SHARE

“Много шум за нищо” е официалната стратегия, която доминира българската политика от известно време насам. Грозните крясъци и празните думи са толкова много, че значимото някак се губи в периферията.

Така майки на деца с увреждания може да протестират за своите права и тези на децата си, но това ще бъде удавено в политически препирни и празни приказки, които да вървят в праймтайма. 

Корумпирани бизнесмени и политици може да се ловят като пеперуди за нечия колекция преди избори, но никакви солидни мерки от законодателна гледна точка не биват предприети и осезаема промяна няма. Нещо повече – играта на сенки вече придобива абсурдни измерения, както се случва със запечатването и разпечатването на хотел “Маринела” в София. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела все още се издирват.

Междувременно ведомствата фокусираха прожекторите над кранове, от които изтича нерегистриран алкохол. Сред абсурдите тук бе заключението на главния прокурор Сотир Цацаров, че производството на цигари и алкохол не е престъпление заради дупка в закона, като после всички апаратчици постигнаха консенсус за промяна на закона, за да се криминализира незаконното производство на акцизни стоки.

И ако вече не ви е станало неудобно от некомпетентността по върховете на властта, Веселин Марешки винаги е насреща, за съжаление със старите трикове на българските и въобще популисти да предлагат референдуми – този път за купуването на нови изтребители.

Черешката на тортата тези дни, разбира се, е “ремонтът” на “Графа” , като днес са поискани оставките на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, както и на всички общински служители, отговорни за контрола на ремонта на столичната улица. Изпълнител на ремонта е ноторната “Джи Пи Груп”,  във връзка с която български и румънски журналисти бяха арестувани без обяснение от властите преди няколко седмици. 

Но това не е всичко…

Около Седмочисленици нещата изглеждат добре, поне отдалеч. Като се загледаш обаче, отново неравни плочки. А детайлите са правени в час по труд и техника, ама в по- долен клас…

Публикувахте от Karina Karanjotova в Сряда, 3 октомври 2018 г.

 

Авария спря хемодиализата във Видин. Повреда в системата прдизвика спиране на омекотителната станция за водата. Аварията не е опасна за живота, но утежнява диализата поради извършването ѝ с твърда вода. В близките дни от Министерство на здравеопазването са обещали 180 хил. лв. на Видин за закупуване на апарати, легла и водоочистваща система. Центърът в града е единственият работещ за цялата област, като 45 са пациентите, които разчитат на тази процедура. 

След седмица на натиск от Брюксел и европейските финансови министри италианското правителство най-накрая отстъпи пред исканията на Европейския съюз относно размера на бюджетния дефицит. Обявената стойност предизвика остра критика от Брюксел, тъй като трикратно надвишава предварително обявените планове. Брюксел настоява държавите членки да се придържат към политика за намаляване на бюджетния дефицит, като горната граница е зададена на 3% от БВП.

В коментар за FT анализаторът Мужтаба Раман от консултанската компания Eurasia Group заяви, че Брюксел е в патова ситуация. Ако комисията наложи вето на италианския бюджет, рискува опасна конфронтация с популисткото правителство. От друга страна, липсата на реакция ще затвърди позицията, че комисията не може да изпълнява задачите си, цитираме колегите от “Капитал”, като пълния материал може да намерите тук. 

Делегация от двама депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще посети България от 3 до 5 октомври в рамките на постмониторинговия диалог с българските власти, който се води от присъединяването на страната през 1992 г. досега. Двамата ще се срещнат с президента, председателя на парламента, министрите на МВнР и МВР, както и с двама зам.-министри на правосъдието, тъй като министър Цецка Цачева ще бъде в Тирана по това време. Срещи ще бъдат осъществени и с представители на парламентарните групи, представители на съдебната власт и на неправителствени организации. Основните теми на разговор са традиционни – състоянието на съдебната реформа и върховенството на закона, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, положението на бежанците и ромското малцинство, условията в затворите. Новата тема в дневния ред е Истанбулската конвенция, предизвикала политическа истерия и решение на Конституционния съд, цитираме отново “Капитал”. 

Най-големият британски летищен оператор Manchester Airport Group (MAG) обяви официално на пресконференция в София, че ще участва в тръжната процедура по отдаване на концесията на столичната аерогара. Конкурсът беше обявен от правителството в началото на юли, като прогнозната оценка на концесията е близо 4 млрд. евро. без ДДС. Това е сумата, която за периода на концесията избраният оператор ще генерира от таксите, които събира и приходите от търговска дейност. Повече по темата четете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.