SHARE

Докато в Русия протестите продължават, руската държавна телевизия пусна в ефир ново шоу, посветено на Владимир Путин, в което се възхваляват неговите лидерски качества, физическа енергия и внимание към обществените нужди. Първият епизод излъчи кадри от неговата ваканция в Сибир и срещи със студенти в Сочи, както и похвали от неговия говорител Дмитри Бешков как “Путин обича не само децата, той обича хората като цяло” и “Той е много човешки човек”. В шоуто се показва как президентът тренира по 90 минути на ден, като програмата щяла да се опита да покрие и неговите седмични занимания. За съжаление новото шоу не е напипало ниша на пазара, тъй като държавните новини вече са доминирани от отразяване на дейностите на Путин, посочва The Moscow Times. 

От изданието отбелязват, че новото шоу идва в момент, в който 89% от руснаците са против новите реформи на Путин.

"Завершим реформы так – над Кремлем красный флаг". В Москве проходит митинг против пенсионной реформы. Заявленное…

Публикувахте от BBC News Russian в Неделя, 2 септември 2018 г.

У дома нашите Путин-wannabes Борисов и Патриоти обсъждат промените в кабинета. Това се случи, след като НФСБ се обяви “срещу едноличното управление на Борисов”, вероятно надявайки се за двулично такова, защото е ясно, че демократичното хич не им се получава. Този цирк е епизод пореден, затова няма да му отделим кой знае колко време. Колегите от “Капитал” разказват повече по темата. 

Оставките на тримата министри не носят доверие на управляващата коалиция. Над 60% от българите одобряват тези оставки, но едва 12% от тях заявяват, че те са достатъчни, за да увеличат доверието в кабинета. Според 19% от тях то намалява и след това действие, а за над 60% оставките не променят нищо. “Това не означава, че хората преценяват случая като маловажен, напротив, това е червен сигнал, че този механизъм, ако остане единствен, започва сериозно да буксува”, твърдят социолозите. Още по темата тук. 

Може би е време за шоу за живота на Борисов? Само подхвърляме идеята – останалите стъпки по пътя така или иначе вече са изпълнени. 

Ако има сектор, в който корупцията, некадърността, безхаберието и покварата на еврофондовете да личат най-добре, това е пътното строителство. За десетте си години на власт, с кратки прекъсвания, ГЕРБ превърнаха този сектор в касичка, която разпределя огромни средства в затворен кръг от хора и компании. Затова е изумително как днес се опитват да се дистанцират от трагедията в Своге и причините за нея. Това пишат колегите от “Капитал”, чийто пълен анализ “Асфалт и сълзи” горещо препоръчваме.

Без вериги на краката се оказа синът на Ветко Арабаджиев, като една гаранция от 20 хил. лв. стигна да оправи работата със задържаните при акцията в хотелите  “Маринела” в София и “Марица” в Пловдив. Спецсъдът решил, че няма опасност двете счетоводителки, обвинени за участие в престъпна група, да се укрият или да извършат друго престъпление. Прокуратурата пък стигнала до извода, че Арабаджиеви не са на почивка, а се укриват. До този гениален извод стигна зам. главният прокурор Иван Гешев.

При акция на прокуратурата в петък в хотелите на Ветко Арабаджиев “Маринела” в София и “Марица” в Пловдив са открити и иззети над 10 млн. лв. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха обявени за общодържавно издирване, а след това беше издадена и европейска заповед за ареста им. Синът им е обвинен за пране на пари, но късно снощи съдът го пусна на свобода под парична гаранция от 20 хил. лв., припомнят колегите от “Дневник”. 

Мечтата ми е да стана толко успял, че един ден като ще ме арестуват, да знам в аванс, за да потъна в чужбина.

Публикувахте от Samuil Petkanov в Понеделник, 3 септември 2018 г.

Междувременно според министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев трябвало медиен бум, за да се предотвратят инциденти като този, в който бащата на президента Румен Радев блъсна човек с инвалидна триколка, след което инвалидът е бил глобен от силите на реда.

Според нас пък трябва спазването на законите и равенството на хората пред правото да бъде прецедент, а не резултат на сензация и кърпене на ситуацията, след като записите за нарушенията случайно видят бял свят.

Така ще излезем от социалистическо-тоталитарния модел, според който някои са по-равни от други, просто защото са на ръководни постове. И отговаряме на въпроса на Валентин Радев защо това се е случило: защото институциите позволяват това да бъде правило, а справедливостта – изключение. И така от десетилетия насам.

И докато бащата на президента е над законите, то самият Румен Радев продължава да пуска опорките си, че на сегашната корумпирана и прогнила власт няма алтернатива. Работата на Радев да бъде троянски кон в българската политика се изпълнява неимоверно добре – “хубаво” е, че поне получава някакви партийни облаги за това.

А човекът, който “никога” нямаше да си поиска имотите, се уповава на чужбина да му върне дворецът “Врана”, обявен за държавна собственост. После пък подхвърля, че “55 години съм живял и без тези имоти”. Ами… добре?

Институтът по метеорология продължава работа без нито един ръководител, тъй като всички те са подали оставки, несъгласни с решението на управителния съвет на БАН да освободи директора на института. В акция на солидарност с Христомир Брънзов всички други ръководители подават оставките си. Повече по темата. 

По света – в ужасяващо решение съдът на Мианмар реши да осъди двама журналисти на Ройтерс, които отразяват геноцида над мюсюлманите рохинджа в страната. Те са обвинени в нарушаване на закона за официални държавни тайни и са осъдени на седем години затвор. Уа Лон и Кяу Со Оо, съответно на 32 и 28 години, са в затвор, след като бяха арестувани през декември. Днес те бяха осъдени в безпрецедентен случай, който предизвика международен отзвук и на него се гледа като тест за прогреса към демокрация в югоизточната азиатска държава. С историята на малцинството рохинджа може да се запознаете тук.

Трагична загуба за културата и историята на Бразилия, след като в пожар в историческия музей унищожи над 20 милиона артефакта. 200-годишният Национален музей в Рио изгоря, като бразилски видни личности подчертават, че институцията е била необезопасена срещу подобно бедствие, както и че е била финансирана зле през последните години. “Това беше най-големият музей по естествена история в Латинска Америка. Имахме безценни колекции”, казва Кристиана Серехо, един от вицедиректорите на музея. Бившият министър на околната среда и кандидат в президентските избори през октомври Марина Силва заяви, че това е “лоботомия на бразилската памет”. Загубата за бразилската и латиноамериканската наука, история и култура е огромна.

Снимка: ВВС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.