SHARE

Тръмп отмени срещата си с Владимир Путин, като се позова на отказа на Кремъл да върне пленените военни и кораби на Украйна след Керченската криза от края на миналата седмица. Същевременно бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен призна, че е водил преговори за изграждане на Trump Tower в Москва до юни 2016 г. (по време на кампанията на Тръмп като кандидат за президент) и дори след това е продължил разговори с Русия по проекта – включително със служител на Кремъл.

Предишни репортажи индикират, че навярно въпросният служител на Кремъл е говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Предишните му показания пред Конгреса на САЩ бяха, че проектът за такава сделка са се водили през 2015 г., приключили януари 2016 г., и не са свързани с кампанията на президента.

Подробности.

Властите в Германия извършиха обиск в централата и шест офиса на Deutsche Bank по разследване за пране на пари срещу най-малко двама служители на финансовата институция. Най-голямата германска банка – за пореден път – е заподозряна, че е помагала на клиенти да създават дружества в данъчни убежища, за да перат пари, добити чрез престъпни деяния, посочва прокуратурата в комюнике, цитирайки открити в досиетата Panama Papers документи. Банката е известна, че е основен източник за пране на пари на свързани с Кремъл олигарси.

Само през 2016 г. подразделение на Дойче банк на Британските Вирджински острови е поело над 900 клиенти с общ оборот 311 млн. евро, се казва в съобщението на прокуратурата. Именно върху това подразделение се е съсредоточило сегашното разследване.

Същевременно от 2008 г. досега банката е похарчила над 18 млрд. евро за глоби и суми за уреждане на споразумения според официални документи, информацията от които е събрана от “Блумбърг”. Германският пазарен регулатор назначи надзор, чиято задача е да помогне в усилията за контрол над опити за пране на пари и финансиране на тероризъм.

Миналата година финансовата институция бе глобена със 700 млн. долара заради това, че е изпуснала пране на пари чрез фиктивни сделки през Москва, Лондон и Ню Йорк. Разследването на американското министерство на правосъдието продължава.

Прокуратурата се намеси в съдебна проверка. Прокурори препоръчаха на съдии да не предоставят материали по дело на проверяващи от по-висша съдебна инстанция, за да останат безпристрастни. Това се разбира от съобщение на Специализираната прокуратура.

Действието идва, след като председателят на ВКС Лозан Панов назначи проверка по делата срещу Иванчева. Панов назначи тричленна комисия, която да провери как се администрират делата за мерките на неотклонение на бившата кметица и зам.-кметица. Това става след публикации в медиите за явно тенденциозни процедурни нарушения, извършени съвместно между специализираната прокуратура и съд, които провокираха и граждански протести в защита на двете подсъдими. Два часа по-късно прокуратурата оповести открито писмо на временните началници на специализираната прокуратура и апелативната спецпрокуратура, както и на двамата наблюдаващи прокурори, с което се призовава апелативният спецсъд да не дава делото на проверяващите от ВКС – “с цел да се осигури безпристрастно решаване”.

Парламентът прие окончателно бюджет 2019

Депутатите разглеждат бюджет 2019 на второ четене в зала, като до вечерта гласуването на текстовете върви без изненади. Правителството залага да похарчи рекордните 44.5 млрд. лв., или 38.2% от БВП, в изборна година. Това са с 5.8 млрд. лв. повече спрямо тази година, като една част от парите са за увеличение на заплатите за работещите в бюджетната сфера, включително и за нови 20% повишение на възнагражденията на учителите. Друга част пък е за повече субсидии към общините.

Държавата планира да събере със 7.7% повече от данъци и осигуровки, като една част от увеличението идва от ръста на икономиката, планирания ръст на заплатите, инфлацията. Друга – от повишението на минималната работна заплата (до 560 лв.) и на максималния осигурителен праг (до 3000 лв.). И доколкото управляващите не залагат съществени реформи в публичната сфера догодина, ефектът от всички тези милиарди за обикновените данъкоплатци ще е спорен. И през 2019 г. публичните финанси отново са планирани на дефицит – 600 млн. лв., или 0.5% от очаквания БВП. В същото време Министерството на финансите прогнозира икономиката да расте с 3.7%, а бюджет 2018 да завърши с излишък.

През ноември бизнес климатът се подобрява и показателят се повишава с 0.6 пункта в сравнение с октомври, става ясно от статистиката.

Производствената инфлация през октомври достига 4.4% на годишна база, съобщи НСИ. Увеличение на заводските цени има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.9%, и в преработващата промишленост – с 4.5%, като само в добивната промишленост е отчетено намаление с 5.6%.

Разходите за здравеопазване на глава от населението в България и Румъния са най-ниските в ЕС, показват данни на Евростат за 2016 г. В Румъния на човек се падат средно по 432 евро, докато в България – 555 евро. Лидер по този показател е Люксембург, като разликата с България е над 10 пъти.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.