SHARE

След вчерашния анонс на Европейската комисия, че обвързва еврофондовете с механизъм за върховенство на правото, днес бе сравнително тих ден на територията. Борците с корупцията с поетично име КПКОНПИ отказаха да разследват Волен Сидеров, а Веселин Марешки призова да излезем от НАТО.

Триумвир Пеевски желае на всички обитатели на територията честит 3 май – Световен ден на свободната преса!

Новосъздаденото нещо на име КПКОНПИ няма да разследва  Волен Сидеров за недекларирани от него дялове във фирмата “Галерия Стил”.

Решението е от 12 април и е публикувано на сайта на комисията, като за него няма прессъобщение, съобщава сайтът на “Капитал”.

Проверката по случая е образувана по сигнал на сдружението “Антикорупционен фонд” от началото на февруари.

Повод за сезирането беше, че Сидеров не е изпълнил задължението да декларира факта, че е станал съсобственик в търговско дружество.

Всички искат да са като Макрон. Дори Румен Радев реши да се сравни с френския президент за това, че ще посети Русия през този месец.

“С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон, почти по същото време, ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия”, каза българският президент.

Малката разлика – за разлика от Макрон Радев перманентно настоява за вдигането на европейските санкции срещу Русия, наложени поради незаконното анексиране на Крим. Освен това България остана една от малкото страни, които не изгониха руски дипломати в знак на подкрепа към Великобритания и извършената в Солзбъри химическа атака.

Президентът също коментира изявлението на Марешки, че иска да напусне НАТО, като несериозно. 

“Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема,” каза пред журналисти президентът Румен Радев, помолен като върховен главнокомандващ да коментира идеята на лидера на партията “Воля” Веселин Марешки за референдум за излизане на България от НАТО.

“България е част от НАТО, това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО – но аз винаги ще продължа да повтарям – не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия”, каза пред журналисти държавният глава.

След като Европейската комисия представи предложението си за следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз, няколко държави се обявиха против него.

Веднага след обявяването на предложението Полша обяви, че ще се противопостави на всеки бюджетен план на ЕС, който не балансира нуждите на отделните страни членки. Разбира се, Варшава е и сред най-застрашените от новия механизъм за върховенството на закона.

Френското правителство също не остана доволно и определи като неприемливи предложенията на Брюксел за съкращаване на средствата за Общата селскостопанска политика с около 5 процента за периода 2021-2027 година.

Такова понижение – драстично, мащабно и сляпо – е просто неприемливо и Франция няма да приеме никакво намаление на преките доходи на селскостопанските производители, се казва в комюнике на френското министерство на земеделието. Подробности в “Дневник”. 

Пазарът за плодове и зеленчуци на софийската ул. “Граф Игнатиев” ще спре въобще да съществува със започването на ремонта на тази част от центъра. Първоначалната идея беше сергиите да се върнат в района на църквата “Св. Седмочисленици”, но от страната на сградите. Последно обаче от общината са решили тържището да спре да съществува, а мотивът са оплаквания на граждани, съобщи Mediapool. 

Кметът потвърди, че пазарът за книги на пл. “Славейков”, за който също имаше идеи да бъде премахнат, все пак ще бъде върнат на мястото си след реконструкцията. В момента търговците са преместени в градината пред хотел “Рила”.

Не е ясно обаче дали същите тези хора ще могат да се върнат да продават на “Славейков” след ремонта. Според проектите за реконструкцията павилионите там ще са по-малко и по-модерни. От думите на Фандъкова се разбра, че дружеството “Пазари Запад”, което стопанисва книжния пазар, ще може да определи условия какво точно да се продава там. То ще реши и дали да вдигне наемите. Подробности.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.