SHARE

Велики вторник – на този ден Христос след като е изгонил търговците от храма, дава нравствени наставления.

2 хилядолетия по-късно главният ни прокурор най-накрая прочете доклада на турските служби за контрабандата на “Булгартабак” и откри, че в него няма нищо нередно. Но, спокойно, прокуратурата се е активизирала по друг важен казус: 16-годишен десетокласник от Провадия е опетнил националния флаг – започнато е разследване!

 

Държавата на свой ред изгони търговците от храма – като обяви, че няма да влиза в сделката за ЧЕЗ – значи ли това, че Гинка (и лицата, които стоят зад нея) ще вземат самостоятелно пазарния дял на чешката компания? Предполагаме, че до края на Страстната седмица ще разберем развоя и по този казус.

 

Соломоновски ГЕРБ днес решиха, че Комисията по досиетата няма да бъде закривана (против желанието на БСП), но както и последните десетилетия нейните тайни ще останат под контрола на няколко души, които ще решават кой и кога да бъде ударен (точно както искат всички настоящи и минали продукти на БКП и ДС).

Във втория от Страстната седмица дни все пак получихме едно прозрение.

Спeциaлизиpaният нaĸaзaтeлeн cъд пpeĸpaти пpoизвoдcтвoтo пo дeлoтo cpeщy бившия шeф нa Фoндa зa лeчeниe нa дeцa Πaвeл Aлeĸcaндpoв и тpимa бивши cлyжитeли и въpнa дeлoтo нa cпeцпpoĸypaтypaтa.

С гръм и трясък преди две години бе отстранен шефът на Фонда за лечение на деца Πaвeл Aлeĸcaндpoв и неговия екип.

След това започна хаосът, деца не получаваха нужните средства, административни неуредици пречеха на фонда да предприеме мерки, а родители излизаха да протестират срещу неразборията, която губеше времето на техните деца.

Е, днес разбрахме, че съдът намира обвинението за “неясно и противоречиво”, а изводите за нас не остават по-далеч: това бе една безумна политическа поръчка, и то с живота на едни от най-нуждаещите се деца.

Знаете ли как започна всичко? Прочетете текста на Ивет Добромирова “В началото бе…”. 

ТЕЦ “Варна” може да струва 250 млн. лв. годишно на потребителите. Ако сте пропуснали в последните седмици, има атака по ТЕЦ-овете “Марица” – включително заплахи от протести пред тях – учудващо точно по същото време се развива и казусът с ТЕЦ “Варна”, който изобщо, ама изобщо няма общо с Пеевски.

Без ремонт и с технология с изключително ниска ефективност ТЕЦ “Варна” се опитва да се включи в енергийния микс на страната. В края на миналата седмица централата е внесла заявление за това в Комисията за енергийно и водно регулиране. Поискана е преференциална цена от 191 лв. за мегаватчас при средна за пазара сега от около 70 лева. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

“До 20 декември миналата година “ТЕЦ Варна” беше собственост на CEZ и не работеше, тъй като според анализите на чехите това бе икономически необосновано. Причината е, че ТЕЦ-ът работеше на въглища и не спазваше еконормите. Затова те го продадоха на варненската “Сигда”, която се контролира от близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов. В новото ръководство на купеното дружество влезе и друга свързвана с Пеевски фигура – Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ”, разказват от “Капитал”.

“Цената на сделката не е публична, но според годишния отчет на CEZ чистият приход от варненската продажба е 48.5 млн. евро. Компанията на Папазов взе 24 млн. евро кредит от Първа инвестиционна банка на 13 декември, а за остатъка бившият транспортен министър казва, че са направени разчети занапред във времето”, допълва още изданието.

СЕМ наложи на БНТ глоба от 3000 лв. за показания среден пръст в ефир от водещия Емил Кошлуков, който, да, все още е програмен директор на БНТ, след като искаше да диктува редакционната политика на предавания, какви гости да не бъдат канени и показа зелен пръст на лидер на политическа партия, какъвто е Борислав Сандов от “Зелените”.
Днес е и първият ден от срещата на Путин с Ердоган, като към тях утре ще се присъедини иранският премиер, с когото тримата ще разсъждават по това какво ще е бъдещето на Сирия. Както може да забележите, САЩ отсъстват от картината, а наскоро президентът Тръмп изненадващо заяви, че те ще се е и оттеглят от конфликта – изявление, което подразни администрацията му.

Днес след срещата на Ердоган и Путин Турция положи основите на изграждането на първата си атомна централа… от “Росатом”. Тя ще има 4 блока с мощност по 1200 мегавата, като първо ще бъдат изградени два от тях. Общият обем на инвестицията се изчислява на 20 млрд. долара, като в момента проектът изцяло се финансира от руска страна.

Трябва да се направи психологическо проучване за фетиша на диктаторите по руски атомни централи (подобна строи и Орбан, а ние мечтаем за същата от години)… може би проучваето не трябва да е психологическо, а финансово обаче.

След като президентът Макрон проведе сериозна трудова реформа миналата година, която отслаби властта на синдикатите във Франция, то те днес му връщат жеста със стачки на държавната жп компания SNCF и на персонала в Air France, Франция. Стачките ще бъдат продължителни, като железничарите няма да работят по два дни на всеки пет до края на юни. Ще се движат само всеки осми от високоскоростните влакове и всеки пети от регионалните. Влаковете към Испания, Италия и Швейцария няма да се движат, изключение са влаковете Thalys към Белгия.

Действията на стачкуващите са предизвикани срещу евентуална бъдеща приватизация… която правителството отрича да е обсъждана.

Голяма бройка имейли на свързани с Кремъл лица изтече за лондонския Times. Кореспонденцията показва методиката и средствата, които агентите са използвали срещу Украйна, която бе нападната от Русия през 2014 г.

Имейлите показват колко Русия е била готова да плати за най-различни дезинформационни кампании в съседната ѝ страна. Подробности. 

Днес бе получена първа присъда по разследването за сътрудничество на Русия с кампанията на Тръмп, на едно от лицата, имали по-странично действие.

Алекс ван дер Зуан, след като се призна за виновен и си е сътруничил с властите, бе осъден на един месец лишаване от свобода за това, че е излъгал властите по време на разпит за отношенията си с украинското министерство на правосъдието, на което през 2012 г. с правната кантора Skaaden е помогнал Янукович да прати в затвора своя опонент Юлия Тимошенко. Припомняме, че Пол Манафорт е основен участник в кампанията на нейния опонент Виктор Янукович, който впоследствие се опитва да прекрати привързването на Украйна с ЕС и да я върне в руската орбита.

След признанието за виновен на Ван дер Зуан разбрахме, че и Пол Манафорт и протежето му Рик Гейтс са общували с бившия офицер от руското разузнаване Константин Килимник по време на президентската кампания през 2016 г. Разкрията по разследването тепърва предстоят.

И по този повод “Терминал 3” днес навършва две години. Благодарим, че ни следвате, споделяте и четете – обещаваме да продължим нашата мисия.  

Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.