SHARE

Фандъкова и НИМХ занижават в пъти данните за замърсяването на въздуха

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че общината очаква в понеделник “превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата“. Към момента на това изказване във Фейсбук официалните датчици, използвани от кметството, показваха, че в “Младост” замърсяването е 7 пъти над нормата, в “Хиподрума” замърсяването е близо 4 пъти, в “Надежда” – над 4 пъти, в “Дружба” – три пъти, а в “Павлово” – два пъти и половина.

В София обаче няма датчици в близост до най-големите източници на замърсяване. Данни за замърсяването от повече точки дава платформата AirSofia, при която уредите са купени и поставени от граждани. Измерванията им показват, че замърсяването на въздуха в някои райони на града надвишава 12 пъти нормите. Тези данни обаче не се приемат за официални.

Първоначално заради замърсяването общината предприе мерки със спорна ефективност, а за вторник не се планираха никакви иницативи за намаляване на замърсяването. Към 18.30 часа от местната власт съобщиха, че за вторник задействат най-сериозната за момента краткосрочна мярка за справяне със замърсяването – евтин градски транспорт. Във вторник цялата градска мрежа ще може да се ползва за 1 лев с т. нар. “зелен билет”, въпреки че прогнозата на НИМХ е на 4 декември превишения на нормите да има само в района на станцията в “Дружба”. След сериозното обществено недоволство за липсата на мерки обаче от общината решиха да пренебрегнат собствените си правила за пускане на евтин градски транспорт.

Подробности.

“Бонус-малус” се отдалечава във времето

Системата за нов начин за определяне на цената на застраховката “Гражданска отговорност” може да не бъде въведена от 1 януари 2019 г., както се очакваше. Това предположи председателят на КФН Карина Караиванова на финалното обществено обсъждане на предложенията. Причината за забавянето е, че все още няма връзка между информационните системи на КАТ и Гаранционния фонд, за да се определи “рейтингът” на съответния шофьор.
Освен това трябва да се променят два закона – Кодексът за застраховането и Законът за движението по пътищата. Трябва да се предвиди възможност в талоните на автомобилите да се запишат всички водачи, които имат право да ги управляват. По предложение на КАТ ще се измени и тежестта на някои от провиненията. Обсъждането мина при изненадващо ниска заинтересованост.

Катар напуска ОПЕК

Катар ще стане първата страна – производителка на петрол, която ще напусне петролния картел ОПЕК и ще се съсредоточи върху газовите си находища. Новината беше обявена официално от Саад ал Кааби, енергийния министър на страната, която е в лоши отношения със съседите си Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Катар ще се оттегли през 2019 г. от ОПЕК, в която членува от 1961 г., година след основаването й.
Брентът се вдигна с почти 5% след новините от Катар и надмина 62 долара за барел. Катар произвежда близо една трета от природния газ в света, край бреговете й се намира най-голямото находище в света, което разработва съвместно с Иран. Сега ще работи за увеличаване на производството си на втечнен газ от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона.

Онлайн търговците вече няма да могат да блокират интернет потребителите или да ги пренасочват автоматично към местна версия на техния сайт в зависимост от местоположението им, откъдето се свързват. Това предвижда влязъл в сила вече регламент на ЕС. Търговците няма да имат право да налагат различни условия на плащане в зависимост от купувачите, но ще си запазят правото да доставят или не стоки в избрани от тях страни. Това ще важи за електроуредите, хотелските резервации, наемане на автомобили или купуване на билети за концерт. Платените абонаменти за филми и спортни събития обаче ще се ползват вече свободно.

Отменянето на смяната на часовото време в ЕС едва ли ще се осъществи до 2021 г., каза австрийският министър на транспорта Норберт Хофер, който е част от ротационното председателство на ЕС от Австрия. През септември Европейската комисия предложи от 2019 г. да приключи преминаването от лятно към зимно часово време и обратно.

Снимка: Александър Пелев

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.