SHARE

Напоследък критиките към България зачестяват: след обективния доклад за случващото се в страната ни, дошъл от САЩ; след падането на България до последно място не само в ЕС, но и в Европа по свобода на словото; след многобройните статии за руското влияние в страната, което продължава да нараства с главоломни темпове.

Каква е причината за тази болезнена промяна? Бойко Борисов призна: палмовото масло. Въобще цялата ситуация разкри, че е време да влязат лешниците. И не, това не е метафора за кухите черупки на управляващия елит, а става въпрос за истински ядки, за които правителството ще се бори… Така че българите може да западат все повече в сравнение с европейските си съседи, но поне по брой лешници ще бъдат равни. 

Сизиф и проблемите с лешниците в шоколада

Публикувахте от Valdes Radev в 30 април 2018 г.

 

Лешниците настрана, всеки десети работещ е беден, а всеки четвърти българин живее под прага на бедността. Ако нямаше социални помощи, делът на българите под този праг би бил 30 на сто. Бедността е най-разпространена сред възрастните хора, които живеят сами, а линията на бедност общо за страната е 351,08 лв.

Междувременно БНБ приключи 2017 г. на загуба, като за последен път банката имаше отрицателна доходност през 2013 г. Като причина за загубата на централната банка колегите от “Капитал” посочват консервативни ограничения в какво може да се инвестира, налагани от закона и собствените ѝ правила.

А над половин милион лева ще излезе военният парад за Гергьовден. По времето на предишните кабинети парадите са били по-скромни, а армията ще покаже най-добрата си техника. Над 5500 места за военни са незаети, основната техника и въоръжение в армията все още са съветски. Модернизацията не се осъществява от министър Каракачанов, който не показва никаква политическа воля да се захване с нея – а когато има такава, тя е подчинена основно на интересите на Москва.

На фона на тази бедност държавата счита за нормална агресивната тв реклама на хазарт. Нямало нищо нередно в излъчените през 2017 г. огромно количество реклами на лото и лотарийни игри и няма никаква законова пречка пред продължаване на интензивната реклама на хазарт по телевизиите. Така в държава, в която пряката реклама на хазарт е забранена, няма законова пречка телевизионната аудитория да се облъчва масирано, а хазартните работодатели да бъдат рекламодател номер едно.

Междувременно това продължава да се случва по българското Черноморие – системно, необезпокоявано, гарантирано.

Бойко Борисов (Boyko Borissov), осветяваме! Кой си позволява да бетонира плажна ивица? Гарантирано от Герб-Варна!

Публикувахте от Стела Николова в 30 април 2018 г.

 

Допълнителните лешници, които ще броим в шоколадите, може да бъдат раздавани и на жертвите на домашно насилие, тъй като МВР не регистрира подадените сигнали. Както вече сме писали, в действащия Наказателен кодекс този вид деяние не е престъпление. Вътрешният министър заяви, че МВР изпълнявало проект за над половин милион евро, който трябва да подобри работата на полицията по случаите на домашно насилие. Не е ясно кога и как ще се случи това. 

И докато държавата троши ядки, по улиците на България частното раздаване на правосъдие започва да става все по-честа гледка. Шофьор налетял на бой на британец с мотор, който се е осмелил да направи забележка за неправилно изпреварване с превишена скорост. Повече по темата тук.

А правосъдието, което може би трябва да бъде преименувано по някакъв друг начин, тъй като е всичко, но не и върховенство на правото, се разлага все повече. Експерти заявиха, че случаят “Иванчева” е показателен за фалстарта на новия антикорупционен орган. Междувременно съдията Николай Младенов от СГС вся суматоха във ВСС със своето обръщение, адресирано до пленума, в което “визирам проблеми, които надхвърлят допустимото и търпимото в една правова държава”.

“B нaчaлoтo и дo cpeдaтa нa aвгycт 2017 г., дoĸaтo пъpвoнaчaлнo нe бяx в Coфия, в paмĸитe нa eднa ceдмицa бяxa ocъщecтвeни двe пoceгaтeлcтвa cpeщy здpaвeтo нa двeтe ми дeцa (пълнoлeтния ми cин и нeпълнoлeтнaтa ми дъщepя). Πъpвo дъщepя ми пocтpaдa пpи ΠTΠ, ĸaтo бeшe блъcнaтa oт MΠC нa пeшexoднa пътeĸa. He cи cпoмням дaли дъщepя ми нe бeшe oщe в “Πиpoгoв”, ĸoгaтo cтaнa втopият cлyчaй – тoзи път cpeщy cинa ми. Toй бe oбeĸт нa нeпpoвoĸиpaнo c нищo физичecĸo нaпaдeниe oт лицe, ĸoeтo в близĸoтo минaлo e билo cлyжитeл нa ДAHC (пpи тoвa, зaбeлeжeтe – в oтдeл зa бopбa c ĸopyпциятa в cъдeбнaтa cиcтeмa, ĸaĸтo caм тoй c гopдocт ce пpeдcтaвяшe).

Столичен съдия до ВСС: Поне децата ми трябва да бъдат оставени на мира!

 

И докато в България цари комунизация, Полша захвърля на бунището на историята комунистическите си паметници. Мотивът? Според властите, макар и прогонила нацистите, Червената армия е наложила друг тоталитарен режим, чиито останки трябва да бъдат премахнати безкомпромисно. Цялата история препоръчваме да прочетете тук. 

Трагична смърт застигна 36 души в Афганистан, сред които десет журналисти. Кореспондент на BBC е бил застрелян в отделна атака. Девет журналисти са загинали в столицата Кабул, където атентатор самоубиец се взривява в близост до щабквартирата на НАТО и посолството на САЩ. Втори атентатор, който държи камера и се представя за журналист, се взривява 20 минути по-късно, убивайки хуманитарни работници и журналисти, включително фотограф на агенция Франс прес. “Ислямска държава” пое отговорност за атентатите. 

Протести в Русия по повод масовата цензура, наложена от режима на Путин. Десетки хиляди скандираха в центъра на Москва, като демонстрантите призоваваха за свобода на словото и Русия без Путин. Руските власти започнаха да блокират популярно приложение за комуникация след отказ на компанията да сподели информация с Федералната служба за сигурност, тъй като спазва принципа за защита на личните данни на потребителя. Телекомуникационният регулатор Роскомнадзор блокира сървъри, принадлежащи на “Гугъл” и “Амазон”, засягайки милиони руски уебсайтове. Опозиционерът Алексей Навални подкрепи протестите, заявявайки, че властта ограничава личното пространство на хората в мрежите. 

Роскомнадзор прави отчаяни опити да забрани Telegram App в Русия. А подходът е типичен – забраняват се цели масиви от IP…

Публикувахте от Иво Мирчев в 30 април 2018 г.

 

Снимка: Meduza

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.