SHARE

Оковаването на арестанти противоречи на конституцията и законите, коментира бившият български съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева пред Би Ти Ви. 

“В българската конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими”, заяви Калайджиева.

От правосъдното министерство, разбира се, казаха точно обратното. Те не виждат причина да бъде изменена инструкцията, според която хората се заключват за болничното легло. Това коментира зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. Не че някой е очаквал различен коментар.

Междувременно истинските престъпници рядко се залавят. Митьо Очите е обявен за издирване от Интерпол във връзка с участието му в организирана престъпна група, свързана с рекет, изнудване и палежи с цел печалба. Зам. главният прокурор заяви, че са знаели, че Митьо Очите ще напусне страната, но не са искали да отложат акцията.

Митьо Очите има три присъди – след споразумения с прокуратурата. Между 2007 г. и 2010 г. той се призна за виновен като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици, за участие в групата на врачанския наркобос Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, както и за пране на пари. Желязков получи различни наказания, но изтърпя само най-тежкото от тях, което беше 4 години и 9 месеца затвор.

Мутренска рапсодия в чист вид. 

Правосъдието работи избирателно не само в този случай. Със злощастните 0.1% бе глобен депутатът Веселин Марешки за нелоялна конкуренция на пазара на горива. Сумата е 175 хил. лв. Санкциите за подобно нарушение могат да достигнат 10% от приходите на компанията. Комисията за защита на конкуренцията обаче реши, че 0.1% стигат. Любопитен детайл е, че решението е дълго над 90 страници. А преди две седмици в пъти по-кратки решения КЗК се произнесе за много по-едри компании – като отказа да одобри сделките за “Нова тв” и активите на CEZ, пишат колегите от “Капитал”. 

“За икономистите добрият бюджет е този, който в края на годината се реализира максимално точно. За политиците обаче по-изгодният вариант е планът да се направи така, че да се преизпълни. Така хем има възможност част от разходите да минат на ръчно управление, хем могат да се извличат дивиденти, че “нещата се развиват по-добре от очакваното”, коментира Вера Денизова. Тя разказва как бюджетът се планира на минус и накрая се оказва плюс, както и как стотици милиони се разпределят полупрозрачно само с решение на правителството и без дебат. “Липсата на реформи в ключови публични системи и натрупаното напрежение в други обаче генерира постоянни протести и искания за увеличение на разходите, които премиер и правителство решават на пожар според случая.”

От сдружение “За Земята — Достъп до правосъдие” обжалваха решението ТЕЦ “Брикел” да изгаря отпадъци, без анализ как това ще се отрази на хората и природата. Това е решение на районната инспекция по околна среда и водите в Стара Загора – район, който вече страда от високи нива на замърсяване. Гълъбово е единственото място в Европа със завишени нива на серен диоксид, като от организацията предупреждават, че добавянето на пореден източник на опасни за здравето газове може да бъде критично. 

Друга новина на екологична тематика, този път хубава, е наръчник с храна “първа помощ” за бедстващи животни, публикуван от “Дневник”. В разгара на лятото често има случаи на инциденти с новородени от различни видове, като от медията търсят мнението на ветеринари по темата как да окажем първа помощ в такива случаи.

Жегата сграбчи Иберийския полуостров, както и по-голямата част от Европа. Горещ въздух се движи към континента от Северна Африка, като до момента двама са загиналите в Испания от топлинен удар, а страната е обявила “код червено” заради жегите. Горещата вълна ще продължи до понеделник, а температурите ще спаднат чувствително във вторник и сряда, казват специалисти. Рискът от пожари остава висок. 

Иронията в чист вид е, че за радикализираните няма нито религия, нито политически спектър. В поне две от последните атаки над мигранти в Италия  извършителите са скандирали името на вътрешния министър Салвини. В страната се наблюдава “опасно повишаване” в атаките над имигранти. Убийства, стрелби и нападения, чийто ръст съвпада с идването на вътрешния министър Матео Салвини, лидер на крайнодясната “Лига”, на власт. 12 стрелби, две убийства и 33 физически посегателства са извършени в страната за последните два месеца. През юли 13-месечно ромско момиченце е застреляно в гърба. Мъж от Мароко е убит на 17 мили от Рим, след като е последван и пребит до смърт от двама млади италианци, които твърдят, че той е крадец. 33-годишен работник е ранен след стрелба, като заподозрян е 40-годишен италианец, стрелял от прозореца си. 22-годишен продавач от Сенегал с разрешително за пребиваване е ранен от куршум, изстрелян от двама души на скутер. В Неапол 22-годишна малийка е улучена от крушум, изстрелян от две малки италианчета. Двама железопътни работници във Венеция пребиват африканец с думите “Това е държавата на Салвини”. Последният твърди, че “вълната от расизъм е измислица на лявото”. Още по темата. За същия период миналата година са регистрирани едва 9 атаки над имигранти.

Снимка: Матео Салвини, БТА 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.