SHARE

Съвършенството е в детайла, помислила си за Микеланджело Менда Стоянова и решила да се заеме с някакви 15 милиона, с които някакви електронни цигари ощетявали държавата. Междувременно отлагаме програмен проект на стойност 451 милиона евро, като това е част от една по-голяма картина, в която България рискува да загуби близо милиард лева. Под заплаха са и 390 милиона лева за енергийни проекти, като вече са платени милиони левове неустойки поради неадекватност на законотворците. 

Разбира се, не вярваме, че депутатката на ГЕРБ познава цитата на твореца, но за съжаление останалата част от анонса е абсолютна истина. И това не е всичко – замърсяване с нефт на Приморско, Алепу, Несебър и Ахелой, докато партии разселват бездомни кучета по други населени места преди изборите – едва вторник е, а абсурдните новини сякаш не свършват. А се надявахме поне през лятото да има глътка въздух…

Да започнем с “десните” политики на третия кабинет Борисов. “Не съм пушач, но по дяволите такъв ярък, нагъл и безцеремонен пример на лобизъм в полза на “Булгартабак”… Като от бездимни цигари сте на загуба (вероятно лична, щом сте готови да платите такава голяма репутационна цена), защо не вдигнете акциза на хазарта, който е безсрамно нисък, следствие на един друг царски лобист, отишъл закономерно в историята като мошеник…”, написа журналистът Иво Божков.

“Ако допуснем, че се занимава с вдигане на данъци и акцизи не по лобистки причини, то очевидно има спешна нужда да се пълни бюджетът. Единствената спешна нужда, за да се прави подобен ход през лятото, е, че бюджетът издиша…“, коментира пиарът Любомир Аламанов, чиято позиция може да прочетете по-долу.

 

"Дясната" Менда Стоянова по бТВ. Говори за спешните законодателни промени, с които се вдига акциза на бездимните IQOS. И…

Публикувахте от Lubomir Alamanov в Понеделник, 2 юли 2018 г.

 

Историята на „Булгартабак“ и „успелия млад мъж“ разказахме отдавна, като за да се захранва тази империя, бяха наливани държавни средства. „На бизнесмена/депутат/следовател/медиен магнат бяха раздадени обществени поръчки за над 1 милиард и 200 милиона лева според разследвания на медиите. Почти няма сфера, където той да не участва – от инфраструктурата до общественото хранене“, писа през 2016 г. „Терминал 3“. Останалата част от историята може да си припомните тук. Изводите? Чия хазна се пълни с удара срещу бездимните изделия – тук. 

“Директна критика и официално предупреждение отправя изпратеният представител на Европейската комисия – г-н Аурелио Сесилио. Той заявява открито, че ЕК има съмнения за нарочни саботажи на обществените поръчки за железопътна модернизация с цел да се пренасочат средства към пътна инфраструктура или други проекти!Заявява категоричната позиция на ЕК, че това няма да бъде допуснато и препоръчва по най-бързия начин да се подадат за финансиране алтернативни железопътни проекти”, казва в своя позиция обединение “Демократична България”, които предупреждават, че България е на път да загуби един милиард лева по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Повече по темата вижте тук. 

Още за становището на ЕК за саботажа на жп търговете може да прочетете тук. 

След година и няколко месеца съдебни битки, ВКС (Върховният касационен съд) отмени заповедта на БНР за уволнението на…

Публикувахте от Nerry Terzieva в Вторник, 3 юли 2018 г.

 

Депутатите си губят времето само в пълнежа между двете изборни кампании. Иначе работят усилено – такъв е случаят с разселването на бездомни кучета, за който предупреждават от фондация “Четири лапи” в съобщение до медиите.

“Само през последните дни към “Четири лапи” са постъпили сигнали за разселване на кучета в планинските райони над Враца, в покрайнините на Пазарджик и в местността Юндола. Неотдавна пък ветеринарен лекар, обслужващ общините Банско и Разлог, беше заловен да разтоварва кучета в село край Симитли”, пишат колегите от “Дневник”, където може да научите повече по темата. 

Проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и Ахелой са установили наличие на т.нар. катранени топчета. Те са резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата. От  Министерството на околната среда и водите (МОСВ), разбира се, не знаят кой е замърсителят. Инспекциите са извършени по множество сигнали от граждани за наличие на мазутни топчета на тези места по Черноморието.

Административният съд в София отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България, съобщи младежката ЛГБТ организация “Действие”. Казусът е на семейна двойка, в която единият член е гражданка на Австралия, а другият – на Франция. Според Европейския съд страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия. Въпреки че са свободни да разрешават или да не разрешават еднополовите бракове, държавите в ЕС не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на европейски гражданин, като отказват да предоставят право на пребиваване на неговия съпруг от същия пол, който е гражданин на страна извън ЕС, допълва Европейският съд, цитираме отново “Дневник”. 

Когато държавата не е собственост на гражданите си, тя е собственост на най-хитрите от тях, които си правят каквото решат в нея. Васил Божков-Черепа ще си построи мансарден етаж и паркинг в знаковата Телефонна палата в София. Черепа, който е “меценат” на българското изкуство и притежава свое тракийско съкровище и археологически паметници, иска да направи от нея музей и офис сграда. Крепостните благодарят, а ние припомняме позицията на “Спаси София” по темата.

Главният архитект арх. Здравко Здравков (Столична Община Направление "Архитектура и градоустройство") е одобрил проект…

Публикувахте от Спаси София в Сряда, 28 февруари 2018 г.

 

И въпреки всичко това статистиките и рейтингите са едни и същи от години. Измислици, заблуди и отговорени лъжи – див популизъм, пише Ясен Бояджиев за “Дойче Веле”. Какви са тежките последици може да прочетете тук. Затова и театърът върви, а зрителите гледат – като например акцията на престъпна група срещу неподкупните полицаи и магистрати, от която днес бе предоставена и снимка на лист от тетрадка, на който е написано “пица мах” и няколко числа, някои задраскани. Не се шегуваме – вижте тук. 

И вероятно затова най-печелившата партия в България се казва “Няма да гласувам”, с цели 10% по-популярна от управляващите вече близо десетилетие ГЕРБ. За проучването може да прочетете тук. 

Хубава новина е, че в парижкия Лувър бе открита изложба на Преславското златно съкровище. Събитието е в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС. 

Успоредно цял свят следи със затаен дъх спасяването на децата и техния треньор в Тайланд. 12-те момчета и мъжът бяха открити в пещера в Тайланд след девет дни в неизвестност, като сезонът на мусоните затруднява тяхното спасяване от наводнената пещера и се очаква, че те може да прекарат до 4 месеца под земята. Нито едно от децата не може да плува, така че спасителите мислят за възможност да дават уроци по плуване на децата като един от вариантите за спасяване. Дъждовете продължават и пещерата продължава да се наводнява, като приоритетът за момента е да се снабдяват с храна, продукти от първа необходимост и топлина, така че да оцелеят до евентуална спасителна акция. 

 

Колаж: “Само минаваме”, Иван Червенков 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.