SHARE

Докато нови протести вървят срещу системата, която ни убива, за пореден път се доказа, че старите са били основателни – съдът отмени спорното решение на кабинета за застрояването на Пирин поради липса на екооценка; новината излезе в същия ден, в който майките на деца с увреждания поведоха шествие от парламента до Министерския съвет.

На държавно ниво полицията се опитва да разбере откъде е тръгнал огънят в Царските конюшни, докато Бойко Борисов за пореден път доказва, че живеем във всичко, но не и демокрация, решавайки еднолично всички държавни проблеми: от “конюшните” до сделки в частния сектор като тази с Петр Келнер за закупуването на “Нова телевизия”. Говори много за състоянието на медиите фактът, че премиерът преговаря за собствеността на частна телевизия. Сделката беше забранена от Комисията за защита на конкуренцията в противоречиво решение, за което експерти обявиха, че обслужва политически интереси. Междувременно днес  Европейската комисия одобри сделката между PPF и “Теленор”, като Келнер ще закупи активите на последната в България.

А съвременните български патриоти се познават по големите думи и малките действия. Така след като едно културно наследство – “конюшните”, беше споходено от съдба, подобна на тази на Тютюневите складове в Пловдив, стана ясно, че къщата на поета Пейо Яворов надали скоро ще се стопанисва от държавата и ще бъде сигурно достъпна за българите. Фасадата, покривът и дворът на къщата бяха ремонтирани за рекордното време от месец, без да се ремонтира вътрешната част, като не е направен вътрешен ремонт и поради това къщата е затваряна с мотив, че е опасна и може да се срути. Още по темата. 

Протест под надслов  “Системата убива – всички” поиска днес  по-добро здравеопазване, по-адекватни помощи за хората с увреждания и техните родители, както и индивидуални оценки на потребностите им. Повече по темата – тук. Междувременно миистърът на социалната политика Бисер Петков обяви, че ще се правят оценки на хората с увреждания, като им обеща епохалната сума от 34,80 лв. на месец. Повече по темата. 

 

Има нещо много брутално в опитите на властта да бъде опорочен протестът на майките на деца с увреждания. От години…

Публикувахте от Иво Мирчев в Понеделник, 30 юли 2018 г.

 

И докато един протест се очерня, друг вече очернян беше потвърден, за пореден път, като основателен.

Върховният административен съд отмени решение на кабинета от края на миналата година, с което правителството одобри спорни промени в действащия план за управление на Национален парк “Пирин”. Поправките, приети без екооценка между коледните и новогодишните празници (на 29 декември 2017 г.), отваряха възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести, които не спряха да се провеждат регулярно почти половин година, цитираме “Дневник”. 

Нарушени са два закона – разпоредби на Закона за опазване на околната среда и на Закона за биологичното разнообразие. Поправките не опазват защитените територии, а от коалиция “За да остане природа в България” заявиха, че решението на съда е в унисон с европейските директиви и показва, че гражданите са били прави.

На петте въпроса за Пирин отговорихме тук.

В България всичко трябва да удари дъното, за да може Борисов да се спусне и да го спаси. Така горялата сграда от Царските конюшни ще бъде възстановена в оригинален вид, а комплексът ще получи предварителен статут на паметник на културата. Това се разбра от съвместна пресконференция на министъра на културата Боил Банов и зам.-кмета на София Тодор Чобанов. Тя се състоя, след като двамата участваха в среща в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова, която беше по повод пожара от неделя сутрин. На нея Борисов поискал Царските конюшни да получат статут на недвижима културна ценност, четем отново в “Дневник”. 

А мажоритарният собственик на фонда PPF – чешкият милиардер Петр Келнер, ще дойде до България в някой от следващите дни, за да се срещне с премиера Бойко Борисов. Това потвърдиха за “Капитал” три независими източника.

Сделката на Келнер в България за  купуването на “Нова телевизия” от шведската MTG, беше забранена преди единадесет дни от българската Комисия за защита на конкуренцията. Според редица специалисти по антимонополно право решението на българската комисия за “Нова телевизия” е изключително слабо аргументирано. Това дава на Келнер много възможности да го обжалва пред Върховния административен съд. Какво би се случило там обаче е най-малкото неясно, защото през последните години ВАС нееднократно е доказал, че решенията му зависят от управляващите, коментират от изданието.

Иначе над 50 правозащитни и и екологични организации официално сезираха президента Румен Радев с искане да наложи вето на новоприети изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които според тях ограничават и нарушават фундаментални права на гражданите и демокрацията.

“Смятаме, че това е един от най-мощните удари върху демократичната система и защитата на основните права на гражданите и юридическите лица от 1989 г. досега и представлява сериозна крачка назад в посока на авторитарната държава, в която липсва адекватен контрол върху законността на актовете и действията на администрацията и върховенство на закона.”

А държавната Национална електрическа компания начислявала необосновани разходи на производители на ток от възобновяеми източници, заради което е заплашена от глоба до 300 милиона лева. Повече по темата. 

Ето ви и отговорът на загадката. Обжалването на решението на КЗК, поради лесно оборимия характер на мотивите, означава…

Публикувахте от Ilian Vassilev в Понеделник, 30 юли 2018 г.

По света – половината британци искат нов референдум за Брекзит, на който да могат да изберат между сделката, която правителството им ще сключи с ЕС, Брекзит без сделка или оставане в съюза. 78 на сто считат, че Тереза Мей се справя зле в преговорите за Брекзит, а едва 10 на сто са на мнение, че кабинетът работи добре. Още разказват от “Медиапул”.

Жертвите на пожарите в Гърция са 91, като 25 души все още се водят като изчезнали. Това е най-смъртоносният пожар в Европа от 1900 г. насам, казват от брюкселския Център за изследване на епидемиологията на бедствията. Унищожените постройки са около пет хиляди.

 

Снимка: Юлия Лазарова за “Дневник”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.