследници. 

Снимка: Иван Червенков. Всякаква прилика с реални лица и събития е напълно умишлена и преднамерена. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.